Ga naar de inhoud

Maak kennis met 3 nieuwe toptalenten van DSM: "Nieuwe Hirschi is voorbarig"

 ma 11 januari 2021 13:03
Van links naar rechts: Marco Brenner, Andreas Leknessund en Kevin Vermaerke.
Van links naar rechts: Marco Brenner, Andreas Leknessund en Kevin Vermaerke.

Het vertrek van Marc Hirschi vorige week was een ferme aderlating voor Team DSM. Maar het jonge geweld staat al te trappelen in de wachtkamer. "Ik denk dat geen enkel ander team neoprofs kan aanbieden wat wij kunnen met ons "Keep Challenging Center"", zegt DSM-coach Matt Winston, die 3 nieuwe toptalenten bespreekt.

Nieuwkomers bij Team DSM
Romain Bardet (Fra) van AG2R
Niklas Märkl (Dui) neoprof
Marco Brenner (Dui) neoprof
Romain Combaud (Fra) van Nippo-Delko
Andreas Leknessund (Noo) van Uno-X
Kevin Vermaerke (VS) neoprof

1. Kevin Vermaerke (VS)

 • 20-jarige Amerikaan
 • Vermaerke heeft een Belgische vader (die als junior zilver won op het WK in de individuele achtervolging).
 • Reed als belofte bij de ploeg van Axel Merckx: Hagens Berman Axeon.
 • Heeft als bijnaam "de bokser", omdat hij heel gespierd is voor zijn leeftijd.
 • Beste uitslagen bij de jeugd: 1e in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften (2019), 1e op het Amerikaans kampioenschap mountainbiken voor junioren en 8e op het WK voor junioren op de weg (2018) op 3'20" van Evenepoel

"Klimtalent met enorme punch in de benen"

De jonge Amerikaan Kevin Vermaerke (20) liep al sinds augustus 2020 stage bij Team Sunweb en kan mooie adelbrieven voorleggen. Als eerstejaarsbelofte won hij in 2019 al Luik-Bastenaken-Luik.

 

"Kevin is een ongelooflijk talent en een goeie klimmer", zegt Matt Winston, coach bij Team DSM. "Hij bewees zichzelf vorig seizoen in de Tour de l'Ain toen hij meekon met de beste klimmers ter wereld."

 

"Luik-Bastenaken-Luik winnen bij de beloften toont ook aan dat hij een enorme punch in de benen heeft. Hij is een enorm klimtalent en zal zijn volgende stappen zeker zetten dit seizoen."

 

Mogen we hem al meteen verwachten in de grote rondes? "Voor de toekomst zien we hem zeker als een renner voor de grote rondes. Maar we moeten komend seizoen eerst bekijken waar zijn talenten liggen en hem de eerste 2 jaar zeker niet te hard pushen."

Kevin Vermaerke
Kevin Vermaerke.

2. Marco Brenner (Dui)

 • 18-jarige Duitser
 • Brenner is de jongste renner ooit in de WorldTour.
 • Toen Brenner 6 jaar was, zei een kennis van zijn ouders: "Leer nu maar snel lezen, schrijven en rekenen." De kleine Brenner antwoordde: "Dat hoeft niet, ik word toch profrenner."
 • Wordt in Duitsland al vergeleken met Jan Ullrich. Brenner zou een hogere VO2max hebben dan Ullrich op die leeftijd.
 • Brenner droomt ervan om ooit de Tour of de Giro te winnen.
 • Beste uitslagen bij de jeugd: Duits juniorenkampioen in het tijdrijden (2x), op de weg (2x) en in het veldrijden (1x), 2e op het EK tijdrijden voor junioren, 3e op het WK tijdrijden voor junioren en 3 ritzeges in de Giro Lunigiana
 

"Komt net uit juniorencategorie, hij is heel getalenteerd"

Met de Duitser Marco Brenner (18) verstevigt Team DSM zich met een van de grootste wielertalenten bij de junioren. Net als Evenepoel in zijn periode reed Brenner er als eerstejaars alles aan flarden.

 

Winston: "Marco is nog een heel jonge renner die nog maar net uit de juniorencategorie komt. De WorldTour is dus volledig nieuw voor hem. Hij haalde als eerstejaarsjunior enkele enorm straffe uitslagen, onder meer een bronzen medaille op het WK tijdrijden, 8e in de Giro della Lunigiana en 1e in de Ronde van Oostenrijk."

 

"Vorig jaar heeft hij niet zoveel kunnen koersen door het coronavirus, maar toch werd hij nog Duits kampioen tijdrijden bij de junioren. Hij heeft heel veel talent en kan ook goed klimmen."

 

"We zullen de komende jaren zijn talenten voort ontwikkelen en ervoor zorgen dat hij niet te veel en te vroeg in zijn carrière doet."

Marco Brenner
Marco Brenner.

3. Andreas Leknessund

 • 21-jarige Noor
 • Liep in de winter van 2 jaar geleden een marathon, met amper 7 dagen voorbereiding. Zijn eindtijd: 03u01'30".
 • Leknessund wil zijn vader (hierboven) trots maken. Papa Leknessund was de grootste fan van Andreas en overleed 2 jaar geleden door kanker.
 • Reed vorig jaar naar de 13e plaats op het WK tijdrijden, op 1'30" van Ganna.
 • Beste uitslagen bij de jeugd: Europees kampioen tijdrijden bij de junioren (2017), 2e in de Vredeskoers, 2e in Gent-Wevelgem voor beloften en 2e in de Ronde van de Isard 

"Allround package voor algemene klassementen"

Andreas Leknessund (21) maakte in 2017 al naam en faam bij de junioren door het seizoen af te sluiten als best presterende junior ter wereld. In 2018 werd hij als eerstejaarsbelofte 2e op het Noors kampioenschap tijdrijden bij de elite, na Edvald Boasson Hagen.

 

"Andreas heeft al enkele mooie resultaten gereden bij het Noorse team Uno-X", zegt Winston. "Hij heeft al wedstrijden bij de profs gereden, werd 4e in de Ronde van Slovakije en won enkele Noorse eendagskoersen."

 

"Andreas is een heel groot talent. Een "allround package", gemaakt voor het algemeen klassement in rittenkoersen. Hij is momenteel 21 en heeft al enkele seizoenen voorsprong op bijvoorbeeld een Kevin Vermaerke. Nu bekijken we hoe we hem zo snel mogelijk in het team kunnen integreren."

 

"Voor iemand als Andreas, die al iets ouder is dan de andere talenten, kunnen we in de 2e helft van het seizoen al eens kijken wat hij aankan. Of hij de druk op de schouders kan dragen om te koersen om te winnen." 

Andreas Leknessund
Andreas Leknessund.

"Vergelijkingen met Hirschi zijn wat voorbarig"

Mogen we al veel verwachten van de jonge talenten bij Team DSM het komende seizoen? "Bij jonge talenten kan je daar nooit neen op zeggen", zegt Winston. "Maar we zullen hen moeten brengen op een manier die past bij wat wij van hen verwachten."

 

"Voor die jongens zal dat eerst en vooral hun intrede in het WorldTour-peloton zijn. Er zal geen druk zijn voor hen om wedstrijden te winnen. Het zal gaan om de progressie en hun rol binnen het team."

 

Marc Hirschi en Jai Hindley toonden de voorbije jaren tot welke prestaties de jonkies in staat kunnen zijn. "De eerste jaren waren er bij hen ook geen verwachtingen om te winnen. Maar om de nieuwe jongens te gaan vergelijken met een Hirschi, is wat voorbarig."

 

"Mannen als Nils Eekhoff, Thymen Arensman en Mark Donovan zijn ook nog stappen aan het zetten in het peloton en kunnen de komende jaren misschien op podiums mikken. Het gaat bij zo'n jong team als ons allemaal om tijd te nemen, te groeien en het lichaam te ontwikkelen op de juiste manier."

Hirschi won vorig jaar de Waalse Pijl en een Tour-etappe.
Hirschi won vorig jaar de Waalse Pijl en een Tour-etappe.

Hoe vindt Team DSM al die jonge talenten?

Met alle jonge toptalenten die richting Team DSM trekken, moet het team wel beschikken over een heel sterk scoutingsteam. "Dat klopt", beaamt Winston. "We zijn altijd op zoek naar jong talent, maar ook naar talent dat binnen onze manier van werken past. En dat is niet voor iedereen weggelegd."

 

Maar hoe komt het dat net Team DSM al die talenten binnenhengelt? "Veel renners komen zichzelf aanbieden bij ons omdat ze zien wat we al hebben bereikt."

 

"Ik denk dat geen enkel ander team kan aanbieden wat wij kunnen met ons "Keep Challenging Center" in Nederlands Limburg. Daar kunnen de renners verblijven in onze individuele appartementen en van dichtbij samenwerken met onze experten."

 

"Het is een "academy" waar ze kunnen samenleven, trainen en vervolgens naar het WorldTour-team kunnen springen. Ik ben ervan overtuigd dat het een van de beste systemen ter wereld is."

Ik denk dat geen enkel ander team kan aanbieden wat wij kunnen met ons "Keep Challenging Center". Ik ben ervan overtuigd dat het een van de beste systemen ter wereld is.

Matt Winston (coach Team DSM)

"Niklas Märkl is een van de renners die op die manier is doorgestroomd naar het WorldTour-team voor komend seizoen. Ten tijde van Hirschi, was het Keep Challenging Center er nog niet, maar zat hij wel in het opleidingsteam. Nadien werd hij wereldkampioen bij de beloften en won hij een rit in de Tour."

De jonge garde bij Team DSM (t.e.m. 23 jaar)
Marco Brenner (Dui) 18
Kevin Vermaerke (VS) 20
Ilan Van Wilder
20
Andreas Leknessund (Noo) 21
Mark Donovan (GBr) 21
Thymen Arensman (Ned) 21
Nils Eekhoff (Ned) 21
Niklas Märkl (Dui) 21
Felix Gall (Oos)
22
Alberto Dainese (Ita)
22
Florian Stork (Dui) 23
Michael Storer (Aus) 23
Martin Salmon (Dui) 23
Max Kanter (Dui) 23
Lees ook: