Staat huidige transfersysteem voor revolutie? "Juridische onzekerheid dwingt FIFA om aanpassingen te doen"

 vr 4 oktober 2024 12:09
FIFA-voorzitter Gianni Infantino en UEFA-voorzitter Aleksandar Ceferin.

Opschudding bij de Wereldvoetbalbond, want het Europees Hof vindt de transferregels van de FIFA in strijd met de EU-regels. Maar wat betekent dit nu concreet?

De Franse middenvelder Lassana Diarra kan weleens een einde maken aan het huidige transfersysteem. Hij kreeg voor het Europees Hof alvast gelijk in zijn rechtszaak tegen de FIFA.

 

"Het Hof ziet twee juridische problemen", vat woordvoerder Stefaan van der Jeught de uitspraak samen. "Het zegt ten eerste dat de rechten van de spelers worden geschonden."

 

"Voor spelers wordt het nu onmogelijk of toch heel onaantrekkelijk om van club te veranderen als ze nog onder contract liggen. Ze riskeren onder meer een speelverbod. Dat is te restrictief, wat strijdig is met het vrij verkeer van werknemers."

 

"Het Hof ziet ten tweede ook een probleem met het Europese concurrentierecht. De regels maken het voor clubs onmogelijk om andere spelers, die onder contract liggen, aan te trekken."

Er is een probleem met het huidige systeem. Daar moet aan worden gewerkt.

Stefaan van der Jeught

De zaak-Diarra gaat nu terug naar de rechtbank van Bergen. "Die moet concreet bekijken wat de gevolgen zijn", zegt Van der Jeught. "De uitspraak van het Hof geldt alvast in de 27 EU-lidstaten."

 

Schopt dit het huidige transfersysteem onderuit? "Het Hof laat wel nog een opening. Een transfersysteem kan gerechtvaardigd zijn om ervoor te zorgen dat een competitie eerlijk verloopt."

 

"Maar dan moet de FIFA kunnen aantonen dat die regels volstrekt noodzakelijk zijn en niet verder gaan dan nodig. Het huidige transfersysteem voldoet niet aan die vereisten. Het gaat verder dan strikt noodzakelijk."

 

Of dit het einde betekent van de miljoenentransfers, is "moeilijk in te schatten", aldus Van der Jeught. "Er is een probleem met het huidige systeem. Daar moet aan worden gewerkt."

 

"De FIFA moet dit bekijken, want de juridische onzekerheid dwingt hen om aanpassingen te doen."

"Voetballandschap verandert"

De FIFA heeft in een eerste reactie nog lauw gereageerd op de uitspraak, maar volgens de FIFPro, de internationale vakbond voor profvoetballers, is er meer aan de hand.

 

"Het Europees Hof heeft net een belangrijke uitspraak gedaan over het regelen van de arbeidsmarkt in het voetbal", klinkt het. "Dit zal het landschap van het profvoetbal veranderen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: