Ga naar de inhoud
Brand
Brand reed snel weg van alles en iedereen.

Wereldbeker veldrijden (vrouwen) klassement

naamresultaat
1
Ceylin del Carmen Alvarado
337 punten
2
Puck Pieterse
290
3
Lucinda Brand
259
4
Inge van der Heijden
214
5
Fem van Empel
212
6
Manon Bakker
210
7
Leonie Bentveld
207
8
Zoe Backstedt
192
9
Marie Schreiber
181
10
Sara Casasola
168
stand wereldbeker veldrijden vrouwen
1. Ceylin Alvarado (Ned) 257
2. Lucinda Brand (Ned) 190
3. Manon Bakker (Ned) 161
4. Inge van der Heijden (Ned) 151
5. Leonie Bentveld (Ned) 144
6. Puck Pieterse (Ned) 140
7. Marie Schreiber (Lux) 131
8. Fem van Empel (Ned) 120
9. Zoë Backstedt (GBr) 118
10. Sara Casasola (Ita) 108

kalender wereldbeker veldrijden

datum cross winnaar winnares
15/10 Waterloo (VS) Nys Van Empel
29/10 Maasmechelen Van der Haar Van Empel
12/11 Dendermonde Ronhaar Alvarado
19/11 Troyes (Fra) Iserbyt Alvarado
26/11 Dublin (Ier) Ronhaar Brand
03/12 Flamanville (Fra) Iserbyt Brand
10/12 Val di Sole (Ita) Nieuwenhuis Bakker
17/12 Namen Alvarado  
23/12 Antwerpen    
26/12 Gavere    
30/12 Hulst (Ned)    
07/01 Zonhoven    
21/01 Benidorm (Spa)    
28/01 Hoogerheide (Ned)    

Lucinda Brand dubbelt overtuigend in Dublin en boekt eerste zege van het seizoen

 zo 26 november 2023 15:05
WB Dublin (vrouwen)
Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
6 rondes
14:10 Dublin
Lucinda Brand
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6

  Lucinda Brand heeft de combinatie Kortrijk-Dublin met verve afgewerkt. De Nederlandse, die de eerste weken van het seizoen geblesseerd miste, ploeterde in de Ierse modder naar haar eerste overwinning. Ze was in haar 5e cross van het seizoen duidelijk sterker dan Wereldbeker-leidster Ceylin del Carmen Alvarado. Fem van Empel en Puck Pieterse stuurden hun kat. 

  Wereldkampioene Fem van Empel is dit seizoen selectief met haar crossen. Na haar dominante zege zaterdag in Kortrijk koos ze een dag later opnieuw voor rust. 

   

  De Wereldbekermanche in Dublin moest het zo zonder wereldkampioene doen. Ceylin Alvarado, bij afwezigheid van Van Empel de voorbije weken de "best of the rest", startte zo opnieuw als topfavoriete.

   

  Alvarado was een dag eerder bovendien niet gestart in Kortrijk, waardoor ze fris het veld kon induiken in Ierland. Maar al in de eerste bocht ging een andere Nederlandse haar voorbij. Lucinda Brand, zaterdag nog tweede in Kortrijk, ging furieus van start en zette de rest meteen stevig onder druk.

  Alvarado moest zich dubbel plooien, maar bleef hangen op tien meter van Brand. Terwijl de regen het parcours omtoverde in een modderfestijn, reed een ontketende Brand al snel twintig seconden bij elkaar. 

   

  Ondanks verwoede pogingen van Alvarado bleef het verschil onaangeroerd, de Wereldbekerleidster zou Brand pas na de streep terugzien.

   

  Een dik jaar na haar laatste zege in het veld kon Brand zo onbedreigd naar de zegeruiker knallen. Alvarado werd comfortabel tweede en doet opnieuw een gouden zaak in het klassement. De jonge Zoe Backstedt vervolledigde het podium.

  Brand: "Winst is hele toffe verrassing"

  “In de eerste ronde moesten we vechten voor onze positie. Ik had een klein gaatje en ik wilde meteen druk zetten”, analyseerde Lucinda Brand.

   

  “Ik moest blijven pushen en als ik de kracht heb, dan gaat dat stoempen me goed af. Ik hoopte natuurlijk dat ik zo goed zou zijn, maar ik had niet verwacht dat ik vandaag zo zou winnen. Ik hoopte te vechten tot in de finale, maar winst is een hele toffe verrassing.”

   

  “De tweede plaats was het hoogst haalbare”, legde Ceylin Alvarado zich bij de uitslag neer. “Ik had veel moeite om het ritme te vinden. Misschien had ik ook niet mijn beste benen. Lucinda was foutloos en sterk, ze heeft het zeker verdiend. Ik maakte zelf te veel fouten.”

   

  Zoe Bäckstedt was als 3e de verrassing op het podium. “Dat had ik zelf ook niet meteen verwacht”, lachte ze. “Door de regen was de omloop heel wat veranderd na de verkenning en dat speelde in mijn voordeel. In de regen crossen, dat is echt iets voor mij.”

  Uitslag WB Dublin (vrouwen)

  naamresultaat
  1
  Lucinda Brand
  in 54'59"
  2
  Ceylin del Carmen Alvarado
  op 38"
  3
  Zoe Backstedt
  45"
  4
  Marie Schreiber
  57"
  5
  Inge van der Heijden
  1'10"
  6
  Aniek van Alphen
  1'16"
  7
  Maghalie Rochette
  1'19"
  8
  Kristyna Zemanova
  1'23"
  9
  Sara Casasola
  1'26"
  10
  Leonie Bentveld
  1'39"

  Fase per fase

  15:05

  Brand met de grote smile

  De vreugde is op haar gezicht af te lezen: na meer dan een jaar kan Lucinda Brand nog eens zegevieren in het veld. In een modderig Dublin was ze veruit de beste, Alvarado is op meer dan een halve minuut tweede. De jonge Backstedt is knap derde.

  15:04

  Alvarado moet vandaag dan wel haar meerdere erkennen in Brand, in de WB-stand doet de leidster opnieuw een uitstekende zaak.

  15:01

  In de strijd om plek drie is Schreiber toch weer wat genaderd op Backstedt. Wordt het daar nog spannend?

  15:00

  Na meer dan een jaar zonder zege schiet Brand hier in Dublin nog eens raak. Haar vorige zege dateert van Meulebeke in oktober 2022. Ploegbaas Sven Nys kan tevreden zijn.

  14:57

  Boeken toe

  De heropleving van Alvarado was maar een stuiptrekking. Brand loopt opnieuw wat uit, het pleit is beslecht.

  14:53

  De mannen wezen gewaarschuwd: het parcours is door de regenval toch een beetje herschapen. De heuvelzone ligt er vettiger en technischer bij, de bandenkeuze zal opnieuw ter discussie staan.

  14:48

  Alvarado knabbelt bij het ingaan van de op een-na-laatste ronde toch opnieuw een beetje aan haar achterstand, nu 20 tellen.

  In de strijd om plek drie heeft Backstedt definitief afscheid genomen van Schreiber. Die laatste voelt ondertussen de hete adem van Casasola.

  14:45

  We zijn een dik halfuur weg en de wedstrijd lijkt in een definitieve plooi te liggen. Zonder pech is Lucinda Brand op weg naar haar eerste zege van het seizoen.

  14:41

  Foutje Alvarado

  Alvarado mist een bocht en blijft met haar stuur haken achter een afschuttingsdoek. Haar achterstand tikt zo opnieuw aan. De gps zegt 22 seconden, boeken toe?

  14:37

  Het kamp van Alvarado grijpt in door de regen. Vooraan grifo's, achteraan rhino's: met die bandenkeuze wil Alvarado de laatste meters dichten op Brand.

  14:35
  Brand houdt voorlopig stand.
  14:34

  Brand brandt los

  In de strijd om plaats drie nadert Schreiber weer op Backstedt. De twee jongelingen gaan om het podium strijden vandaag.

  Vooraan blijft het verschil tussen Brand en Alvarado rond de vijf seconden schommelen. Geen goed teken voor Alvarado, die haar tanden lijkt stuk te bijten op een ontketende Brand.

  14:29

  Het parcours ligt er ondertussen echt vettig bij. Het deert Brand niet, die Alvarado nog steeds op een kleine vijf tellen houdt. Backstedt is terugvallen naar 18 seconden. Voor de rest is het nu al game over.

  14:25
  Backstedt strijd om plaats 3
  14:24

  Terwijl Backstedt om een nieuwe fiets gaat in de materiaalzone, probeert Alvarado de laatste meters op Brand te overbruggen. Bij Schreiber is het met hangen en wurgen.

  14:22

  Achter Brand is het nu de jonge Zoe Backstedt die de kastanjes uit het vuur haalt. Schreiber en Alvarado haken hun wagonnetje aan. Het Britse supertalent houdt de kloof klein.

  14:19

  Brand met kloofje

  Alvarado heeft moeite met het verschroeiende tempo van Brand, die bij de eerste passage aan de streep al zes seconden heeft. Van een kanonstart gesproken.

  14:17

  Brand voelt zich goed en probeert Alvarado al snel onder druk te zetten, maar de WB-leidster laat niet zomaar begaan. De toppers wachten niet af!