Helpt gewichtsverlies Luca Brecel aan een heropleving? "Als je goed bent, zal je altijd goed zijn"

 do 26 september 2024 12:57
Is Luca Brecel opnieuw vertrokken?

Na een rampjaar bouwt Luca Brecel stilletjes aan de weg terug. De voormalige wereldkampioen won deze week op de British Open voor het eerst in een halfjaar nog eens twee wedstrijden op een rij en blaakt opnieuw van vertrouwen. En daar heeft een nieuwe levensstijl veel mee te maken. "Ik speel goed genoeg om dit toernooi te winnen."

Van de hemel naar de hel. Nadat Luca Brecel in 2023 als eerste speler ooit van het Europese vasteland The Crucible veroverde, volgde een absoluut rampjaar. Onze landgenoot kampte met de vloek van de wereldkampioen en potte nog geen deuk in een pak boter.

 

Maar na een moeilijke start van het nieuwe seizoen loopt het deze week op de British Open opnieuw beter. Brecel won voor het eerst sinds maart nog eens twee wedstrijden op een rij en staat donderdag in de derde ronde van het hoog aangeschreven rankingtoernooi.

 

"Op training haal ik mijn beste niveau ooit, en in de wedstrijden boek ik vooruitgang", sprak een ontspannen Brecel dinsdag na zijn zege tegen de Chinees Tian Pengfei. "Alles is scherp en ik voel me goed. Ik kijk meer dan ooit uit naar dit seizoen."

 

"Er zijn nog een paar dingen die beter kunnen. Ik ben het nog niet echt gewend om veel wedstrijden na elkaar te winnen, maar ik heb het gevoel dat ik op dit moment goed genoeg ben om dit toernooi te winnen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

10 kilogram lichter

Ook naast de tafel voelt de 29-jarige Brecel zich herboren. Onze landgenoot schafte zich enkele maanden geleden een koersfiets aan en bouwde aan een gezondere levensstijl.


"Ik ben zo'n tien kilo afgevallen", biecht Brecel op. "Daardoor voel ik me fit naast de tafel. Fietsen is geweldig, want ik ben graag buiten. Het is goed voor mijn lichaam en geest."


Brecel staat voor een cruciaal snookerjaar. Onze landgenoot verliest na dit seizoen immers de rankingpunten die hij verdiende bij zijn wereldtitel in 2023. Daardoor zou hij op dit moment wegzakken uit de top 50 van de wereld. Een plekje in de top 64 is nodig om straks zeker te zijn van een tourkaart.

Wat maakt mijn ranking uit? Op de manier hoe ik nu aan het spelen ben, zal ik nooit echt diep wegzakken.

Luca Brecel

"Vroeger keek ik weleens naar mijn ranking, maar dat doe ik nu niet meer", laat Brecel het niet aan zijn hart komen. "Ik weet niet eens hoeveelste ik vandaag sta."


"Wat maakt het ook uit: op de manier hoe ik nu aan het spelen ben, zal ik nooit echt diep wegzakken", klinkt het zelfverzekerd.


"De mensen houden zich altijd maar bezig met die ranking. Hadden ze nu echt gedacht dat Neil Robertson (die na enkele moeilijke jaren wegzakte op de ranking, maar vorige week de English Open won, red.) nooit zou terugkomen aan de top? Als je goed bent, zal je altijd goed zijn."

Gerelateerd: