Spring naar de inhoud

Courtois wil straks prijs winnen waar niemand de waarde nog van kent én die door "oneerlijk" format kritiek uitlokt

Courtois wil straks prijs winnen waar niemand de waarde nog van kent én die door "oneerlijk" format kritiek uitlokt
 wo 18 december 2024 06:04

Moest er nog meer voetbal zijn? Volgens de FIFA alvast wel. Vanavond staat in Qatar plots de finale van de Intercontinental Cup op het programma. Een prijs waar alleen finalisten Real Madrid en Pachuca van wakker lijken te liggen. Want is dit afgestofte concept nog wel de kroning van de 'wereldkampioen' bij de clubs? 

"Ik denk dat het belangrijk is om dit intercontinentale evenement te hebben. Om te bepalen wie de beste was in 2024. Het is groots. Met de kalender is het natuurlijk niet altijd gemakkelijk om deze wedstrijden in te passen, maar ik denk dat we allemaal enthousiast zijn om die finale te spelen."

 

Aan het woord is Thibaut Courtois - eigenaar van de meest indrukwekkende prijzenkast ooit in het Belgische voetbal en nog steeds even ambitieus om daar nieuwe trofeeën aan toe te voegen.

 

Vanavond krijgt de doelman daar een uitgelezen kans toe. Met Real Madrid staat Courtois namelijk in de finale van de allereerste FIFA Intercontinental Cup, waar de zes kampioenen van de continentale voetbalbonden aan deelnemen.

 

Door de overvolle speelkalender hoeft het niet te verbazen dat de mondiale belangstelling relatief laag te noemen valt. Of gaat u zich straks naar huis haasten om de finale tussen Real en het Mexicaanse Pachuca om 18 uur te bekijken?

Rechtstreeks ticket

Het helpt allerminst dat de waarde van dit toernooi moeilijk in te schatten valt.


Want hoe valt dit te rijmen met het nieuwe vierjaarlijkse WK voor Clubs XL waar de FIFA de voorbije maanden zo fel over toeterde? Volgens de organisatie komt de winnaar van de Intercontinental Cup in het rijtje van clubwereldkampioenen, maar dan wel eentje die aanvoelt als een light-versie.

 

UEFA-vertegenwoordiger Real Madrid kreeg namelijk een rechtstreeks ticket richting finale. "Oneerlijk", meenden vele waarnemers uit andere continenten.

 

Want waarom wordt een Champions League hoger ingeschat dan bijvoorbeeld de Zuid-Amerikaanse Copa Libertadores? Tegenstander Pachuca moest eerst het Braziliaanse Botafogo en het Egyptische Al Ahly kloppen voor zijn finaleplekje.

Ter vergelijking: de winnaar van het opgewaardeerde WK voor Clubs XL zal volgend jaar maar liefst 7 matchen moeten spelen/winnen. En dat in een veel sterker deelnemersveld. Een enorm contrast met de korte 'road to glory' van Real nu.

 

We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de FIFA wat geforceerd zijn jaarlijkse afspraak met het clubvoetbal wou behouden, bovenop de succesvolle upgrade van het WK voor Clubs.

Vroeger geen fan

De kans is trouwens groot dat de Intercontinental Cup bij heel wat (oudere) voetballiefhebbers herinneringen naar boven haalt.

 

Want in het verleden bestond er al een internationale prijs met dezelfde naam en ongeveer hetzelfde concept. Volgens de overlevering kwamen de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond en een Franse journalist in 1958 op het idee om een superduel te organiseren.

 

Meer bepaald tussen de winnaar van de Copa Libertadores en de toenmalige Europacup I met een dubbele confrontatie in beide continenten.

 

Voor de fans en de media was de winnaar de officieuze "wereldkampioen van de clubs", maar dat was niet naar de zin van de FIFA. De wereldvoetbalbond protesteerde tegen die claim met het argument dat ploegen uit andere continenten niet konden deelnemen.


Pas in 2000 zou de FIFA een 'echt' mondiaal WK voor Clubs leven inblazen. Nog eens 17 jaar later worden alle voorgaande winnaars van de Intercontinental Cup officieel erkend als wereldkampioen.