Zware domper: Philippe Gilbert moet Tour verlaten met gebroken knieschijf

  Verenigd in miserie: John Degenkolb en Philippe Gilbert (foto: Twitter Lotto-Soudal - facepeeters)

  De eerste Tour-etappe is uitgedraaid op een nachtmerrie voor Lotto-Soudal. Na de onfortuinlijke John Degenkolb zag de Belgische wielerformatie ook Philippe Gilbert uitvallen. Onderzoek heeft gisteravond laat aan het licht gebracht dat Gilbert zijn knieschijf heeft gebroken bij een val. "Ik herkende de pijn van twee jaar geleden", zegt Gilbert.

  De spekgladde wegen in Nice zorgden zaterdag voor heel wat valpartijen in de eerste Tour-rit. Daarbij kreeg onder meer Lotto-Soudal het fel te verduren. De onfortuinlijke John Degenkolb finishte na een val net buiten de tijdslimiet en mag zondag niet meer starten.

   

  In de nacht van zaterdag op zondag volgde een nieuwe domper in het ziekenhuis van Cagnes-sur-Mer: onderzoek bracht aan het licht dat Philippe Gilbert bij een valpartij, net als in de Tour van 2018, zijn knieschijf gebroken heeft. Einde Tour is het harde verdict.

   

  "Ik reed rond de 20e positie toen er net voor mij gevallen werd", doet Gilbert zijn verhaal. "Ik kon nog ontsnappen door enkele renners te ontwijken, maar toen gingen ze opnieuw tegen de grond en kon ik een val niet meer vermijden."

   

  "Ik wilde onmiddellijk rechtstaan, maar dat was onmogelijk. Nadat ik enkele minuten op de vangrail gezeten had, ben ik in m'n eentje opnieuw vertrokken. Ik kon geen kracht meer zetten op mijn pedalen. Zonder hulp slaagde ik erin te finishen. Ik had veel pijn. Pijn die ik herkende van 2018."

  Ik had veel pijn. Pijn die ik herkende van 2018.

  Philippe Gilbert

  Bij een eerste snel onderzoek leek er nog geen groot probleem te zijn, maar een MRI-scan bevestigde later het nare voorgevoel van Philippe Gilbert. Net als 2 jaar geleden bij zijn horrorcrash op de Portet d'Aspet heeft Gilbert zijn knieschijf gebroken.

   

  "Het is dezelfde knieschijf, maar een nieuwe breuk", zegt Gilbert. "Ik vreesde dat er ook schade zou zijn aan de ligamenten, maar het is een breuk zonder verplaatsingen. Dat is het goeie nieuws. De dokter in het ziekenhuis sprak over een immobiliteit van 2 à 3 weken. Het had erger gekund."

   

  Toch is de blessure van Philippe Gilbert uiteraard een enorme domper voor Lotto-Soudal, dat ook al John Degenkolb verloor. "Wat een ontgoocheling", zucht Gilbert. "We houden allebei zo van onze sport en onze job. We hebben dezelfde vechtlust en dezelfde waarden."

   

  "Ik heb veel respect voor wat John deed. Na een zware valpartij reed hij 65 km alleen en kwam hij 2 minuten buiten de tijdslimiet aan. Hij heeft alles gegeven, maar kreeg geen respect van de jury. Het minste wat ze hadden kunnen doen, is hem opnemen in de uitslag. Dan hadden ze nadien nog kunnen zeggen dat hij niet meer mocht starten. Maar op deze manier is het onaanvaardbaar."

  John Degenkolb kreeg geen respect van de jury. Het minst wat ze hadden kunnen doen, is hem opnemen in de uitslag. Dit is onaanvaardbaar.

  Philippe Gilbert

  Schade bij Lotto-Soudal: hinkende Degenkolb buiten tijd, ook Gilbert deelt in de klappen