Ga naar de inhoud

Joos: "Denk dat we later over deze CL-finale zeggen dat het hier definitief kantelde"

 di 25 augustus 2020 11:11

Het panel van Extra Time had uiteraard de finale van de Champions League gevolgd. Naast de fysieke kracht van Bayern München viel niet te kijken, maar centrale gast Mike Vanhamel, doelman van Beerschot, zag nog een cruciaal element. En dat element is zeker niet nieuw bij Bayern.

Bayern München speelde de voetbalgenieën van Barcelona en PSG in de afgelopen Champions League op een hoopje met een spectaculaire combinatie van technisch en fysiek voetbal.

 

"Ik denk dat we naar deze finale later terugkijken en gaan zeggen dat hier het definitief gekanteld is", zei Filip Joos. "Dat het belangrijker is geworden wat je doet bij balverlies, dan bij balbezit. Bayern heeft fantastische voetballers, maar ik zat bij momenten geschrokken te kijken. Ik vroeg me af of dit nog dezelfde sport is."

 

"Het is fantastisch, maar tegelijk zal je maar Neymar zijn. En als je de finale zag, snap je ook waarom het team van Messi 8 goals kan binnen krijgen. Waarom je er makkelijk 8 kan binnen krijgen."

 

Een foto van Bayern-middenvelder Leon Goretzka is alleszeggend. Hij pronkte na de finale met de beker met de grote oren in ontbloot bovenlijf. Een lichaam waarmee je bijna aan bodybuilden kan doen.

 

"Wij komen uit de tijd dat we John McEnroe zagen spelen met veel gevoel op Wimbledon. Daarna kwam Goran Ivanisevic die finales won op kracht. Misschien was tennis al vroeger in die evolutie. Oké, daarna kwam Federer wel terug en zo, maar je krijgt het gevoel dat je er niet meer komt als je niet een lichaam hebt zoals bijvoorbeeld Goretzka. Het is bijna angstaanjagend. Het is steeds atletischer en atletischer."

Coman maakt wel de goal voor Bayern, maar voor mij maakt Neuer het verschil.

"Tegen een andere doelman scoort PSG wel"

Bayern-doelman Manuel Neuer speelde een hoofdrol in de finale tegen PSG. Hij haalde de afgelopen maanden opnieuw zijn absolute topniveau. Neuer zit al jaren bij de Duitse recordkampioen en is op zijn manier ook een fysiek beest.

 

"We kunnen spreken over powerplay, maar ik denk dat als PSG tegen een andere doelman had gestaan, ze 1 of 2 goals maken", zei Vanhamel. "Wat Neuer en ook bijvoorbeeld Courtois doen, is blijven kijken naar de bal."

 

"Wat de meeste doelmannen doen, ik ook, is zich wel smijten, maar hun hoofd op het einde afwenden. Zij niet, zij blijven kijken en blijven helemaal recht met hun lichaam".

 

"Ze zijn natuurlijk ook heel groot allebei. Dat maakt wel een verschil tussen een goede doelman en de wereldtop. Coman maakt wel de goal voor Bayern, maar voor mij maakt Neuer het verschil."