Bij Racing Genk lost Konstantinos 'Kos' Karetsas steeds meer de torenhoge verwachtingen in. Met zijn huidige prestaties nadert de jongeling zelfs het niveau van de nationale ploeg. Maar welke nationale ploeg? De Belgische of de Griekse? "Roep mij op en ik kom", zegt Karetsas er zelf over. Maar aan de tafel van Extra Time is er verdeeldheid of de toekomstige bondscoach hierin mee moet gaan.
Met een glansprestatie, opgeluisterd met een doelpunt, drukte Kos Karetsas zijn stempel op de 1-2-zege van Genk bij KV Mechelen.
"Hij was zeer sterk", zegt Filip Joos in Extra Time. "Samen met Steuckers is hij de patron van Genk aan het worden."
Karetsas werd geboren in Genk, maar wel uit ouders van Griekse afkomst. Hij kan dus zowel voor de nationale ploeg van Griekenland als van België uitkomen. Bijzonder is dat hij die keuze niet zelf wil nemen, maar aan de respectievelijke bondscoaches overlaat.
Joos: "De kans is groot dat hij binnenkort wordt opgeroepen door de Grieken. Moeten wij dat dan ook niet doen? Waarom zou je het niet doen? Wat heb je te verliezen? Je kunt je er geen buil aan vallen."
"Als je zeker bent dat hij afkomt als je hem oproept: pak hem dan! Laat hem twee keer 5 minuten spelen tegen Oekraïne (als je twee duels gespeeld hebt, mag je niet meer wisselen, red)."
"Want als je hem nu verliest en hij speelt over 5 jaar bij Manchester City, dan ruk je je de haren uit het hoofd."
Als je Karetsas nu verliest, ruk je je later de haren uit het hoofd.
Ongezonde situatie
Voor Filip Joos is het een evidentie, de andere tafelheren bij Extra Time zien het anders.
"Je moet eerst het hart laten spreken, dan pas het sportieve", vindt Wesley Sonck, die als ex-bondscoach van de U19 meermaals met soortgelijke twijfelaars te maken kreeg.
"We hebben nog niet eens een bondscoach en we zijn nu al bezig wie hij straks zal moeten oproepen!", werpt Frank Boeckx op.
"Als hij dit niveau elke week toont, dan zal Karetsas snel bij de nationale ploeg zitten. Maar als we hem nu al 'vangen', zoals Filip het noemt, dan zit je over 5 jaar misschien met iemand die spijt heeft dat hij niet voor Griekenland heeft gekozen en tegen zijn zin naar de Duivels komt."
"Vinden jullie dit dan geen eigenaardige manier van doen?", vraagt Peter Vandenbempt zich af. "Een 17-jarige die zegt: roep mij maar op, ik speel voor allebei. Terwijl je ook kunt zeggen: ik ben nog maar 17 en ik wil nog even wachten."
"Ik heb altijd gehekeld dat De Bruyne en Lukaku zelf lieten weten wanneer ze wilden komen naar de Duivels en wanneer niet. Nu is er iemand die eigenlijk zegt: roep mij op of ik ga naar ergens anders."
"Ik vind het dan ook ongezond dat de nieuwe bondscoach op deze manier door een 17-jarige onder druk wordt gezet. Daarom zou ik tegen Karetsas zeggen: twijfel nog wat langer, in plaats van je nu al te verankeren aan een van beide landen."