"Ploeg rond Van Aert is versterkt, maar contractverlenging wordt grootste transfer"

  Onze landgenoot Nathan Van Hooydonck moet Wout van Aert bijstaan in de klassiekers.

  Jumbo-Visma heeft op de transfermarkt vooral aan Wout van Aert gedacht. Voor de klassiekers lijkt de ploeg meer gewapend dan de voorbije jaren. "Van Aert langer aan boord houden wordt wel heel belangrijk voor de ploeg", zegt de Nederlandse wielerjournalist Daan van den Berg.

  "Trainingsmakker van Van der Poel zit nu bij Van Aert"

  Wout van Aert zag met Amund Grøndahl Jansen een belangrijke knecht andere oorden opzoeken. Zijn vertrek wordt bij Jumbo-Visma opgevangen door onder meer David Dekker (zoon van Erik).

   

  "Als we de waardes van David Dekker mogen geloven, kan hij massasprints winnen. Maar hij ziet zichzelf ook als een renner voor de klassiekers. Zijn droomkoers is Parijs-Roubaix", weet de Nederlandse wielerjournalist Daan van den Berg.

   

  "Dekker woont in België en traint geregeld met Mathieu van der Poel. Een jonkie is hij niet meer echt, want binnenkort wordt Dekker 23. Hij heeft de tijd genomen om rustig te groeien."

   

  "Het zou me niet verbazen als Dekker dit voorjaar al zijn rol speelt in de ploeg rond Wout van Aert. Hij is de Nederlandse beloftekampioen en eindigde vorig jaar 3e in Le Samyn."

  David Dekker is de 22-jarige zoon van Erik Dekker.

  "Knap dat ploeg zo'n sterke renner als knecht kon strikken"

  Van Aert kan vanaf dit seizoen ook rekenen op de Italiaan Edoardo Affini. "Een echt tijdritkanon, op het EK stond hij in 2019 op het podium. Tijdens zijn belofteperiode bij SEG heeft Affini ervaring opgedaan in Nederland en Vlaanderen", vertelt Van den Berg.

   

  "Affini zal bij Jumbo-Visma minder zijn eigen ding mogen doen dan hij de voorbije jaren bij Mitchelton-Scott mocht. Het is mooi dat Jumbo-Visma zo'n sterke renner kan aantrekken in steun van Van Aert."

   

  "Met ook Nathan Van Hooydonck erbij vind ik dat de klassieke kern rond Wout van Aert sterker is geworden."

   

  "Grøndahl Jansen is natuurlijk een verlies, hij is een plichtsbewuste en sterke renner. Je moet wel rekening houden dat Mike Teunissen vorig jaar gesukkeld heeft met zijn knie door een val op training. Naar verluidt gaat het nu beter met die blessure. Hij kan wel eens een stap zetten."

   

  Volgens Van den Berg zal de contractverlenging van kopman Wout van Aert de belangrijkste "transfer" worden. Van Aert heeft bij Jumbo-Visma een contract tot en met eind 2021, maar ook Ineos mengt zich in de debatten.

  "Van Aert langer aan boord houden is enorm belangrijk voor Jumbo-Visma", zegt Van den Berg.


  "Tot een paar jaar geleden waren niet veel Nederlanders fan van Van Aert, omdat hij in het veld de concurrent was van Van der Poel. Maar de laatste tijd heeft Van Aert ook hier heel veel zieltjes gewonnen."

  Tot een paar jaar geleden waren niet veel Nederlanders fan van Van Aert. Maar de laatste tijd heeft Van Aert ook hier heel veel zieltjes gewonnen.

  Wielerjournalist Daan van den Berg
  Nieuwkomers bij Jumbo-Visma
  Edoardo Affini (Ita) van Mitchelton-Scott
  David Dekker (Ned) van SEG Racing Academy
  Olav Kooij (Ned)  neoprof vanaf 1 juli
  Gijs Leemreize (Ned) neoprof
  Sam Oomen (Ned) van Sunweb
  Nathan Van Hooydonck van CCC

  "De opvolger van Groenewegen" & "een flinterdun klimtalent"

  Met Gijs Leemreize (21) en Olav Kooij (19) hevelde Jumbo-Visma ook 2 Nederlandse jongeren uit hun Academy over naar de profploeg.

   

  "Leemreize is een flinterdun klimtalent. Hij trapte begin 2019 de hoogste wattages in een koers op rollen. Zijn klauterbenen etaleerde hij in datzelfde jaar door een klimtijdrit op de Camerig (een helling uit de Amstel) te winnen", vertelt Van den Berg.

   

  "Leuk weetje: toen Leemreize nog een klein ventje was, was Robert Gesink soms zijn babysitter. De vriendin van Gesink is namelijk de tante van Leemreize. Beide renners wonen ook bij elkaar in de buurt."

   

  En wie is Olav Kooij? "Een piepjonge sprinter van 19. Maar wat goed is, komt snel, zeker bij sprinters. Kooij kan op termijn de opvolger worden van Dylan Groenewegen (die tot 7 mei geschorst is). Eerst zal Kooij nog een half jaar bij de beloften rijpen, vanaf 1 juli is hij prof."

  Gijs Leemreize moet "oom" zeggen tegen Robert Gesink.

  "Komt Dumoulin nog op zijn oude niveau terug?"

  Een andere opvallende aankoop is Sam Oomen, die overkomt van Sunweb. "Oomen geldt nog altijd als een van de grootste Nederlandse talenten. Daarom dat Jumbo-Visma hem als Nederlands team maar al te graag wou."

   

  "Door een operatie aan zijn liesslagader heeft Oomen in 2019 een seizoen stilgestaan. De eerste jaren zal hij een ondersteunende rol vervullen voor de klassementsmannen. Daarna is het misschien aan hem om kopman te zijn. We hebben de beste Oomen nog niet gezien."

   

  Hoe zijn de verhoudingen nu tussen de klassementsmannen van Jumbo-Visma? "Primoz Roglic is en blijft de nummer 1. Hij is de uitgesproken kopman voor de Tour." 

   

  "Bij Tom Dumoulin is het maar de vraag of hij nog als kopman aan een grote ronde zal beginnen. Vindt de Giro-winnaar van 2017 zijn beste benen nog terug?"

   

  En wat met Steven Kruijswijk? "Hij heeft een verloren jaar achter de rug. Hij miste de Tour door een val in de Dauphiné en verliet de Giro door corona."

   

  "Met Sepp Kuss zit er nog een potentiële kopman in de wachtkamer. In de Vuelta mag hij het misschien al eens proberen als leider. En dan staan er ook nog rondetalenten te trappelen zoals Jonas Vingegaard en Tobias Foss."

  Tom Dumoulin kon vorig jaar niet overtuigen in de grote rondes.

  Vertrekkers bij Jumbo-Visma
  Laurens De Plus naar Ineos-Grenadiers
  Amund Grøndahl Jansen (Noo) naar Mitchelton-Scott
  Tom Leezer (Ned) stopt
  Bert-Jan LIndeman (Ned) naar Qhubeka-Assos
  Taco van der Hoorn (Ned) naar Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux