Philippe Gilbert zal zondag de Ronde van Vlaanderen niet rijden. De 38-jarige renner heeft in samenspraak met zijn ploeg Lotto-Soudal beslist om een pauze in te lassen. Dat bevestigde woordvoerder Philippe Maertens aan onze redactie. Gilbert is mentaal en fysiek niet fris, hij kampt nog altijd met de naweeën van zijn zware val in in de Tour vorig jaar.
Gilbert wilde wel dit voorjaar, maar in Milaan-Sanremo kwam hij niet uit de verf en in de E3 en Gent-Wevelgem stapte hij onderweg uit de koers. "Hij merkte gisteren na 150 km dat zijn benen niet meer meewilden, nochtans zijn zijn waardes even goed", zegt Maertens.
Wat is er dan aan de hand met de Ronde-winnaar van 2017? "Het ontbreekt hem aan fysieke en mentale frisheid. We hebben gisterenavond na Wevelgem samen beslist om een pauze te nemen. We creëren zo de ruimte om alles te analyseren."
Gilbert moest de afgelopen winter van nul terugkeren na zijn zware val in de Tour, waarbij hij in de openingsrit net als in 2018 zijn linkerknieschrijf brak.
De breuk was niet zo erg, na een weekje zat Gilbert alweer op de fiets. Hij moest toen ook evenwel passen voor de Ronde en andere klassiekers, die door corona naar het najaar waren verplaatst.
Maertens: "Na zijn val in de Tour heeft hij eigenlijk niet meer stilgezeten. Hij rijdt ook pas sinds 11 dagen pijnvrij." Tot net voor Sanremo dus.
De Ronde is komende zondag. Wanneer denkt Gilbert weer in actie te komen? "Mocht Roubaix gereden worden op 11 april, zal hij daar zeker ook niet aan meedoen", stelt Maertens.
"Zijn rentree zal ten vroegste in de Waalse Pijl en/of Luik-Bastenaken-Luik zijn." De Ardense klassiekers worden respectievelijk op 21 en 25 april gereden. Maar zeker zijn die data dus niet. (lees voort onder foto)
"Verkeerde diagnose van knieblessure in de Tour"
De renner zelf doet in een uitgebreid communiqué van de ploeg zijn kant van het verhaal: "Samen met het team hebben we beslist dat ik een rustperiode zal nemen, omdat het helemaal niet gaat. En dat duurt nu al weken."
Hij bevestigt dat hij mentaal en fysiek niet in orde is. "Ik denk dat dat te wijten is aan al het werk dat ik gedaan heb na mijn val in de Tour. Ik ben ook maar een mens. Ik heb heel veel gewerkt, zonder echt rust te nemen."
"De weken dat ik niet op de fiets zat, werkte ik hard bij de kinesist en andere specialisten..."
Gilbert zegt dat er een slechte diagnose was van zijn knieblessure: "Men heeft de ernst van die 2e val niet goed ingeschat. Het was uiteindelijk veel erger dan eerst gedacht. Misschien had ik toen al mijn seizoen 2020 moeten afbreken."
"De vrijdag voor Milaan-Sanremo was pas de eerste dag zonder pijn in mijn knie. Misschien is dat ook een uitleg: dat mijn lichaam in decompressie gaat na al die pijn. Ik denk dat ik de voorbije maanden enorm veel energie in mijn herstel gestoken heb. Dat mijn lichaam ook nog eens moest genezen kostte nog meer energie, meer dan men zich kon inbeelden. Ik denk dat ik daar nu voor betaal."
"Wat ook nefast was, is dat ik dit jaar heel veel in de koude heb gereden. Dat helpt niet bij zo'n blessure."
Ik heb heel hard gewerkt om terug te keren. Maar dat ging te snel, daar betaal ik nu voor.
"Nu we terugkijken besef ik dat ik op teamstage in januari minstens 20 tot 30 procent achterlag op het gemiddelde van de groep. Ik twijfelde dus, vooral omdat ik mezelf druk oplegde om klaar te zijn voor Milaan-Sanremo."
"Ik werkte dus nog harder om terug te keren. Sinds die stage heb ik een enorme fysieke progressie gemaakt, maar wellicht ook een beetje te snel. En daar boet ik nu voor."
"In de Omloop rijd ik nog een mooie uitslag (5e, red), maar dat was meer op ervaring dan met de benen. Ik was dit seizoen nog geen enkele keer top. Het is tijd om even te stoppen, daar zal ik de vruchten van plukken."
"Normaal stijg ik na de Tirreno of Parijs-Nice naar een hoger niveau en word ik sterker. Nu stagneer ik en bleef ik op hetzelfde niveau. Mijn lichaam aanvaardt de werklast of de supercompensatie dus niet meer. Als je in dat stadium zit, is de enige oplossing rusten."
"In Parijs-Nice had ik nooit de benen om de finale mee te doen, ook in de Belgische koersen niet. Nu kreeg ik na 150 km last van mijn benen, normaal begin ik vanaf dan het verschil te maken met de anderen."
"4 à 5 dagen zonder fiets"
Hoe pakt hij zijn pauze aan? "Ik wil 4 à 5 dagen van de fiets blijven en daarna de training rustig hernemen. De Ardense klassiekers zijn nog altijd mogelijk, maar het is te vroeg om daar al duidelijkheid over te geven."
"Ik wil dat mijn lichaam en hoofd 100 procent zijn om een rol te kunnen spelen in de finale. Daarvoor doe ik aan sport."