Ga naar de inhoud

Roodhooft: "Cross-seizoen Van der Poel wordt lange voorbereiding op het WK"

 za 23 mei 2020 21:12

Wie vooruitziend is laat zich niet stoppen door de coronacrisis. De broers Roodhooft behoren tot die categorie mensen. Vandaag werd het nieuws bekend dat ze bezig zijn met een revolutionair vrouwenproject. En ook over de toekomst van goudhaantje Mathieu van der Poel wordt al goed nagedacht.

Ciclismo Mundial wordt de naam van een nieuwe continentale wegploeg voor vrouwen waar veldrijdsters van verschillende ploegen kunnen aansluiten. Een superploeg met Ceylin del Carmen Alvarado, Sanne Cant, Yara Kastelijn en Annemarie Worst is in de maak. 

 

Een bundeling van de vrouwen uit de veldritploegen Alpecin-Fenix, IKO-Crelan en Team 777 op het eerste zicht, maar niets is uitgesloten vertelde Christoph Roodhooft aan Sporza.

 

"Als er iemand anders bij het team wil komen, zeggen we daar op voorhand geen neen tegen. Sinds het ontstaan van de cyclocrossteams is het mogelijk dat je in het veld concurrenten bent, en op de weg ploegmaats."

 

Omdat het wegwielrennen steeds belangrijker wordt als voorbereiding op het veldritseizoen speelt zeker mee dat de broers willen voorkomen dat grote wegteams een concurentieel voordeel krijgen om toptalenten als Ceylin Alvarado een aantrekkelijker programma te bieden.

 

"We willen de veldrijdsters een alternatief bieden voor grote wegploegen, die geïnteresseerd zijn in de beste veldrijdsters. Of we veldrijdsters zo niet naar het wegwielrennen duwen?"

 

"Dat zou kunnen, maar bij de mannen is het makkelijker om over te stappen naar de weg dan bij de vrouwen. Het verschil is dat bij de vrouwen het prijzengeld in de cross al hoog is. De inhaalbeweging die nodig is tussen mannen en vrouwen in de wielersport is in het veld al gebeurd."

We willen de veldrijdsters een alternatief bieden voor grote wegploegen, die geïnteresseerd zijn in de beste veldrijdsters.

"Koersen zal Mathieu genoeg kunnen"

Wie alles kent van de combinatie tussen het veldrijden en het wegwielrennen is natuurlijk Mathieu van der Poel. Hij doet er nog het mountainbike bij en zal over enkele maanden voor keuzes komen te staan.

 

"We gaan er nu van uit dat 1 augustus de officiele start van het internationale seizoen is en daar zal Mathieu naartoe werken", zegt Christoph Roodhooft.

 

"Koersen zal hij genoeg kunnen doen, maar het is jammer dat alles zo dicht bij elkaar komt te liggen. In september zit alles overvol met het mountainbike. We zullen een combinatie moeten samenstellen."

 

"Zijn cross-seizoen zal een lange voorbereiding richting het WK worden, vermoed ik. En dan komt het voorjaar op de weg er al weer snel aan."

 

"Op het moment dat hij op zijn crossfietst stapt, zullen alle klassementen al weg zijn als ik nu naar de kalender kijk. Bovendien zal hij het eerst nog wat kalm moeten aandoen. Dan is het WK wel het hoofddoel. Dat is natuurlijk wel de mooiste wedstrijd van het seizoen."

Het interview met Christophe Roodhooft