In alle stilte zorgden ze voor een extra dimensie in het veldrijden. Ex-renner Laurens ten Dam en liefhebber Stefan Bolt hosten al een tijdje een exclusieve podcast rond de koers. Daar kwam deze winter ook nog een 'geheime' WhatsApp-groep met profs én fans bij. Het resultaat: een curieus klassement bepaald door opvallende opdrachten.
'Live Slow Ride Fast'.
Het is de podcast van Laurens ten Dam en Stefan Bolt die al jaren fel gesmaakt wordt in de wielerwereld. De Nederlandse ex-prof deelt er samen met zijn collega-host op onnavolgbare wijze verhalen rond de koers.
Over én met fietsvrienden. Maar ook over het leven náást het wielrennen.
De slimme Ten Dam bouwde zelfs een volledige community rond het succes van de podcast. Voor een bedrag van 5 of 10 euro per maand krijgen poulains en baroudeurs - zo worden betalende leden genoemd - toegang tot exclusieve events en content.
Zoals een WK-feestje toen de groep duizend leden haalde, maar ook podcasts, een speciale Instagram-pagina en ... een WhatsApp-groep.
GP Klak Af
In de 'praatgroep' zitten ondertussen zo'n 1.600 wielerliefhebbers.
Van amateurs tot profs. Zoals wegrenners Steff Cras en Rick Pluimers, maar ook veldrijders Niels Vandeputte, Ryan Kamp, Pim Ronhaar, Tibor Del Grosso en Mees Hendrikx.
De aanwezigheid van dat laatste vijftal bracht Ten Dam op een idee. "Want ze zouden elke week tegen elkaar rijden. Daar moesten we iets mee doen", lacht hij.
Plots ontstond de 'GP Klak Af'.
Het idee: de renners moesten zo weinig mogelijk punten scoren tijdens tien verschillende veldritten. De eerste van de vijf deelnemers krijgt 1 punt in het klassement, de tweede 2 punten, enzovoort.
Maar omdat Niels Vandeputte veruit de beste is, moest er een extra laagje worden toegevoegd om het klassement spannend te houden.
"Zo kwamen we op het idee in de WhatsApp-groep om 'aftrekpunten' te kunnen scoren", vertelt Ten Dam.
Eén van de manieren om te scoren is door binnen het uur na de finish een video met wedstrijdverslag van minstens 30 seconden naar de WhatsAppgroep sturen.
Daar krijgen de renners 4 aftrekpunten voor, terwijl leden van een unieke terugblik op de koers kunnen genieten.
Een andere manier om minpunten te scoren in Diegem was jumpen zoals Van Der Poel. "Tibor Del Grosso kon zo -5 scoren in het klassement", lacht Ten Dam. "En wie 'klak af' zei in een interview kreeg nog meer minpunten natuurlijk."
Dat de leden opgaan in de opdrachten, merkten we afgelopen weekend. Want Vandeputte zei in zijn interview achteraf effectief dat hij "zijn klak afdeed voor de winnaar", maar het interview haalde de uitzending niet.
En dus vroeg onze landgenoot het interview speciaal op bij Sporza om het bewijsmateriaal te kunnen voorleggen in de WhatsApp-groep.
"Dan zitten de leden van onze groep, die allemaal een speciaal petje opgestuurd krijgen, natuurlijk te gniffelen", grijnst Ten Dam.
Na de cross in Dendermonde verschenen er zeker 400 berichten in de groep.
Het originele concept slaat duidelijk aan.
"Na de cross in Dendermonde verschenen er zeker 400 berichten in de groep", vertelt een trotse Ten Dam. "De mensen smullen ervan. Bovendien ontvangt de winnaar van het Klak Af-klassement een geldprijs op de fanclubavond van Pim Ronhaar."
De winnaar, die woensdag wordt bekendgemaakt, krijgt momenteel een som van 2.368 euro.
Ten Dam: "Onze ambitie was om 15.000 euro in te zamelen voor de winnaar, maar die ambitie heb ik weggegooid, de meesten blijven Hollanders hé", aldus de ex-renner met een knipoog.
En gelukkig staat er op plezier geen prijs.
Lees meer over de community van 'Live Slow Ride Fast' via deze link.