Spring naar de inhoud

Tim Wellens: "Extra voorzichtig, want coronabesmetting kan grote gevolgen hebben"

Tim Wellens: "Extra voorzichtig, want coronabesmetting kan grote gevolgen hebben"
 do 25 juni 2020 13:49
Tim Wellens droomt van ritwinst in de Tour de France.
Tim Wellens droomt van ritwinst in de Tour de France.

Tim Wellens (Lotto-Soudal) wrijft zich toch wel wat in de handen, omdat de Tour wat later in het seizoen valt. "Hopelijk zal het dan wat minder warm zijn dan in juli. Bovendien ben ik van nature altijd goed later in het seizoen", zegt Wellens.

"Als bij wonder geen blessures overhouden aan val in afgrond"

In zijn woonplaats Monaco bereidt Tim Wellens zich voor op de hervatting van het wielerseizoen. 

 

Maar vorige week woensdag liep het even fout. "Ik was aan het mountainbiken met Jasper Stuyven en mijn broer. Bergop was er plots een technische passage", doet Wellens zijn verhaal.

 

"Ik gleed een beetje weg en wou voet aan grond zetten. Maar er was geen grond, wel afgrond. Ik ben enkele meters naar beneden gedonderd. Als bij wonder heb ik er geen blessures aan overgehouden."

 

Wellens zit op training vooral met de Tour de France in zijn hoofd. "Vorig jaar heb ik 15 dagen de bolletjestrui gedragen, dat was een leuke ervaring. Dit jaar is een ritzege het hoofddoel."

 

"In de 2e etappe ligt er al een kans voor mij. Onderweg krijgen we dan de Col d'Eze voorgeschoteld. Ik ken het parcours daar heel goed."

 

Is het een voordeel voor Wellens dat de Tour dit seizoen later begint? “Hopelijk is het in september een beetje minder warm dan in juli (want Wellens heeft een warmte-allergie). Van nature ben ik altijd supergoed later op het seizoen."

De afgrond waarin Wellens ten val kwam

Over corona: "Ons lichaam is essentieel voor ons beroep"

Maakt Wellens zich zorgen om zelf besmet te geraken met het coronavirus? "Als wij besmet geraken met het coronavirus, kan dat gevolgen hebben voor de rest van ons leven. Dus ik probeer net als iedereen extra voorzichtig te zijn."

 

"Voor ons, wielrenners, is het lichaam essentieel. Als we heel zwaar aan het trainen zijn, dan is onze weerstand wat zwakker omdat ons lichaam dan uitgeput is. Dan moeten we extra uitkijken."

 

En wat tijdens een wedstrijd? Zit de risicofactor om besmet te geraken bij de renners in het peloton of veeleer bij het publiek langs het parcours?

 

“De renners zullen extra opletten en iets meer beschermd zijn. In het publiek staan dan weer mensen die overal komen."

 

"Wij, renners, hebben niet zo’n groot sociaal leven. Op hotel zullen we tijdens de Tour ook helemaal geïsoleerd zitten met onze ploeg."

 

"Ik denk dus dat er minder risico is om het coronavirus op te lopen door renners dan door het publiek."

Wellens: "Ik begon te glijden en wou voet aan grond zetten"