"Het is een middelvinger naar het vrouwenvoetbal": meer dan 100 profs vragen FIFA Saudische sponsordeal te beëindigen

 ma 21 oktober 2024 11:38

Meer dan honderd profspeelsters uit 24 landen richten zich in een open brief tot de wereldvoetbalbond FIFA met de vraag de banden met de Soedische oliegigant Aramco door te knippen. Ze noemen de samenwerking "een middenvinger naar het vrouwenvoetbal". Ook Red Flame Ella Van Kerckhoven tekende in.

Eerder dit jaar kondigde FIFA een partnership aan met Aramco tot 2027 waardoor het bedrijf, dat bijna volledig in handen is van de Saudische overheid, sponsorrechten heeft voor het WK 2026 bij de mannen en het WK bij de vrouwen het jaar daarna.    

 

Volgens de speelsters moet FIFA de samenwerking herbekijken omdat de activiteiten van Aramco de natuur heel wat schade berokkenen en de Saudische overheid op grote schaal mensenrechten schendt, vooral met betrekking tot vrouwen en de LGBTQ+ gemeenschap.   

Door de sponsoring van Aramco te aanvaarden, kiest FIFA geld boven de veiligheid van vrouwen en de veiligheid van de planeet.

"Naast een geldbron van het Saudische regime is Aramco ook een van de grootste vervuilers op de planeet die wij thuis noemen. Door de sponsoring van Aramco te aanvaarden, kiest FIFA geld boven de veiligheid van vrouwen en de veiligheid van de planeet."

 

"En dat is iets waar wij als speelsters allemaal tegen zijn, samen", zegt de kapitein van de Canadese nationale ploeg Jessie Fleming.   

 

"Deze brief bewijst waar wij als speelsters niet voor willen staan en willen aanvaarden in het vrouwenvoetbal", vult de Nederlandse international Vivianne Miedema aan.

 

"Het is simpel: deze sponsoring is tegenstrijdig met de eigen engagementen die FIFA is aangegaan met betrekking tot mensenrechten en de planeet."   

 

Bij de 106 speelsters die de brief ondertekenden, hoort met Ella Van Kerckhoven ook een 24-voudig Red Flame.