Waarom is ons land zo tuk op het organiseren van grote sportevenementen, zoals het WK hockey in 2026 of het EK basketbal in 2027? En brengen zulke toernooien ook altijd geld in het laatje? Niet altijd zo blijkt. Sporza Daily sprak met enkele ervaringsdeskundigen.
Met de organisatie van de (groepsfase) van het EK basketbal in 2027 komt er over enkele jaren opnieuw een groot basketbalevenement naar ons land. Eerder waren er al de olympische kwalificatietoernooien (2020 en 2024), met tussendoor ook nog het WK 3x3 in 2022.
"Het is een doelbewuste strategie die deel uitmaakt van ons beleidsplan", vertelt Koen Umans, CEO van Basketbal Vlaanderen. "Het is onze ambitie om per olympiade 2 events met internationale uitstraling te organiseren. Vóór het EK in 2027 hebben we ook nog het EK 3x3 in 2026."
Umans geeft grif toe dat de Belgian Cats een dankbare locomotief zijn. "Ons ledenaantal bij de vrouwen is sinds 2017 met 45 procent gegroeid. Daar is het succes van de Cats niet vreemd aan. Ook dat is beleid: we willen het succes van de Cats vertalen naar ledeninstroom."
Het EK 2027 kost een kleine 2 miljoen euro, maar voor een EK bij de mannen spreek je al snel over 10 miljoen euro.
Internationale events als katalysator voor de groei van de sport dus. Maar brengt het ook iets op? In het basketbal in elk geval wel. "Tot nu toe is elk event dat we georganiseerd hebben ook winstgevend geweest", klinkt het.
"Daarin zijn de steun van partners als Sport Vlaanderen, de provincie en de stad Antwerpen cruciaal. Zij zorgen voor een startkapitaal. Zonder dat, kun je geen kandidatuur indienen."
Umans maakt het kostenplaatje voor het EK 2027. "Dat zal een kleine 2 miljoen euro zijn, waarvan een kleine 500.000 euro aan FIBA. Voorts heb je nog de hotelkosten, kosten voor infrastructuur, personeelskosten, ... Een toernooi bij de mannen? Dan spreek je als snel over 10 miljoen euro. Dat financiële risico willen wij niet nemen."
Automatische kwalificatie
Ook de hockeybond heeft ervaring met het organiseren van internationale evenementen, zoals het EK 2019. Naast de uitstraling voor de sport en de aangroei van het ledenaantal stipt CEO Serge Pilet nog een belangrijk voordeel aan.
"Onze eigen teams kunnen zo voor onze eigen supporters spelen. En vergeet ook niet: wanneer je een toernooi organiseert, ben je ook automatisch geplaatst", klinkt het.
"Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het WK hockey, dat we in 2026 samen met Nederland organiseren. Zowel de Red Lions als de Red Panthers zijn zo automatisch gekwalificeerd."
Ik ben echt een voorvechter om zoveel mogelijk events naar ons land te brengen.
Net als Basketbal Vlaanderen wil ook de hockeybond zoveel mogelijk evenementen organiseren. "Begin dit jaar hadden we ook nog het EK hockey indoor in Leuven. Dat was een gigantisch succes, veel beter dan verhoopt", zegt Pilet.
"Ik ben echt een voorvechter om zoveel mogelijk events naar ons land te brengen. Als promotie voor onze sport en om onze nationale teams zoveel mogelijk steun te geven voor hun eigen fans."
En de financiële risico's? "Die zijn er natuurlijk altijd, maar tot op heden zijn we er altijd in geslaagd om er een lichte winst uit te halen, met dank ook aan onze partners en sponsors. Al is die winst voor ons geen prioriteit. We zijn zelfs bereid om een licht verlies te draaien."
Je moet een sluitende businesscase hebben voor je toehapt. Daar is het misgelopen met het EK volleybal.
Veel enthousiasme dus in het hockey en het basketbal, maar in het volleybal zullen we niet snel nog een groot toernooi in ons land zien. De organisatie van het EK 2023 voor vrouwen zadelde de federatie met een flinke financiële kater op.
Luc Haegemans, voormalig voorzitter van Volleybal Vlaanderen, legt uit waar het misliep. "De organisatie kostte 2 miljoen euro en de subsidies dekten niet dat volledige bedrag. We hadden een partner nodig, maar die vonden we niet. Daar is het verkeerd gelopen. Eigenlijk moet je al een sluitende businesscase hebben voor je toehapt."
"Financieel en organisatorisch hebben we de verwachtingen niet gehaald en zijn we achtergebleven met een flinke kater. Sportief gezien zal de organisatie van zo'n evenement het altijd waard zijn, maar ik zou het toch niet opnieuw doen", is Haegemans eerlijk.