"Er staan in absolute topmatchen: dat is de stap extra voor Romelu Lukaku"

  Fans van de Serie A komen vanaf dit weekend weer aan hun trekken. Gisteren rolde de eerste bal in de Italiaanse competitie. Sporza-voetbalcommentator Filip Joos verwacht opnieuw een tweestrijd tussen Juventus en Inter. Juve speelt vanavond tegen Sampdoria, Inter opent pas volgende week. 

  "Pirlo als coach van Juventus wordt boeiend"

  Juventus nam ondanks het behalen van de titel afscheid van coach Maurizio Sarri en legt zijn lot de komende seizoenen in handen van de debuterende Andrea Pirlo. Als speler zag die het spelletje als geen ander, maar werkt het ook als coach?

   

  "Pirlo als coach van Juventus, dat wordt wel boeiend. Ik heb het gevoel dat dat wel zal lukken. Ik verwacht dat hij zijn stempel zal drukken, in zoverre dat Cristiano Ronaldo het toelaat", vertelt Filip Joos.

   

  "Ik blijf wel denken dat Pirlo het niet zo erg zou gevonden hebben, mocht Ronaldo in een woedebui vertrokken zijn omdat ze het niet gehaald hebben in de Champions League. Maar nu hij blijft, denk ik wel dat Pirlo de Portugees zo goed mogelijk zal gebruiken."

  Ik verwacht Juventus wel weer als favoriet voor de titel, al is het verschil met Inter wellicht weer wat kleiner geworden.

  Filip Joos

  Juventus aast nog op een diepe spits, namen als Luis Suarez of Edin Dzeko worden genoemd. "Dat duurt allemaal wel opvallend lang", vindt Joos. "Ik denk wel dat Dzeko naar Juventus zal gaan. Ik denk dat het voor Pirlo ook makkelijker is om Dzeko in te passen met Ronaldo dan Suarez."

   

  "Ronaldo wil niet op de 9 spelen en kun je wel een bliksemafleider als Dzeko gebruiken. Die laat de mensen naast zich veel beter spelen. Voor Juventus is het ook goed dat Dybala gebleven is. Het zou erg geweest zijn om die weg te doen en Ronaldo te houden, alleen vanwege hun leeftijd."

   

  "Ik verwacht Juventus wel weer als favoriet voor de titel, al is het verschil met Inter wellicht weer wat kleiner geworden. Vorig seizoen was het geen close finish. Na de coronabreak is het alleen met Atalanta nog even spannend geweest, niet met Inter."

  Andrea Pirlo is nu de trainer van Juventus.

  "Hakimi is toptransfer voor Inter"

  Bij grote concurrent Inter lijkt coach Antonio Conte voorlopig zijn zin gekregen te hebben met de komst van verdedigers Hakimi en Kolarov. Ook de overgang van Arturo Vidal zou zo goed als rond zijn.

   

  "Hakimi is een enorme verbetering in vergelijking met D'Ambrosio, die naar zijn kunnen wel een goed seizoen had. Voor het systeem van Inter is Hakimi een droom. Hij zou die ploeg echt wel eens veel beter kunnen maken."

   

  "Ik vraag me ook af of Real Madrid het zich niet zal beklagen dat het Hakimi liet gaan. Hij heeft een sterk seizoen gespeeld bij Dortmund en Carvajal heeft toch ook niet het eeuwige leven. Ik vind hem echt een toptransfer voor Inter."

  Achraf Hakimi

  "Vraag is of Conte Eriksen zal inpassen"

  "De vraag bij Inter is of Antonio Conte Christian Eriksen zal inpassen", zegt Filip Joos. "Het middenveld was vorig seizoen toch een beetje de achilleshiel. Brozovic was de enige die een constant niveau haalde, de anderen vielen toch een beetje door de mand."

   

  "Als Conte Eriksen niet inpast, blijf je weer zeer afhankelijk van de doelpunten van Lautaro Martinez en Romelu Lukaku. Daar moet je toch iets meer creativeit achter zetten."

   

  "Lukaku? Ik twijfel er niet aan dat hij opnieuw veel zal scoren. Of hij er nu 4 meer of minder maakt, mag niet de graadmeter zijn voor zijn seizoen. Hij zal er wel moeten staan in de absolute topmatchen. Dat wordt de extra stap voor hem."

  Romelu Lukaku zal er moeten staan in de absolute topmatchen. Dat is voor hem de stap extra.

  Filip Joos

  Bij Inter lijkt ook Radja Nainggolan weer een kans te krijgen. "En als ze dan ook nog Vidal halen, hebben ze wel 2 gelijkaardige types en dan bedoel ik niet qua uiterlijk. Ik heb altijd wel gedacht dat Conte wel iets met Nainggolan zou proberen", klinkt het.

   

  "De beste jaren van Vidal liggen in het verleden. Ik denk dat er bij Barcelona niemand een traan zal laten om zijn vertrek, behalve Messi misschien, omdat ze goed overeenkwamen. Maar Conte kan een speler wel herwaarderen en weer tot leven wekken."

   

  Met Aleksandar Kolarov (34) haalde Inter nog een speler op leeftijd. "Die was bij Roma in sommige matchen niet meer vooruit te branden. Ik verwacht hem niet op de flank, maar links in de driemansdefensie. Kolarov is een versterking in de breedte en ook iemand die in de kleedkamer wel belangrijk kan zijn."

  Romelu Lukaku

  "Ik kijk uit naar Milan"

  Is er naast Juventus en Inter nog een derde hond in het spel? "Voor Atalanta denk ik dat het vorig seizoen had moeten gebeuren. Zonder die 2 lichte strafschoppen hadden ze gewonnen in Turijn en dan had ik het nog wel eens willen zien. Ook in de Champions League waren ze dicht bij een stunt. Maar het allemaal nog eens opnieuw doen, daar twijfel ik aan."

   

  "Ook Roma of Lazio zullen nooit in de buurt komen. Lazio was voor de coronabreak fenomenaal. Daar heb ik met grote ogen naar gekeken. En wie weet hadden ze zonder corona hun flow wel kunnen behouden. Ik heb niet het gevoel dat ze dat weer kunnen oppikken."

  Voor Dries Mertens wordt het aanpassen, maar als hij wat kan gaan zwerven rond Osimhen, zou dat wel iets kunnen geven.

  Filip Joos

  Milan hengelde het Italiaanse toptalent Sandro Tonali binnen. "Ik kijk wel uit naar Milan", zegt Joos. "Tonali is echt wel goed, een soort Pirlo. Bij Brescia was hij al aanvoerder en daar heeft hij in een matige ploeg toch een goed seizoen gespeeld."

   

  "Het is ook fijn dat ze Zlatan Ibrahimovic gehouden hebben. Laat die maar van bij het begin bij de ploeg zijn. Ook op bestuursvlak lijken er nog veel dingen te gebeuren. Allemaal zeer interessant en het zou kunnen dat het echt beter wordt. Alleen bij de defensie heb ik nog vragen."

   

  Dan is er nog Napoli, dat diep in de buidel tastte voor ex-Charleroi-spits Victor Osimhen. "Boeiend. Ik denk dat Napoli beter van start zal gaan dan vorig seizoen. Voor Dries Mertens wordt het aanpassen, maar dat kan hij. Als hij wat kan gaan zwerven rond Osimhen zou dat wel iets kunnen geven."

  Dries Mertens