BRONS voor Jonas Van de Steene: handbiker beloont zichzelf met paralympische medaille in tijdrit

 wo 4 september 2024 16:30
Een blije Jonas Van de Steene aan de aankomst.
Een blije Jonas Van de Steene aan de aankomst.

Jonas Van de Steene heeft in Parijs zijn eerste individuele paralympische medaille veroverd. De handbiker eindigde in zijn H4-klasse als derde in de tijdrit. Morgen krijgt hij een nieuwe kans op eremetaal in de wegrit.

Als wereldkampioen (wegrit) was Jonas Van de Steene met het nodige vertrouwen afgereisd naar Parijs voor de Paralympische Spelen. Qua materiaal was er niets aan het toeval overgelaten en dat moest lonen.

 

Van de Steene startte voortvarend en leek even te strijden met de Nederlandse legende Jetze Plat voor het goud, maar lang kon onze landgenoot dat hoge ritme niet aanhouden.

 

Halfweg viel hij terug naar plaats 3 en dan was het knokken met de Fransman Fritsch om die medaille vast te houden. Op karakter hield Van de Steene vol en hield hij aan de finish iets minder dan 10 seconden over: brons voor onze landgenoot.

 

Voor de handbiker uit Zaffelare is het de eerste individuele medaille op de Paralympische Spelen. In 2016 behaalde Van de Steene brons op de relay, in Tokio viel hij in de wegrit net naast het podium.

Een glunderende Jonas Van de Steene had duidelijk genoten van zijn bronzen tijdrit. "Een unieke ervaring, dit geeft een ontzettend goed gevoel", zei de handbiker. "Ik was naar hier gekomen voor een medaille, dus geen podium zou een ontgoocheling geweest zijn."

 

"Het niveau is de laatste jaren explosief omhoog gegaan, maar ik heb de laatste jaren ook grote stappen gezet. Ik had een sterk gevoel, mijn wattages waren goed: ik had de perfecte vorm op het juiste moment."

 

Die vorm belooft voor de wegrit van morgen. "Ik ben iets explosiever dan de Oostenrijker Frühwirth (die zilver pakte in de tijdrit). Dus nu is het doel om in de wegrit beter te doen. Misschien kan ik nu ook meer risico's nemen."

 

Veel tijd om voor te bereiden is er niet. "Het is mooi met die medaille, maar je moet in de zone blijven. Nu losrijden, goed recupereren, goed eten, goed slapen en hopelijk morgen opnieuw een mooi interview."

Gerelateerd:
programma Jonas Van de Steene (Paris 2024)
woensdag 4 september tijdrit mannen 🥉 3e-BRONS
donderdag 5 september wegrit mannen DNF
zaterdag 7 september wegrit team relay mannen forfait