ATP klassement

naampunten
1
Jannik Sinner
11180
2
Alexander Zverev
6875
3
Carlos Alcaraz
6690
4
Novak Djokovic
5560
5
Daniil Medvedev
5475
6
Andrey Rublev
4645
7
Taylor Fritz
4060
8
Hubert Hurkacz
4060
9
Casper Ruud
4010
10
Grigor Dimitrov
3920

WADA gaat in beroep tegen vrijspraak Sinner en vraagt 1 tot 2 jaar schorsing voor positieve dopingtests

 za 28 september 2024 10:30
" "
Jannik Sinner won de US Open.

De dubbele positieve dopingplas van tennisnummer 1 van de wereld Jannik Sinner krijgt nog een staartje. Het Internationaal Agentschap voor Tennisintegriteit (ITIA) liet de Italiaan vrijuit gaan, omdat de besmetting onopzettelijk was. Maar het Wereldantidopingagentschap maakte vandaag bekend in beroep te zullen gaan. Het WADA vraagt voor het TAS "één of twee jaar schorsing".

Eind augustus raakte bekend dat Jannik Sinner in maart 2 keer positief had getest op lage hoeveelheden clostebol, een verboden steroïde: op 10 maart op het toernooi van Indian Wells en 8 dagen later voor de Miami Open, dat Sinner won.

Hoewel atleten een verplichte voorlopige schorsing krijgen na een dopingovertreding, kan die worden aangevochten en opgeheven als een atleet tijdens een hoorzitting aantoont dat de overtreding wellicht te maken had met een besmet product.

Sinner ging met succes in beroep. Het International Tennis Integrity Agency (ITIA) raadpleegde wetenschappelijke experts en legde de zaak vervolgens voor aan een onafhankelijk tribunaal.

Sinner verklaarde dat de substantie in zijn lichaam was terechtgekomen als gevolg van een besmetting door een lid van zijn medische team, die een in Italië vrij verkrijgbare spray met daarin clostebol had gebruikt om een snee in zijn vinger te behandelen.

Uiteindelijk werd er geoordeeld dat hij geen schuld trof. Hij kon zo aantreden op de US Open, waar hij uiteindelijk voor de eerste keer eindwinnaar werd.

De WADA is het oneens met het ITIA-oordeel dat er geen sprake zou zijn van "schuld of nalatigheid" en eist een schorsing van 1 à 2 jaar.

Gerelateerd: