Is het je ook opgevallen? Waarom in België plots veel spelers een ander shirt dragen dan hun ploegmaats

 za 14 september 2024 21:48

Het was een vreemd zicht op de Belgische voetbalvelden. Zaterdag verschenen er plots heel wat spelers die schijnbaar een ander shirt droegen dan hun ploegmaten. Zo had Joaquin Seys helemaal niet hetzelfde exemplaar aan als zijn kapitein Hans Vanaken, bijvoorbeeld. Wij gingen op zoek naar de reden achter die kakofonie.

"Huh, heeft die nu een ander shirt aan?"

 

Is die vraag vandaag toevallig ook gesteld toen je met vrienden naar een Jupiler Pro League-wedstrijd aan het kijken was? Het zou alvast een uitstekende observatie geweest zijn.

 

Tijdens de wedstrijden van zaterdag verschenen er namelijk heel wat spelers met een ander soort shirt dan hun ploegmaats. Zo verschilden de sponsors van het ene truitje tot het andere.

 

Zowel Chemsdine Talbi als Joaquin Seys droegen bijvoorbeeld een ander truitje bij Club Brugge, maar ook bij Jan-Carlo Simić en Mario Stroeykens van Anderlecht was dat het geval.

Bij Anderlecht speelden Stroeykens en Simic zonder sponsor.

Neen, het zijn niet toevallig allemaal tieners – de reden achter die opvallende make-over heeft inderdaad te maken met de leeftijd van de individuele spelers.


Door een koninklijk besluit dat in voege trad op 12 september mogen spelers onder de 21 jaar namelijk geen goksponsor meer op hun shirt dragen, in plaats van de eerdere grens van 18 jaar. Herinner u hoe Antwerp-spits George Ilenikhena vorig seizoen al met een aangepast exemplaar speelde.

 

Opvallend: bij Cercle Brugge, Standard en Dender legde de materiaalman nog allemaal dezelfde shirts – ongeacht de leeftijd van de speler – klaar voor de wedstrijd van dit weekend.

Zoek de 7 verschillen bij Talbi en Vanaken: