Er viel sportief wel wat te beleven afgelopen voetbalweekend, maar het drama speelde zich toch ook vooral af naast het veld met het vertrek van Hernan Losada en de klachten over het sneeuwvoetbal. Stof genoeg voor de wekelijkse analyse van Sporza-voetbalman Peter Vandenbempt.
Na het vertrek van Hernan Losada zitten we nu aan 11 trainerswissels dit seizoen. Opmerkelijk daarbij is dat 3 daarvan zelf zijn opgestapt. We zitten dus misschien met een nieuwe trend. Ik zeg het nog een keer en dan houd ik erover op: ik verbaas mij erover hoe de overgrote meerderheid in het voetbal dat normaal vindt. Dat je een lopend contract midden in het seizoen afbreekt omdat het elders interessanter is. Maar ik ben een zonderling met die mening.
Trainers denken aan zichzelf met de verklaring dat ze er zelf ook meteen uitliggen als het niet goed loopt. Clubbestuurders en trainers zijn elkaar stilaan waard op dat vlak. Maar ik stel dan wel voor dat trainers die in de toekomst ontslagen worden daar niet meer over jammeren of beklaagd moeten worden.
Kijk maar eens naar Yves Vanderhaeghe. Hij was groot genoeg om correct te reageren op het nieuws dat hij op het einde van het seizoen, en aan het einde van zijn contract, vervangen zal worden door Luka Elsner. En maar goed ook want Vanderhaeghe had een jaar of 5 à 6 geleden net zijn contract bij KV Kortrijk verlengd en een week of twee later verscheurde hij dat gewoon en vertrok hij naar Oostende. En hij was toen boos dat het te vroeg was uitgelekt.
De bal rolt altijd? Neen, meneer Van den Brom
Ook de sneeuw was een thema dit weekend. Ik vind het zeer teleurstellend van de clubs die een klacht hebben ingediend. Die clubs worden geleid door de voorzitter van de Pro League en een lid van de Raad van Bestuur. Dat orgaan heeft zelf een tijd geleden laten weten dat de kalender overvol zit en dat uitstellen van matchen onmogelijk is. Vanaf 1 april zal het ook bij een corona-uitbraak misschien niet meer kunnen.
Voor een goed begrip, ik vind ook dat dergelijk spektakel zeer slechte reclame voor ons voetbal is en dat je niet zou moeten kunnen spelen. Het is voor een voetballende ploeg, zoals bijvoorbeeld Genk, veel moeilijker dan voor andere ploegen met een andere stijl. Maar de regels zijn wat ze zijn.
Het gaat in eerste instantie om de veiligheid van de spelers en die was volgens de scheidsrechters niet in het gedrang. Genk-coach John van den Brom stak een beetje de draak met de scheidsrechter omdat die had gezegd dat de bal rolde en er dus gevoetbald kon worden. Van den Brom zei: "de bal is rond dus die rolt altijd". Wel neen, meneer Van den Brom, als er water op het veld staat dan drijft de bal en dan rolt hij niet.
Het gaat over mindset: ook al is het niet wat je wilt, speel ervoor en maak er het beste van
Maar zoals Sakala van KV Oostende, die ook nog nooit in de sneeuw gespeeld had, zei: het gaat over de mindset. Als je vooraf al zit te jammeren over de omstandigheden dan ga je na die eerste paar gemiste controles en glijpartijen de moed verliezen. Dan zeg je: kijk eens, het lukt hier niet.
Andere coaches en spelers die zeuren er niet over en maken er het beste van. Coaches spelen daar een heel belangrijke rol in, zoals Vrancken bij KV Mechelen. Die zeggen: "deal with it". Ook al is het niet wat je wilt, speel ervoor. Ga ervoor en maak er het beste van. Maar nog eens, het is niet voor herhaling vatbaar.
"Niet proberen om 3 punten te krijgen die je sportief niet verdiend hebt"
De kans dat ze gelijk krijgen, is nihil. De basis, zo lees ik, is het scheidsrechtersverslag. En die refs hebben beslist dat er kon gevoetbald worden en het gevolg is dat ze eigenlijk ook meteen verklaren dat de clubs er alles aan gedaan hebben om het veld speelklaar te krijgen. En daar draait het om in de klachten.
Ik lees in Het Nieuwsblad ook dat KV Kortrijk pas bij de rust voorbehoud heeft aangetekend. Dat is toch een beetje te laat.
En er is ondertussen ook een welles-nietesspelletje aan de gang. Heeft de Pro League van bovenaf opgedragen dat de matchen gespeeld moeten worden? Ja zeggen sommige spelers, neen zeggen het Referee Department en ook de Pro League.
En we weten allemaal, ook zonder dat het nog eens expliciet gezegd zou zijn zaterdag aan de telefoon, dat matchen moeten plaatsvinden door de overvolle kalender. Noem het de boemerang die de profclubs met hun beslissingen in de zomer zelf gelanceerd hebben die nu in hun gezicht terugkomt.
Racing Genk zegt dat het met de klacht het debat wil animeren om strengere eisen aan clubs te stellen om ervoor te zorgen dat we dit in de toekomst niet meer te zien krijgen. Dat vind ik wel een goeie reden om een klacht in te dienen, maar je moet niet proberen om drie punten te verdienen die je sportief niet verdiend hebt.