Peter Sagan kan sprintershartje nog eens ophalen in Romandië: "Ben nooit weggeweest"

  Ronde van Romandië: Rit 1einde
  15 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAigle - AankomstMartigny -
  Afstand168,1 km
  0306090120168.1

   Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) heeft in de Ronde van Romandië zijn tweede zege van het seizoen geboekt. In de massasprint was hij duidelijk sneller dan Sonny Colbrelli. "De enige rit misschien die ik hier kon winnen", sprak Sagan achteraf. Proloogwinnaar Rohan Dennis blijft leider in Franstalig Zwitserland.

   Ineos controleert, (retro) Sagan triomfeert

   Na de proloog gisteren stond de eerste klimetappe van de week op het programma. De rit begon en eindigde in wat het decor had moeten zijn van het WK 2020. Tussen Aigle en Martigny passeerden de renners op een lokaal parcours over 9 gecategoriseerde heuvels. 

    

   Een kopgroep van 6 zwaaide het peloton meteen uit en probeerde zich in het heuvelachtige landschap te verstoppen. Ineos had duidelijk geen zin in spelletjes. 

    

   De Britse veelvraten controleerden autoritair, dunden het peloton uit en peuzelden de vluchters op de laatste beklimming op. Onder anderen onze landgenoot Jordi Meeus en Elia Viviani vielen ten prooi aan het verschroeiende tempo.

    

   De Britse ploeg gaf dan het roer door aan sprintersploegen Bora-Hansgrohe en Bahrain Victorious. Ze legden enkele schipbreukelingen aan de ketting en zetten met het uitgedunde peloton koers richting de aankomst.

    

   Dé twee vooruitgeschoven favorieten, Sagan en Colbrelli, mochten het dan man tegen man uitvechten in een sprint. Colbrelli deelde de eerste dreun uit, maar Sagan counterde goed en snelde richting zijn 2e ritwinst van het jaar. 

   Sagan: "Enige rit die ik kon winnen"

   "Het doet deugd om na 3 weken zonder koers meteen weer te winnen", reageert Peter Sagan na zijn tweede zege in Romandië. In de Ronde van Zwitserland staat zijn teller al op 17 stuks.

    

   "Ik vond het geen eenvoudige sprint. Ik heb me in het wiel van Colbrelli gezet, omdat we tegen de wind in moesten knallen. Dan kom je beter van achteruit", weet de 3-voudige wereldkampioen.

    

   "Waarschijnlijk was dit de enige etappe die binnen mijn mogelijkheden ligt. De komende dagen wordt het te lastig", denkt de 31-jarige renner.

    

   "Of ik mezelf verrast heb? Ik hoor vaak zeggen: "Sagan staat er weer." Maar ik ben nooit weggeweest. Ik ben er altijd geweest", besluit hij.

   Of ik verrast ben? Ik ben nooit weggeweest.

   Peter Sagan

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 17 uur 26 match afgelopen
   2. 17 uur 25. Daar is ook Gilbert! Wat kan onze landgenoot? Hij zoekt het wiel van Sagan. .
   3. Onder de vod. Bahrain Victorious sleurt nu al stevig aan het pak. Tratnik moet van heel ver de sprint aantrekken. . 17 uur 24.
   4. 17 uur 23. Sagan? Kan Sagan zijn 2e rit van het seizoen winnen? Hij won al in Catalonië en gaat vandaag op zoek naar een nieuwe triomf. Hij zit alvast goed gepositioneerd in het peloton. .
   5. 17 uur 21. Stewart kiest het wiel van tempobeul Küng in de voorposten van het pak. De zenuwachtigheid stijgt zienderogen. .
   6. 17 uur 16. We gaan sprinten! Sagan? Colbrelli? Jake Stewart? Wie trekt er straks aan het langste eind in een sprint? Nog 4 kilometer op de teller. .
   7. 17 uur 14. Toen waren ze weer compleet. In het peloton voert Bahrain Victorious (voor Colbrelli) en Bora-Hansgrohe (voor Sagan) het tempo. Ze slagen er nu zelfs in om het bekvechtende kwartet op te rapen.  .
   8. 17 uur 12. Cattaneo en Cavagna hebben twee blokken aan hun been. Klassementsman Reichenbach en Howson vertikken het om over te nemen en blijven linkeballen. .
   9. 17 uur 11.
   10. 17 uur 10. Cavagna opnieuw. Cavagna bleef daarjuist duidelijk op zijn honger zitten. Deze keer neemt hij onder anderen zijn ploegmakker Cattaneo mee in de aanval.  .
   11. 17 uur 04. Aanval Küng. Küng is het volgende kanon dat zijn kans waagt, maar ook de Zwitserse kampioen kan zich niet losweken. .
   12. 17 uur 02. Was het een schijnmanoeuvre van Cavagna? Verveelde hij zich? Of was Bahrain Victorious te sterk op kop van het peloton? De Franse vluchter gooit al snel de handdoek in de ring en neemt opnieuw plaats in de gelederen van het peloton. .
   13. 17 uur 01. Aanval Cavagna. De TGV zet zijn locomotief op de rails. Cavagna is Frans kampioen tijdrijden en heeft al meerdere malen laten zien dat hij een wervelwind is. Kan hij vooruit blijven? .
   14. 16 uur 57.
   15. 16 uur 56. Ook Arensman is gegrepen. Het uitgedunde peloton stevent nu samen af naar de meet. Kan er nog iemand aan de boom schudden? .
   16. 16 uur 53. De troepenmacht van Ineos kietelt nu ook aan de broek van Arensman. Zorgt deze samenscholing voor een nieuw spervuur aan aanvallen? .
   17. 16 uur 48. Chamoson in, Produit out. De Produit is al achter de rug, maar veel ademruimte krijgt het peloton en Arensman niet. Vooraleer Arensman met zijn ogen kan knipperen, mag hij alweer zijn klimmersbenen etaleren op de Chamoson. .
   18. 16 uur 46. Arensman is gevlogen. Arensman slaat zijn vleugels uit en gaat alleen gaan vliegen op de flanken van de Produit. Waar fladdert de jonge Nederlander heen? Hij loopt alvast wat verder uit. .
   19. 16 uur 45.
   20. 16 uur 44. Veelvraat Ganna is klaar om de vluchters op te peuzelen. Gougeard is alvast het eerste hapje. Enkel Arensman en Suter lijken nog een overschotje te hebben. .
   Ronde van Romandië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   />Oron - Oron4.1 kmDennisDennis
   1/>/>Aigle - Martigny168.1 kmSaganDennis
   2/>/>La Neuveville - Saint-Imier164.2 kmColbrelliDennis
   3/>/>Estavayer - Estavayer168.7 kmSolerSoler
   4/>/>Sion - Thyon 2000161.3 kmWoodsWoods
   5/>Fribourg - Fribourg16.2 kmCavagnaThomas