Spring naar de inhoud

Peter Vandenbempt hekelt WK 2034 in Saudi-Arabië: "Het is een onwaarschijnlijk opgezet spel"

Peter Vandenbempt hekelt WK 2034 in Saudi-Arabië: "Het is een onwaarschijnlijk opgezet spel"
 wo 11 december 2024 16:48

Na Qatar 2022 krijgen we Saudi-Arabië 2034. De wereldvoetbalbond FIFA schuwt de controverse niet en geeft de organisatie in de handen van een land met een zeer bedenkelijke mensenrechtenreputatie. Peter Vandenbempt zucht diep: "Het is nog maar eens een enorme kaakslag voor iedereen die zich bezighoudt met mensenrechten."

"Ik word er triest en depressief van", steekt Peter Vandenbempt van wal. Onze analist ziet dat we weer "een controversiële keuze krijgen na Rusland 2018 en Qatar 2022". 

 

"Ik kijk er uiteraard niet van op. Dit stond in de sterren geschreven. Het is helemaal georkestreerd door de FIFA. Het kon alleen maar Saudi-Arabië zijn."

 

Hoe dat komt en waarom de stemming van vandaag slechts een formaliteit was, ergert Vandenbempt danig. "Het is het resultaat van een onwaarschijnlijk opgezet spel met voorzitter Gianni Infantino als spil."

 

"In 2030 organiseert de FIFA het WK in een zestal landen. Ik ben de tel zelfs kwijt. Het is pure waanzin, want de eerste 3 wedstrijden spelen we in Zuid-Amerika, de rest in Spanje, Portugal en Marokko."

 

"Daardoor hebben alle continenten hun WK gehad. Oceanië en Azië bleven nog over volgens een rotatiesysteem, maar plots bleef er nog maar een zeer beperkte periode over om die kandidatuur voor 2034 in te dienen."

 

"Normaal vraagt de voorbereiding daarvan heel veel tijd, zeker voor een WK met 48 landen. Maar dat was plots niet meer haalbaar."

 

"Terwijl Saudi-Arabië wél al veel langer wist wat het moest doen en dus zijn hele bidbook al klaar had. Dat konden ze bij manier van spreken een uur later al overhandigen. En zo hoefden de leden niet meer te kiezen: er was vandaag maar 1 kandidaat."

Nieuwe rijken geven macht

Saudi-Arabië probeert met dit WK zijn blazoen weer wat meer op te poetsen. "Dit past in de ontwikkeling van het imago in die regio. Iedereen weet wat sportwashing inhoudt: je maakt je bezoedelde imago proper. Zo'n WK voetbal past daarin."

 

"Saudi-Arabië wil op de internationale kaart staan met andere berichtgeving dan de huidige nieuwsfeiten. Met hun geld slagen ze daarin. En zij vinden: als een klein land als Qatar zo'n WK heeft mogen organiseren, dan wij ook."

 

"Het is nog maar eens een enorme kaakslag voor iedereen die zich bezighoudt met mensenrechten", stelt onze commentator, voor wie er "helemaal geen lessen getrokken zijn uit het WK in Qatar". "Dat is het grote drama van 2022."

 

"Er is jaren schande gesproken over die toewijzing, want dat was - net als bij Rusland in 2018 - het gevolg van bewezen corruptie. Er waren bewijzen van misbruik en uitbuiting van arbeidsmigranten, maar dat WK heeft gewoon kunnen plaatsvinden."

 

"Ik was er zelf ook bij en het protest over mensenrechten en de positie van de vrouw leek me vooral een Europese bekommernis. Dat is een pijnlijke, maar wel juiste vaststelling."

In Qatar kwam het protest vooral vanuit Europese hoek, maar voor veel andere landen en werelddelen was dat WK een groot voetbalfeest.

Peter Vandenbempt

"Het protest kwam vooral vanuit Europa", zag Vandenbempt in Qatar. "De rest van de wereld trok zich daar helaas niets van aan. Hoe erg het ook klinkt: Qatar is een geweldig voetbalfeest geweest voor Zuid-Amerikanen en Arabieren uit die regio."

 

"Zij waren extra gemotiveerd door hun overtuiging dat de Europese kritiek er alleen maar was omdat Europa het WK niet gunde aan die regio. Dat gebeurt hier opnieuw."

 

"Er zal ook nu weer berichtgeving zijn over de mensenrechten en de omstandigheden, maar de stadions worden wel gebouwd en er zal worden gespeeld. Het wordt weer een feest waarbij Europa misschien meer vanuit de achtergrond zich erover zal opwinden."

 

"Want ook dat is de realiteit: Europa was een zwaargewicht binnen de FIFA, maar dat is veranderd. De voorzitter weet dat: wil hij zijn macht behouden, dan moet hij zich binden aan de nieuwe rijken in die regio. Dat legt hem geen windeieren."

Moreel kompas versus isoleren

En dus staat het licht op groen voor Saudi-Arabië. "Ik las in een artikel dat Saudi-Arabië 8 op 100 krijgt voor de mensenrechten. Het doet het nog slechter dan Iran, China of Rusland. Qatar kreeg 25 op 100. De reputatie van dat land verzinkt dus in het niets tegenover de Saudische reputatie."

 

De kritiek vanuit Europa uit zich overigens niet in neen-stemmen. Of toch niet bij de Belgische voetbalbond, waar men overgaat tot "dialoog en samenwerking".

 

"Je kan kritiek hebben op de Europese bonden", besluit Vandenbempt. "Je kan zeggen dat ze actie moeten ondernemen, wat ze in Qatar zeker gedaan hebben. Maar wat heeft het opgeleverd? Kijkt er nu nog iemand achterom hoe de situatie daar nu is? Ik denk het niet."

 

"Europa zal weer roepen en eisen formuleren, maar nogmaals: de Europese macht is gemarginaliseerd binnen FIFA. Als men niet meegaat in de grootheidswaanzin van de FIFA, dan blijven ze alleen achter."

 

"Het is een evenwichtsoefening tussen je eigen morele kompas en tegelijk mag je niet alleen komen te staan. Er zal dus veel geblaat zijn, maar we zullen moeten zoeken naar wat wol."

Gerelateerd: