"Gibraltar is Spaans" krijgt een staartje: UEFA veroordeelt gezangen van Alvaro Morata en Rodri na EK-zege

 di 23 juli 2024 19:54
Alvaro Morata (links) en Rodri (rechts) lieten zich iets te veel gaan tijdens de viering.

De Europese voetbalbond UEFA heeft de Spaanse voetballers Alvaro Morata en Rodri aangeklaagd na hun gezangen over Gibraltar. Na hun gewonnen EK-finale zongen ze mee met duizenden fans die "Gibraltar is Spaans" riepen. Nu worden ze op het matje geroepen. Wat hun precieze straf wordt, is nog niet duidelijk. 

De EK-viering van het Spaans voetbalelftal kan nog vervelend uitpakken voor een paar spelers. UEFA wil aanvoerder Alvaro Morata en Speler van het Toernooi Rodri vervolgen. 

 

Na de winst (2-1) in de finale tegen Engeland leidden ze duizenden supporters die "Gibraltar is Spaans" zongen. 

 

Al meer dan 300 jaar is Gibraltar een Brits overzees gebied. De voetbalfederatie van het kleine land diende daarom een formele klacht in bij UEFA. 

 

De Europese voetbalbond geeft er gehoor aan. Het veroordeelt de gezangen voor "het gebruiken van een sportevenement voor manifestaties van niet-sportieve aard" en "het in diskrediet brengen van de voetbalsport en de UEFA in het bijzonder".

 

Het tuchtorgaan zal op een later tijdstip over de zaak beslissen. Er hangt een schorsing voor de Nations League boven het hoofd van Morata en Rodri. 

Gerelateerd: