Opnieuw discussie na F1 van Austin: was tijdstraf Lando Norris terecht? "Ongepast en overhaast"

 ma 21 oktober 2024 07:20

Niet de topdag van Ferrari, wél de tijdstraf van Lando Norris was "the talk of the town" in Austin. De Brit moest zijn podiumplek prijsgeven na een inhaalmanoeuvre bij zijn WK-concurrent Max Verstappen. Hoewel de Nederlander zelf buiten de baan ging, beslisten de stewards toch om Norris terug te zetten. "Ze hebben ongepast ingegrepen", klonk het vol verontwaardiging.

Na de Grote Prijs van de Verenigde Staten overschaduwde één vraag de paddock: was de tijdstraf van Lando Norris terecht?

In het absolute slot van een beklijvend duel met Max Verstappen slaagde de Brit er na veel proberen toch nog in om zijn concurrent voor de wereldtitel voorbij te snellen. In bocht 12 glipte hij buitenom (zie hierboven).

Alleen: Norris moest daarvoor buiten de baan gaan en werd daarom met een tijdstraf van vijf seconden alsnog teruggefloten door de stewards.

Opvallend, want ook de Red Bull van Verstappen verliet het circuit in het duel.

 

De beslissing liet na de finish alvast heel wat stof opwaaien in Austin, zeker omdat Verstappen Norris in de allereerste bocht zelf ook van de baan had geduwd.

 Ik denk niet dat dit de manier is waarop stewards te werk zouden moeten gaan.

Lando Norris

"In mijn ogen is de manier waarop de stewards hebben ingegrepen ongepast. Waarom? Omdat beide auto's buiten de baan gingen en ze daar allebei voordeel bij haalden", klonk het ook bij McLaren-teambaas Andrea Stella .

 

 

En zo eindigde Norris in de Grote Prijs in Austin toch achter Verstappen op de vierde plaats. De regerend wereldkampioen in de Red Bull vergrootte zijn voorsprong op de Brit in het WK tot  57 punten.

 

"Het is jammer omdat het ons een podium kost", ging een gefrustreerde Stella verder. "Het kost ons een race waarin we geduldig bleven, nadat we in de eerste ronde, in de eerste bocht, van de baan werden gedrukt. Dat hadden we geaccepteerd."   

 

Norris zelf noemde de beslissing van de stewards dan weer "overhaast".

 

"Ze horen of begrijpen onze argumenten niet, wat ze na de race wel zouden kunnen, maar ze willen gewoon op dat moment een beslissing nemen."

 

"En je kunt niet in beroep gaan tegen dit soort straffen, wat opnieuw een domme zaak is, omdat ze gewoon gissen. Ik denk alvast niet dat dat de manier is waarop stewards te werk zouden moeten gaan."

Verdedigende Verstappen

Ook in de cooldownroom was het hét gespreksonderwerk achteraf.

 

"Waar kreeg hij jou te pakken?", vroeg Carlos Sainz aan Max Verstappen - die zijn versie van de feiten deed.

 

"In bocht 12 ging hij mij voorbij, maar zijn manoeuvre was buiten de baanlimieten", verdedigde Verstappen zich. "We gingen beiden te wijd en daarom kreeg hij zijn straf."

 

Op dat moment toont het aanwezige televisiescherm in de kamer een clipje van het duel tussen Verstappen en Norris.

 

"Het ging een aantal ronden zo door", glimlachte Verstappen, die later nog toevoegde: "We gingen allebei buiten de baan, maar je kan niet buiten de baan inhalen, hé."

Gerelateerd: