Geen nieuw tijdritsucces voor Remco Evenepoel: hij past voor het EK, Lotte Kopecky neemt wel deel aan de tijdrit

 di 27 augustus 2024 15:25
Evenepoel op de Spelen.

Remco Evenepoel zal straks niet naar een tweede Europese tijdrittitel knallen. De dubbele olympische kampioen past voor het EK in Limburg, Campenaerts en Lampaert verdedigen de Belgische eer. Bij de vrouwen verschijnt Lotte Kopecky aan de start van de race tegen de klok.

Het lijstje absolute tijdritkanonnen aan de start van het EK wordt weer iets kleiner. Na Joshua Tarling laten nu ook Wout van Aert en vooral Remco Evenepoel officieel verstek gaan.

 

Evenepoel zou naar verluidt wat vraagtekens hebben bij de huidige vorm - hij reed geen koers meer sinds de Spelen - en mikt uiteraard ook op de wereldkampioenschappen eind september.

 

Zijn vervangers zijn voormalig Belgisch kampioen Yves Lampaert en tweevoudig Europees kampioen (2017 en 2018) Victor Campenaerts.

 

Bij de vrouwen krijgen we Lotte Kopecky wel aan het werk te zien. Zij past zoals verwacht voor de wegrit, maar wil de race tegen de klok wel voor haar rekening nemen. 

 

In de mixed relay is de Belgische vedette er dan weer niet bij. Daar vormen Yves Lampaert, Noah Vandenbranden, Victor Vercouillie, Alana Castrique, Valerie Demey en Marion Norbert-Riberolle het zestal.

Als Remco komt, is dat om te winnen. Als dat niet lijkt te lukken, moet je durven aan te passen.

Bondscoach Sven Vanthourenhout

"Remco is altijd heel enthousiast geweest over de EK-tijdrit. Maar na een heel drukke zomer duurt de recuperatie wat langer dan verwacht", legt de bondscoach uit.

 

"Eind september is er dan ook nog eens het WK en dat is een heel belangrijk doel voor hem. De voorbije dagen hebben we dan ook beslist om de planning aan te passen en Remco niet te laten deelnemen."

 

"Als hij komt, is dat om te winnen. Als dat niet lijkt te lukken, moet je durven aan te passen."

 

"Maar met Campenaerts en Lampaert kunnen we twee hele mooie namen op de lijst staan. Zij hebben al genoeg bewezen tegen de klok."

Geen Kopecky in wegrit: "Kans op massasprint is groot"

"Na de Olympische Spelen hebben we de beslissing genomen met Lotte", bekende bondscoach Ludwig Willems. "Wetende dat de kans heel groot is dat het zal uitdraaien op een massasprint."

 

"Dat zien we ook in de selecties van andere landen. Bij Nederland zetten ze alles op de snelle benen van Lorena Wiebes. Onder meer Demi Vollering en Marianne Vos zijn er op dit EK niet bij."

 

"Nederland zal dan ook volledig voor een massasprint willen gaan. Wat de wegrit betreft, zal Lotte volledig focussen op het WK van eind september. "

 

Met Kopecky heeft ons land plots wel een medaillekandidate in de race tegen de klok. "Lotte heeft enorm veel voorbereiding gestoken in die olympische tijdrit. In Parijs heeft ze die discipline met plezier gedaan. Ze heeft zich daar toen echt mee geamuseerd."

 

"Ze zat toen met een enorm goed gevoel op de fiets, alleen was er achteraf die ontgoocheling vanwege die valpartij. Dat podium zat er zeker en vast in, als ze niet was gevallen. Dat is toch weer een enorme stap die ze daar gezet heeft."

 

"Voor mij was dat de grootste verrassing op de Spelen. Ze reed daar haar beste tijdrit ooit en dat biedt perspectieven voor de toekomst. Nu wil ze die lijn doortrekken en vandaar deze keuze."

Gerelateerd: