Ga naar de inhoud
Ronhaar
Ronhaar klopte Sweeck in de laatste meters.

Wereldbeker veldrijden klassement

naamresultaat
1
Eli Iserbyt
338
2
Joris Nieuwenhuis
313
3
Pim Ronhaar
295
4
Lars van der Haar
293
5
Niels Vandeputte
239
6
Mathieu van der Poel
221
7
Laurens Sweeck
220
8
Toon Vandebosch
213
9
Ryan Kamp
209
10
Thibau Nys
196
stand wereldbeker veldrijden mannen
1. Eli Iserbyt 208
2. Pim Ronhaar (Ned) 153
3. Lars van der Haar (Ned) 151
4. Joris Nieuwenhuis (Ned) 142
5. Laurens Sweeck 134
6. Niels Vandeputte 133
7. Ryan Kamp 127
8. Toon Vandebosch 112
9. Thibau Nys 105
10. Kevin Kuhn (Zwi) 105

kalender wereldbeker veldrijden

datum cross winnaar winnares
15/10 Waterloo (VS) Nys Van Empel
29/10 Maasmechelen Van der Haar Van Empel
12/11 Dendermonde Ronhaar Alvarado
19/11 Troyes (Fra) Iserbyt Alvarado
26/11 Dublin (Ier) Ronhaar Brand
03/12 Flamanville (Fra) Iserbyt Brand
10/12 Val di Sole (Ita) Nieuwenhuis Bakker
17/12 Namen Alvarado  
23/12 Antwerpen    
26/12 Gavere    
30/12 Hulst (Ned)    
07/01 Zonhoven    
21/01 Benidorm (Spa)    
28/01 Hoogerheide (Ned)    

Laurens Sweeck laat zich ringeloren in de sprint, Pim Ronhaar triomfeert in de blubber van Dublin

 zo 26 november 2023 16:38
WB Dublin
Wereldbeker veldrijden
7 rondes
15:40 Dublin
Pim Ronhaar
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7

  Laurens Sweeck heeft de kans gemist om de nul weg te poetsen in Dublin. Sweeck had eindelijk een superdag, maar liet zich net voor de laatste bocht verrassen door de krachtige aanzet van Pim Ronhaar. De Nederlander, 2 weken geleden ook al winnaar in de modder van Dendermonde, zette zo een spannende cross naar zijn hand. Eli Iserbyt was 3e en blijft leider.

  De regen had de omloop in Dublin zondag herschapen tot een modderfeest. Spek voor de bek van Eli Iserbyt, die na zijn zege zaterdag in Kortrijk met veel vertrouwen als favoriet mocht starten in Ierland.

   

  Ook Thibau Nys tekende nog eens present en verraste met een kanonstart. Na enkele mindere weken leek Nys jr. zijn goede benen van in het begin van het seizoen te hebben teruggevonden. Hij lokte Iserbyt en co. uit hun kot.

   

  Toen halfweg koers alles weer samen kwam, kozen de grote kanonnen voor een moment van rust. Het leek een voorbode voor een uitgekiend plannetje van Baloise-Trek Lions, dat met Nys en Pim Ronhaar voorin twee ijzers in het vuur had.

  Sweeck laat zege liggen

  Toen Ronhaar niet veel later versnelde, leek hij de perfecte bliksemafleider voor Nys, maar die veronderstelling kon al snel de vuilbak in. De benen liepen leeg bij Nys, hij verdween vooraan uit beeld.


  Met Iserbyt en de steeds beter wordende Laurens Sweeck bleven twee renners over in de jacht op Ronhaar. Sweeck werd nog even teruggeslagen door een lekke band, maar had een superdag en kon terugkeren.


  In een spannende finale leken Iserbyt en Sweeck lang hun tanden stuk te bijten op een ijzersterke Ronhaar, maar bij de laatste passage in het zand begon Sweeck aan een ultieme tegenaanval.


  Meter per meter kwam hij dichter bij Ronhaar, op enkele honderden meters van het eind had Sweeck hem te pakken. Erop en erover, dacht onze landgenoot, maar een moment van aarzeling vlak voor de laatste rechte lijn bleek dodelijk. Ronhaar stoofde Sweeck van achteruit een peer, goed voor zijn tweede WB-zege in twee weken tijd.

  Ronhaar: "Ik had zoveel kracht vandaag"

  "In het begin dacht ik dat Thibau gemakkelijk zou winnen, het tempo lag zo hoog", reageerde winnaar Pim Ronhaar. "Maar na veertig minuten voelde ik me super. Ik had zoveel kracht bij mijn aanval."

   

  "Ik had wel wat moeite met de zandbak, maar deed het in de laatste ronde wél goed. Alleen wist ik dat Laurens daar ook heel snel door ging. In de aanloop naar de sprint heb ik dan afgewacht, maar ik voelde dat er veel snee zat op mijn aanzet. Toen ik achterom keek, zag ik Sweeck nergens meer. Geweldig om zo te kunnen winnen."

   

  Laurens Sweeck baalde achteraf na zijn materiaalpech en mislukte sprint. "Ik had al een snelle voorlaatste en laatste ronde moeten rijden door die lekke band. Ik wou wat bluffen tegen Ronhaar, maar mijn benen liepen gewoon vol in de sprint. De pech mag wel eens gaan ophouden, met lekke banden kan je niet winnen."

   

  "Ik denk dat derde het hoogst haalbare was vandaag", was Eli Iserbyt eerlijk. "Pim was beter in de zware modderstukken. Ik probeerde zo lang mogelijk bij hem te blijven, maar ik liep wat leeg in de laatste anderhalve ronde."

  Uitslag WB veldrijden

  naamresultaat
  1
  Pim Ronhaar
  in 57'17"
  2
  Laurens Sweeck
  op 2"
  3
  Eli Iserbyt
  20"
  4
  Joran Wyseure
  28"
  5
  Jens Adams
  37"
  6
  Thibau Nys
  59"
  7
  Ryan Kamp
  z.t.
  8
  Kevin Kuhn
  1'19"
  9
  Niels Vandeputte
  1'25"
  10
  Michael Vanthourenhout
  1'29"

  Fase per fase

  16:40

  Iserbyt bolt op 20 seconden als derde binnen. Wyseure is een heel knappe vierde, Adams een even knappe vijfde. Nys regelt wat later het sprintje met Kamp voor plek zes.

  16:38

  Ronhaar draait Sweeck een loer!

  Sweeck geeft een zekere zege in de laatste honderd meter nog uit handen! Onze landgenoot neemt gas terug voor de sprint, en die keuze breekt hem zuur op. Ronhaar verrast Sweeck van achteruit en pakt zijn tweede Wereldbekerzege van het seizoen.

  16:37

  Sweeck probeert Ronhaar nu zelf af te schudden, maar de Nederlander geeft geen kik. 

  16:36

  Sweeck in het wiel

  Sweeck dicht dan toch nog de kloof op Ronhaar. Wat een ontknoping. Gaan we sprinten? Dan is de snelle Sweeck in het voordeel.

  16:35

  Sweeck lijkt te blijven hangen op zo'n drie seconden. Wat een prestatie van Ronhaar, die vandaag aan alle druk van achteruit kon weerstaan.

  16:34

  Met een ultieme inspanning in het zand probeert Sweeck nog naar Ronhaar te knallen. Iserbyt doet niet meer mee. Kan het nog?

  16:33
  Houdt Ronhaar het vol?
  16:32

  Ronhaar loopt nu toch opnieuw uit tot 5 seconden. Is het gebeurd?

  16:31

  Laatste ronde

  We gaan de laatste ronde in van een spannende cross in Ierland. Ronhaar zet Iserbyt en Sweeck voor de zoveelste keer onder druk. Hoe reageren de twee Belgen?

  16:30

  Sweeck haakt zijn wagonnetje opnieuw aan. Een knappe inspanning, die wel energie heeft gekost. Ronhaar blijft vooraan als een bezetene gas geven.

  16:27

  Ronhaar rijdt de hele zandbak door en pakt zo weer enkele seconden op Iserbyt, maar na een passage door de materiaalpost is het opnieuw status quo. Ook Sweeck is nog niet uitgeteld, hij nadert opnieuw tot op 6 tellen van de kop van de koers.

  16:23

  Platte band Sweeck

  Onweer op het gezicht van Laurens Sweeck, die op een dodelijk moment in deze wedstrijd lek rijdt. Hij moet daardoor Iserbyt laten gaan. Kan Sweeck dit nog rechtzetten? Vooraan wordt er alleszins niet gewacht.

  16:20
  Ronhaar rijdt aan de leiding.
  16:19

  Hebben we ons verkeken op het tactische plannetje van Baloise-Trek Lions? Ronhaar leek de ideale bliksemafleider voor Nys, maar die laatste is in geen velden of wegen meer te bespeuren.

  16:18

  Nys zakt weg

  Ronhaar gaat hard en bouwt aan een mooie kloof. Sweeck en Iserbyt weren zich in de achtergrond. Nys is na zijn uitstekende eerste wedstrijdhelft plots weggezakt tot op zo'n 20 seconden.

  16:14

  Bij de vierde passage aan de meet komt alles weer samen. Het moment voor bliksemafleider Ronhaar om aan de boom te schudden. Hij moet straks het pad effenen voor ploegmaat Nys.

  16:10

  Joran Wyseure profiteert van een rustfase bij de grote kanonnen om er vanonder te muizen. Ook Jens Adams komt plots vooraan piepen. Nys en Iserbyt spelen the waiting game.

  16:05

  Iserbyt heeft Nys bij de derde passage aan de streep dan toch te pakken. Ook Ronhaar heeft de slag niet gemist. Daarachter volgen Sweeck, Adams en een goeie Wyseure.