Ga naar de inhoud

Philipsen en Gilbert: "We willen ons leven niet riskeren in Luxemburg"

 wo 16 september 2020 17:23
Jasper Philipsen pakte uiteindelijk nog de 2e plek.

De tweede rit in de Ronde van Luxemburg werd geneutraliseerd door de renners. Niet meer dan logisch, vinden Jasper Philipsen (2e) en Philippe Gilbert. "We zijn hier om te sporten en te werken, niet om onnodige risico's te nemen".  

Na de 1e rit in de Ronde van Luxemburg was er al heel wat protest bij de renners over de veiligheid en de 2e rit bracht geen beterschap. De geparkeerde auto's langs het parcours en het opkomende verkeer waren een doorn in het oog van het peloton. Een neutralisatie tot aan de plaatselijke ronde was het logische gevolg. 

 

"Het was opnieuw heel gevaarlijk in de Ronde van Luxemburg. Op een bepaald moment kwamen er zelfs nog auto's uit de tegenovergestelde richting gereden. Dat is er echt over. We beslisten daarom samen te stoppen", zei Philippe Gilbert (Lotto-Soudal).

 

"Ik vond dit een mooi initiatief. Koersen met auto's die in tegenovergestelde richting komen, is heel gevaarlijk. Wij zijn hier om te sporten en te werken en niet om onnodige risico's te nemen."

Philipsen: "We voorkwamen onheil"

Ook Jasper Philipsen (UAE Emirates) vond het een goede beslissing om de wedstrijd te neutraliseren. "Het parcours waarop we moeten rijden, is gewoon niet veilig genoeg. Er was opkomend verkeer en er stonden op zeer gevaarlijke plaatsen voertuigen opgesteld. Daar kan je geen peloton doorheen jagen", zei hij.

 

"Als het morgen opnieuw zo verloopt, dan mag er hier niet gekoerst worden. Zo simpel is het. Ik wil mijn leven niet riskeren in de Ronde van Luxemburg. Koersen we vandaag vol door, dan vallen er zware slachtoffers. Daarom ook onze actie. We voorkwamen zo onheil."

 

"Ik werd zelfs aangereden door een wagen van de jury die plots tegen hoge snelheid naar voor reed. Van de neutralisatie was dan nog geen sprake. Dergelijke zaken kunnen toch niet?"

Koersen we vandaag vol door, dan vallen er zware slachtoffers.

Jasper Philipsen
Rittenschema Ronde van Luxemburg
        winnaar leider
rit 1 15/9 Luxemburg - Luxemburg 133 km Ulissi Ulissi
rit 2 16/9 Remich - Hesperange 161 km Démare Ulissi
rit 3 17/9 Rosport - Schifflange 164 km Degenkolb Grosu
rit 4 18/9 Rodange - Differdange 201 km Ulissi Ulissi
rit 5 19/9 Mersch - Luxemburg 177 km Kron Ulissi