Kan Kopecky in Parijs haar omnium-vloek verbreken? "De vernieuwde versie speelt in haar voordeel"

 do 25 juli 2024 06:38

Wat ligt er voor het rapen op de piste van Parijs? In de speciale olympische Sporza Daily blikt onze wielerman Renaat Schotte vooruit op het baanwielrennen op de Spelen. Met Lotte Kopecky als absoluut speerpunt schuift hij drie medaillekandidaten vooruit. "Het omnium is al vaker fout gelopen voor haar, maar dit jaar liggen de kaarten anders", legt hij uit.

Op twee wielen hebben de Belgen een sterke reputatie in Parijs. 

 

Niet alleen in de tijd- en de wegrit, ook in het baanwielrennen liggen er op de Olympische Spelen heel wat kansen om eremetaal te pakken.

 

"Hoeveel medailles er mogelijk zijn? Drie", schat onze koersman Renaat Schotte positief in.

 

Eerst en vooral Lotte Kopecky, natuurlijk. De Leading Lady van het Belgische wielrennen neemt er vanaf 11  augustus deel aan het omnium - dé discipline die ze tot haar eigen frustratie nog nooit gewonnen heeft op een groot kampioenschap.

 

"Maar ik denk dat de kaarten dit jaar anders liggen", vertelt Schotte.

Als je die Tourbenen kan meepakken naar de piste, heb je een streepje voor.

Renaat Schotte

Waarom? Wel, de formule van het omnium is aangepast, waardoor de vier onderdelen in iets meer dan 3 uur worden afgewerkt. "En dan is Kopecky in het voordeel, want zo lijkt de wedstrijd veel meer op een wegkoers." 

 

Komt daar nog bij: enkele topfavorieten liggen in de lappenmand.

 

"Katie Archibald is in haar tuin over iets gevallen en heeft haar enkel gebroken. Dat is natuurlijk een heel belangrijke afwezige, waardoor de kansen van Kopecky ook groter geworden zijn."

 

"Kijk, als ze de scratch goed kan doorkomen, dan groeien haar kansen enorm om op het omnium - dat al vaker foutgelopen is - om toch eens goud te pakken."

Wie zijn dan de andere twee medaillekanshebbers volgens Schotte?

 

"Ik schuif ook Fabio Van den Bossche in het mannen-omnium en de ploegkoers met Lindsay De Vylder en Robbe Ghys naar voren."

 

En vooral voor die laatste heeft Renaat Schotte een goede reden.

 

"De mannen die deelgenomen hebben aan de Tour de France, zoals een Robbe Ghys, hebben op de Spelen een voordeel tegenover de rest van het pak. Als je die Tourbenen kan meepakken naar de piste, en die koppelen met je explosiviteit, heb je een streepje voor."

 

"Die grote ronde zorgt voor zo'n brede basis dat het Belgische duo echt bij de absolute favorieten zal horen", sluit Schotte met een glimlach af.

Gerelateerd: