Deze vrouwen kunnen Lotte Kopecky van goud houden in het omnium: van ervaren Amerikaanse tot jonge Nederlandse

 zo 11 augustus 2024 08:47
Neah Evans, Jennifer Valente en Maike van der Duin.

De medailleteller van België staat op 10, maar er kan nog wat eremetaal bijkomen. Daar zou Lotte Kopecky voor kunnen zorgen in het omnium, een vierkamp op de piste met een scratch, temporace, afvalling en puntenkoers. Titelverdedigster Jennifer Valente is een van de belangrijkste concurrenten, maar Kopecky zal ook moeten kijken naar rensters uit Italië, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Nederland, Australië en Denemarken. 

Echte pistiers

Het palmares van Jennifer Valente is indrukwekkend met ondertussen 4 olympische medailles en 7 wereldtitels. De 29-jarige Amerikaanse lijkt beter te zijn dan ooit. 

 

Zowel in 2022 als in 2023 werd ze wereldkampioene in het omnium. Op deze Zomerspelen heeft ze trouwens al olympisch goud, in de ploegenachtervolging. 

 

Valente is vrij uniek, want in tegenstelling tot de de andere favorieten rijdt ze niet voor een grote ploeg op de weg. Al zit Neah Evans in hetzelfde schuitje. 

 

De Britse scoorde voorlopig wel nog niet op het omnium. Haar medailles op EK's en WK's pakte ze vooral in de afvalkoers en de koppelkoers. Het vertrouwen zal wel groot zijn bij Evans, die vrijdag nog olympisch zilver pakte in de ploegkoers. 

Vorig jaar werd Valente wereldkampioene in Glasgow.

Jong geweld

Dan staat er ook nog een hele resem sterke wegrensters aan de start. 

 

Maike van der Duin zal op een roze wolk leven na het prachtig brons met Lisa van Belle in de koppelkoers. In 2022 werd ze op 21-jarige leeftijd vicewereldkampioene omnium.

 

De Nederlandse is niet de enige jonge favoriete. Zo is er ook Letizia Paternoster (25) uit Italië. 

 

Zij zal zeker fris zijn, want net als Lotte Kopecky liet ze de koppelkoers links liggen. Ook Paternoster werd als jonkie al eens 2e op een WK omnium. 

 

Nog zo'n jonge favoriete is Ally Wollaston, die op de weg uitkomt voor het Belgisch team AG Insurance Soudal. De Nieuw-Zeelandse moet misschien wel nog iets meer piste-ervaring opdoen om mee te doen voor goud. 

Vrijdag veroverde Maike van der Duin brons in de koppelkoers.

Van Australië tot Canada

Bij het speuren naar favorieten is het ook interessant om te kijken naar het voorbije WK. Dan moeten we Amalie Dideriksen naar voren schuiven. 

 

Ze nestelde zich in Glasgow op plek 2, tussen Valente en Kopecky. Het Deense volkslied mag dus ook worden klaargezet voor de medailleceremonie. 

 

Georgia Baker is ook een sterke baanwielrenster, maar in het omnium boekte ze nog geen grote successen. 

 

Voor het thuispubliek zal Valentine Fortin misschien ook iets extra's kunnen. De 25-jarige Française werd dit jaar nog 3e op het EK. 

 

De winst ging toen naar de Noorse Anita Stenberg, die met volle focus op deze Olympische Spelen ook voor goud zal gaan. 

 

Outsiders vandaag zijn Daria Pikulik (Polen), Maria Martins (Polen) en Maggie Coles-Lyster (Canada). 

Gerelateerd: