Ga naar de inhoud

Lizzie Deignan zet Nederlandse vrouwen een hak met sterke solo

Luik-Bastenaken-Luik (vrouwen)
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 135 km
location 8:40: Bastenaken - 12:40: Luik
trophy Elizabeth Deignan
einde
startfinish
020406080100120135

  Lizzie Deignan heeft Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen op haar naam geschreven. De Britse viel aan op La Redoute en rondde de knappe solo af. Wereldkampioene Anna van der Breggen deed niet mee voor de zege.

  In een regenachtig Bastenaken gingen topfavorieten Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen op zoek naar een nieuwe Nederlandse zege. Een lange solo was geen optie, omdat het tempo in het peloton erg hoog lag.

   

  Op 50 km van de streep ontsnapte een groep van 9 rensters, onder wie Marianne Vos en Lizzie Deignan. De groep had al snel een kloof van een minuut op het peloton. Het tactisch plannetje van Trek om de topfavorieten te kloppen, leek te werken.

  Op La Redoute achtte Deignan haar moment gekomen. De Britse winnares van La Course liet iedereen ter plekke en begon aan een solo van 30 km. Haar voorsprong liep op tot 50 seconden, de winst leek verzekerd.


  Dat was buiten Grace Brown gerekend. Met een splijtende versnelling op La Roche-aux-Faucons begon ze haar inhaalrace. Dat leek aanvankelijk een onmogelijke opdracht, maar de Australische kwam steeds dichter.


  In een spannend slot slaagde Deignan erin om de overwinning in de Waalse klassieker binnen te halen. Brown werd tweede en Ellen van Dijk maakte het feestje van Trek-Segafredo compleet.

  VIDEO: Lizzie Deignan komt solo aan en wint Luik-Bastenaken-Luik

  VIDEO: Ruime samenvatting

  VIDEO: Bekijk het verslag

  VIDEO: Bekijk de hoogtepunten

  Deignan: "Finish kon niet snel genoeg komen"

  "Ik heb lang moeten wachten om een klassieker te winnen. Het was vaak een verhaal van net niet, maar nu is het me wel gelukt."

   

  "Ik reed op instinct en had geen schrik om te mislukken. Ik wist dat ik als eerste boven op La Redoute moest zijn om kans te maken op de winst."

   

  "Het was verschrikkelijk om Brown in mijn nek te voelen hijgen. Ik richtte me op de motors voor me om niet aan haar te moeten denken. Ze is een betere tijdrijdster, dus de finish kon niet snel genoeg komen."

  Rituitslag Luik-Bastenaken-Luik (vrouwen)
  naamresultaatploeg
  1
  Elizabeth Deignan
  in 3u29'48"
  2
  Grace Brown
  + 9"
  3
  Ellen van Dijk
  + 2'19"
  4
  Marianne Vos
  +2'19"
  5
  Amy Pieters
  + 2"19
  6
  Hannah Barnes
  + 2'21"
  7
  Marlen Reusser
  + 2'21"
  8
  Juliette Labous
  + 2'21"
  9
  Katrine Aalerud
  + 2'26"
  10
  Liane Lippert
  + 3'27"

  Fase per fase

  1. 12 uur 20 match afgelopen
  2. Laatste km. Deignan rijdt onder de vod. Het ziet ernaar uit dat Deignan het gaat halen. . 12 uur 19.
  3. 12 uur 19. Zelfs al komt Brown bij Deignan, dan nog zet ik mijn geld op Lizzie. Lieselot Decroix.
  4. 12 uur 17. Spanning troef! De voorsprong van Deignan bedraagt slechts 10 seconden. Wie pakt de winst in de Waalse klassieker? .
  5. 12 uur 15. Deignan is voorzichtig in haar bochtenwerk. De regen zorgt voor gladde plekken. .
  6. 12 uur 14. Deignan plooit niet. Het verschil tussen Deignan en Brown wordt kleiner, maar de Britse blijft vol gas geven.  .
  7. 12 uur 11. Deignan speculeert niet op de sprint. Ze wil alleen aankomen. Ruben Van Gucht.
  8. 12 uur 07. Brown sluipt dichterbij. Grace Brown ziet Deignan rijden in de verte. Ze heeft nu een mikpunt en knabbelt een paar seconden van de Britse haar voorsprong. .
  9. 12 uur 04. Zowel Deignan en Brown zijn boven. Met een halve minuut verschil wordt het een tijdrit van 12 km. Vrouw tegen vrouw. .
  10. Aanval Brown. Grace Brown probeert het alleen op de klim. In de zonneschijn rijdt ze weg van de groep achtervolgers. . 12 uur 01.
  11. Côte de la Roche-aux-Faucons. Elizabeth Deignan begint aan de laatste klim met een voorsprong van een minuut. Is dat voldoende voor winst? . 12 uur .
  12. 11 uur 52. De voorsprong van Deignan blijft schommelen rond de 50 seconden. Die zal moeten verkleinen, wil de groep achtervolgers nog een kans krijgen op de overwinning. .
  13. 11 uur 51. De achtervolgers weten dat als ze met Vos over Côte de la Roche-aux-Faucons gaan, dat ze een probleem hebben. Ruben Van Gucht.
  14. 11 uur 46. Deignan vergroot haar voorsprong naar ruim een halve minuut. Bij de achtervolgers blijft de reactie op zich wachten. .
  15. 11 uur 41. Deignan solo. Deignan komt als eerste boven op La Redoute. Ze slaat meteen een kloofje en rijdt vol door. .