Niet België, maar Letland en het voetbal winnen op Unity Euro Cup, het EK voor vluchtelingen

 do 10 oktober 2024 22:03
" "
Het Belgische team werd afgevaardigd door Voetbal Vlaanderen. Het is een mix van vluchtelingen en amateurspelers.

Het Belgische team heeft vandaag zijn 3 wedstrijden op de Unity Euro Cup in Zwitserland verloren, maar de boodschap van inclusie en solidariteit heeft gewonnen. Het eendaagse UEFA-toernooi ondersteunt de integratie van vluchtelingen door middel van voetbal. Letland won de finale.

Het toernooi, ook wel EK voor vluchtelingen genoemd, wordt gezamenlijk georganiseerd door de UEFA en het UNHCR, het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen.

Er namen 16 landen deel aan de Unity Euro Cup in Nyon op een veld in Nyon naast het hoofdkwartier van de UEFA. Elk team bestond uit een 12-koppige mix van vluchtelingen en amateurspelers van verschillende genders.

Voor België deden 9 mannen en 3 vrouwen mee, onder wie 8 vluchtelingen uit 4 landen: Afghanistan, Eritrea, Irak en Syrië. Ook lokale voetballers van de gastvrije gemeenschap speelden mee.

Er werden 33 matchen van 7 tegen 7 gespeeld, er moest minstens 1 vrouw op het veld staan. Het gaat om de beleving en de ervaring van diversiteit en solidariteit.

Voor België vaardigde Voetbal Vlaanderen een team af, gecoacht door Bob Peeters, de sportief directeur van KSK Beveren, en Wouter Blockx, de man achter de sociale projecten van Union en coach van de Special Devils.

"Voetbal verenigt miljoenen mensen over de hele wereld. Het is een sport die jong en oud verbindt, ongeacht de moeilijkheden die ze tegenkomen. Op het speelveld vervagen de verschillen tussen mensen en voetbal kan na moeilijke tijden nieuwe energie en zelfvertrouwen brengen", verklaart de UEFA het opzet van het toernooi.

"We geloven heel erg in de kracht van voetbal en hopen ook anderen binnen de voetbalwereld te inspireren om via voetbal mensen met elkaar te verbinden", zeggen Peeters en Blockx in koor.

Naast België deden Armenië, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Malta, Nederland, Noord-Ierland, Oekraïne, Slovenië, Spanje en Zwitserland mee.

Het Belgische team vorige week op training.

Tweets van de UEFA over de Unity Cup

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.