Telefoon in zijn boot kost Italiaanse G-roeier brons: "Ik zou niet weten waarom je zoiets zou proberen"

 zo 1 september 2024 19:03
Giacomo Perini (archief).

Opschudding vandaag in het G-roeien op de Paralympische Spelen. In de klasse PR1 bij de mannen werd de Italiaan Giacomo Perini, die 3e werd, gediskwalificeerd. De concurrentie beschuldigde hem van het bezit van een mobiele telefoon tijdens de race, wat verboden is. Het leidde tot de uitsluiting van de 28-jarige Perini. 

Benjamin Pritchard won deze ochtend de paralympische finale in de klasse PR1, voor de Oekraïner Polyanskyi en de Italiaan Perini. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar het werd een van de meest besproken finales van de dag.

 

Er kwam namelijk een klacht van Erik Horrie, die 4e werd. De Australiër spotte een mobiele telefoon in de skiff van Perini, wat verboden is. 

 

Die klacht werd snel behandeld, want nog geen uur na afloop kwam slecht nieuws voor Perini.

 

"In de Italiaanse boot werd een communicatiemiddel gevonden. Daarom wordt hij gediskwalificeerd", klonk het bij de wereldroeibond. 

Ik heb het nog nooit gezien in een race, dus het is frappant dat ze het vandaag probeerden. 

Benjamin Pritchard

Perini ontkende dat hij de telefoon gebruikte en dus ging het Italiaans kamp nog in beroep, maar dat werd al snel weggewuifd. Zo ging het brons naar Horrie. 

 

"De officials zagen het en maakten de beslissing. Er zijn regels en als atleten volgen we die", bleef de Australiër op de vlakte. 

 

Paralympisch kampioen Pritchard sprak zich wat meer uit. "Ik zou niet weten waarom je zoiets zou proberen in een paralympische finale."

 

"Ik heb het nog nooit gezien in een race, dus het is opvallend dat ze het vandaag probeerden", reageerde de verbaasde Brit. 

 

Bij het Italiaans Paralympisch Comité aanvaarden ze het niet zomaar. "Voor mij eindigde Giacomo in zijn finale op de derde plaats", zegt voorzitter Luca Pancalli.