Geslaagde generale voor Ronde: Wout van Aert wint E3, arm in arm met Laporte

  E3 Classic
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  17°Cdistance 203.9 km
  location 12u20: Harelbeke - 16u59: Harelbeke
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  0306090120150180203.9

   Jumbo-Visma heeft nog maar eens gedemonstreerd dit voorjaar. Belgisch kampioen Wout van Aert trok door op de Paterberg, enkel teammaat Christophe Laporte kon mee. De twee breidden in de laatste 40 km hun voorsprong alleen maar uit: arm in arm finishten ze, maar Van Aert mocht winnen. De Belgische kampioen wint zijn eerste E3 en is klaar voor de Ronde van Vlaanderen.

   De 65e editie van de E3 Harelbeke in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Wat moet het een plezier zijn om op de loonlijst van Jumbo-Visma te staan. Dat ze zouden domineren, was verwacht. Dat de overmacht zo groot zou zijn, stond niet in de sterren geschreven. De elleboogbreuk van Tosh Van der Sande is wel een domper op de feestvreugde.

   • Verliezers van de dag: Iedereen die niet op de payroll van de geelhemden staat, moet in de spiegel kijken. Sommige jongens kunnen zich nog troosten met een bijrol in de schaduw van de gele jumbo's, maar de complete afwezigheid van onder meer Oliver Naesen, Greg Van Avermaet, Mads Pedersen en Zdenek Stybar roept toch vragen op.

   • Charmeur van de dag: Biniam Girmay keerde deze week voor het eerst sinds het WK voor beloften in Leuven terug naar ons land. De Eritreeër is zonder twijfel de revelatie van dit voorjaar. Het is jammer dat hij nu al terugkeert naar zijn vaderland om de Giro voor te bereiden, maar het toptalent mist zijn gezin te hard.

   Deel 1: de Taaienberg

   Dat Jumbo-Visma anno 2022 de fakkel heeft overgenomen van Quick Step-Alpha Vinyl werd op de Taaienberg nog eens netjes in de verf gezet. 

    

   Wout van Aert ranselde het peloton er (zoals de blauwe brigade vorig jaar) uit elkaar, ploegmaats Christophe Laporte en Tiesj Benoot volgden gezwind.

    

   Overlevers Kasper Asgreen, Matej Mohoric, Jasper Stuyven en Stefan Küng beseften daar al dat ze zouden moeten opboksen tegen een machtig blok.

    

   Maar op de Eikenberg verdubbelde Ineos Grenadiers de vloot toppers in de spits van de koers na een succesvolle klopjacht.

   Deel 2: de Paterberg

   Jumbo-Visma liet de koers echter geen seconde stilvallen en met 16 toppers werd het sleutelkoppel Paterberg-Oude Kwaremont aangesneden. 

    

   Daar legde Van Aert er nog een extra laagje op. Vrijwel iedereen riep op zijn moeder, op ploegmakker Laporte na. Al beet ook de Fransman bijna zijn tanden stuk op de Oude Kwaremont.

    

   Op ruim 42 kilometer van Harelbeke draaide deze klassieker dus uit op een koppeltijdrit tegen een pakketje geslagenen. 

    

   Daar ging Benoot tot het gaatje om zijn rol als stoorzender te kunnen blijven vertolken. 

    

   Met succes, al hadden Asgreen en co ook gewoon begrepen dat de sterkste beren al lang gaan vliegen waren. 

   Deel 3: de finishfoto

   Het duet van Van Aert en Laporte was adembenemend en kreeg een apotheose met een nieuwe zegefoto voor de geschiedenisboeken, deze keer met Van Aert als primus van de masterclass. 

    

   In de achterhoede, op anderhalve minuut, was Küng the best of the rest.

    

   Door de dominantie was het geen spannende koers, wel eentje die niet snel vergeten zal worden.

   Rituitslag E3 Saxo Bank ClassicRituitslag E3 Saxo Bank Classic

     naamploegresultaat
   1Wout van AertTJV4:38:04
   2Christophe LaporteTJV+0
   3Stefan KüngGFC+1:35
   4Matej MohoricTBV+1:36
   5Biniam GirmayIWG+1:36
   6Jhonatan NarváezIGD+1:36
   7Valentin MadouasGFC+1:36
   8Dylan van BaarleIGD+1:36
   9Tiesj BenootTJV+1:36
   10Kasper AsgreenQST+1:36

   Fase per fase

   1. 17 uur 12. Küng glipt slim weg en wordt 3e.

    Küng glipt slim weg en wordt 3e

   2. 17 uur 04. Van Aert en Laporte komen arm in arm over de finish.

    Van Aert en Laporte komen arm in arm over de finish

   3. 17 uur 02. Wat een fantastische ploegprestatie. Wout van Aert (Jumbo-Visma).
   4. 16 uur 59. Küng redt het voor Girmay, Mohoric en Madouas. .
   5. 16 uur 59. We krijgen een sprint, al laten ze Küng nu rijden met een late uitval.  .
   6. 16 uur 59. Bij de achtervolgers zijn ze nog altijd samen.  .
   7. 16 uur 58. Wout van Aert wint. Ze rijden zij aan zij over de finish, het voorwiel van Van Aert is nog net iets eerder over de streep. Logisch, uiteraard.  .
   8. 16 uur 57. Er volgen schouderklopjes als bedankingsritueel.  .
   9. 16 uur 57. Laporte is de derny van Van Aert is de laatste hectometers. .
   10. Laatste km. Op zijn kousenvoeten probeert Benoot het nog eens, maar dit laten ze niet gebeuren. Ons kopduo bereikt de vod.  . 16 uur 56.
   11. 16 uur 55. Bij de achtervolgers zit het spel op de wagen. Tijdrijder Küng zet aan, sprinter Girmay wil dit stukje kaas niet van zijn brood laten eten.  .
   12. 16 uur 54. De zoutafzetting op het shirt van Laporte verraadt dat hij erg diep is moeten gaan om deze Van Aert te volgen. Nog 2,5 kilometer. De apotheose nadert. .
   13. 16 uur 52. Van Aert en Laporte glimlachen. Ze beseffen dat ze een kabinetstukje hebben opgevoerd.  Van Aert staat meestal stil bij zijn zegegebaar. Wat tovert hij nu uit zijn hoed? .
   14. 16 uur 52. Nog 5 kilometer. In de afvalzone wordt de ballast uit de truitjes gekieperd. De ballast in de wielen hebben ze 35 kilometer geleden al gedropt.  .
   15. 16 uur 49. Het achttal - toch niet de minste namen - draait nog altijd keurig rond, maar de chrono is ongenadig. 1'52" zegt de chrono. Gaan zij sprinten of krijgen we er nog een aanval? .
   16. 16 uur 46. Met de vingers in de neus neemt Wout van Aert over van Christophe Laporte. Nog 9 kilometer: de demonstratie loopt op zijn einde.  Oh ja, de achtervolgers kijken al tegen een achterstand van 1'45" aan.  .
   17. 16 uur 43. Renaat Schotte klopt aan bij de volgwagen van Jumbo-Visma. "De kans is 50 procent dat Wout van Aert wint", grappen ze daar. Over Tosh Van der Sande is er minder goed nieuws: hij zou zijn elleboog gebroken hebben.  .
   18. 16 uur 42. Het is niet spannend geweest, maar wel indrukwekkend. Dit nummertje blijft hangen. . José De Cauwer.
   19. 16 uur 41. Nog 13 kilometer. Twee podiumplaatsen zijn al ingevuld, straks moet de 3e Chinese vrijwilliger nog gekozen worden.  .
   20. In de achtervolging is de fut er volledig uit. Ze maken zich op voor de sprint om de 3e plaats. 16 uur 39.