Terug naar de roots: Daviscup en Billie Jean King Cup krijgen weer thuis- en uitwedstrijden in nieuw format

 vr 4 oktober 2024 19:07
Het format van de Daviscup en de Billie Jean King Cup wordt weer aangepast.

De Daviscup en de Billie Jean King Cup keren terug naar hun roots. In beide landencompetities wordt vanaf 2025 opnieuw met thuis- en uitwedstrijden gewerkt. Ook de eerste groepsfase verdwijnt, een eindtoernooi met 8 landen blijft wel behouden.

De tenniswereld stond de afgelopen jaren op zijn achterste poten. Investeringsmaatschappij Kosmos van ex-voetballer Gerard Piqué had de formule van de Daviscup helemaal gewijzigd.

 

De finale met meerdere landen werd op één plek gespeeld, er waren plots veel minder thuis- en uitwedstrijden en er werd ook afgestapt van het best-of-five-systeem om de wedstrijden over 2 dagen te kunnen houden in plaats van 3.

 

Wijzigingen die de tenniswereld niet kon smaken. De liefde voor de Daviscup verdween en dus moest er dringend ingegrepen worden. Vandaag maakte de Internationale Tennisfederatie samen met beide toernooien bekend dat dat ook effectief gebeurt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vanaf 2025 worden er opnieuw thuis- en uitwedstrijden gespeeld in de Daviscup en de Billie Jean King Cup. De eerste groepsfase verdwijnt ook.


In plaats daarvan spelen 26 landen in 13 ontmoetingen tegen elkaar in een eerste kwalificatieronde van de Daviscup. De 13 winnaars en de titelverdediger nemen het in het najaar dan tegen elkaar op in 7 onderlinge duels.


De winnaars maken deel uit van de Final 8, waarbij het gastland de achtste deelnemer is. Het finaletoernooi wordt dus wel behouden. De ontmoetingen in de Daviscup gaan ook weer over 5 wedstrijden.


In de Billie Jean King Cup is er een ander format: er wordt gewerkt met 7 groepen van 3 landen. De winnaars en het gastland spelen daarna net als in de Daviscup een finale met 8 landen. Vanaf 2026 spelen de tennissters met een systeem van 14 thuis- en uitwedstrijden.


Dit jaar gaan de finales van de toernooien wel nog ongewijzigd door in Malaga. De Belgische mannen en vrouwen konden zich daar niet voor plaatsen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: