Cultfiguur Raygun excuseert zich bij Australische breakingscene en noemt de hetze "waanzin"

 wo 4 september 2024 17:35
Raygun
Rachael "Raygun" Gunn is een 36-jarige docente die Australië vertegenwoordigde in de olympische breakingbattles in Parijs.

Een maand na de Olympische Spelen excuseert b-girl Raygun zich voor de hevige reacties die haar passage in Parijs teweeg heeft gebracht. In een interview met een Australisch actuaprogramma vertelt ze dat ze diep heeft gezeten, maar dat ze zich focust op de "hartverwarmende" herinneringen.

Rachael "Raygun" Gunn is een 36-jarige docente die Australië vertegenwoordigde tijdens het allereerste breakingtoernooi op de Spelen. Haar aparte moves gingen viraal en werden wereldwijd onthaald op hoongelach.

 

Een maand later doet Gunn haar verhaal op de Australische televisie in het actuaprogramma The Project.

 

"Ik wist ook dat ik die andere b-girls niet ging kloppen op het vlak van dynamiek of kracht. Niet evident voor een dertiger als ik", vertelt Raygun, die opgroeide met jazzdance, tapdans en ballroomdansen.

 

"Daarom pakte ik het anders aan en koos ik voor het creatieve en artistieke aspect van breaking, met Australische accenten."

Ik vind het erg dat de community zulke reacties gekregen heeft, maar ik heb zelf niet in de hand hoe mensen reageren.

Raygun

Zonder succes. Raygun viel uit de toon met haar battles en verliet het olympische toneel zonder punten.


"Een aanfluiting van de Australische scene. Velen onder ons zijn gekwetst", reageerde de Australische hiphoppionier Spice bij de BBC.

 

Die harde woorden hebben ook de b-girl zelf bereikt. "Het spijt me. Ik vind het erg dat de community zulke reacties gekregen heeft, maar ik heb zelf niet in de hand hoe mensen reageren", antwoordt Raygun.

 

In Parijs zelf werd de b-girl achtervolgd door een Australische reporter op straat. "Waanzin", noemt ze het.

 

"Ik schoot in paniek. Dansen is als een therapie voor mij, plots werd het een bron van stress", zegt Rachael Gunn die zich terugtrok van de sociale media.

 

Tijdens de slotceremonie namen de Australische olympiërs het voor Raygun op.  "Hartverwarmend", noemt ze het. "Laat me daar op focussen en op het plezier dat mensen beleefd hebben."

Raygun
Raygun: "Dansen is als een therapie voor mij, plots werd het een bron van stress."

"Ik heb de Oceanische kwalificaties gewonnen"

In haar interview wil Rachael "Raygun" Gunn nog de puntjes op de i zetten. Na het breakingtoernooi in Parijs klonk het dat ze de kwalificaties voor de Spelen zou gemanipuleerd hebben.

 

"Ik heb de Oceanische voorronde gewonnen. Zo simpel is het", verdedigt Raygun zich. "9 buitenlandse juryleden hebben onze battles beoordeeld. En met geen enkele had ik een band."

Gerelateerd: