Onze analisten in de studio zagen een paniekreactie bij de Belgen: "Niemand was klaar voor dit scenario"

 zo 29 september 2024 18:32

In de Strade Bianche deed hij het vanop 80 kilometer van de finish. Maar weinigen hadden zien aankomen dat Tadej Pogacar de koers zou openbreken op 100 kilometer van de finish. Onze analisten Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke zagen dat de Belgische ploeg daar niet klaar voor was. 

Tadej Pogacar verraste vandaag iedereen door de koers uitzonderlijk
vroeg open te breken. Op 100 kilometer van de finish ging hij op de trappers staan en maakte hij de sprong naar de kopgroep.

 

De kersverse wereldkampioen gaf achteraf toe dat het misschien een domme aanval was: “Ik had er niet over nagedacht.”

 

Ook Greg Van Avermaet keek er met verwondering naar: “Het is frappant dat hij dat niet gepland had. En het dan ook nog kan afronden. Indrukwekkend."

 

Sep Vanmarcke deelt die mening. “Het kan alleen bij hem. Dit is niet normaal. Iedere andere kopman en elke ploegmaat komt met een uitgekiend plan aan de start. Alles om die ene cartouche op het juiste moment af te schieten. Maar Pogacar denkt er niet over na. Straf."

 

Risicovol was het wel. “Er loert altijd wel gevaar om de hoek. Na zo een lange koers moet je altijd oppassen voor de klop van de hamer. Op het laatste kwam de groep met Remco ook nog dicht. Maar kijk…”

Dit is niet normaal. Iedere andere kopman en elke ploegmaat komt met een uitgekiend plan aan de start

Sep Vanmarcke

De vroege aanval verraste iedereen. Ook de analisten in de studio werden koud gepakt. “We waren net om koffie”, geeft Tess Elst grif toe.

 

Maar zaten ook de Belgen niet te ver om te reageren? Sep Vanmarcke nuanceert: “Klopt. Ze zaten inderdaad ver. Maar dan nog is de vraag of ze mee zouden kunnen en of ze wel mee moesten.”

 

“Als je met 3 man als favoriet start, dan moet je elkaar in de gaten hebben. Maar niet op elk moment. Je kan niet altijd hypergefocust zijn op de tegenstand, dat is niet vol te houden. Je gaat ervan uit dat ze naar elkaar beginnen kijken van pakweg 80 kilometer voor de finish."

 

"En misschien was het op dat moment zelfs niet verkeerd om te wachten ook", gaat hij verder. "Ik begrijp ook de reactie van Remco die zegt dat het geen rondje was om alleen te rijden.”

Over de paniek bij de Belgische ploeg

Toch gingen de Belgen meteen vol in de tegenaanval. In de hoop om de kloof beperkt te houden. 

 

“Het was een paniekreactie. Niemand was klaar voor dit scenario”, blikt Sep Vanmarcke daarop terug. 

 

“Elke Belg ging zich stuk voor stuk opofferen. Ze hadden beter even gekeken en gezocht naar medestanders om samen het werk te gaan doen."

 

"Iedereen werd opgesoupeerd. En plots zat Remco in een situatie waarin hij niet wilde belanden. Helemaal alleen.”

 

Los daarvan is iedereen het erover eens dat Tadej Pogacar gewoon de sterkste was. 

 

"Denk maar aan het moment toen Tratnik hem terug kwam halen. Uiteindelijk was het Pogacar zelf die de laatste snok moet geven. Tratnik kreeg het gat niet dicht."