Olympische Seine-soap blijft duren: waterkwaliteit voldoet, maar organisatie "is er niet gerust in"

 vr 12 juli 2024 12:33
Zal er straks op de Spelen gezwommen worden in de Seine?

Kan er op de Olympische Spelen dan toch gezwommen worden in de Seine? De waterkwaliteit van de Parijse rivier voldeed de afgelopen dagen in de meeste gevallen aan de gezondheidsnormen om te zwemmen. Toch is er nog steeds veel onzekerheid, onder meer door het weer.

Kan het openluchtzwemmen en het zwemonderdeel van de triatlon op de Olympische Spelen straks doorgaan in de Seine?

 

Die vraag houdt Parijs in de ban, sinds enkele maanden geleden bekendraakte dat de waterkwaliteit van de Parijse rivier niet voldeed aan de gezondheidsnormen. Maar drie weken voor de start van de disciplines die op de Seine moeten plaatsvinden, heerst er optimisme in de lichtstad.

 

"We hopen op iets beter weer, maar we maken ons helemaal geen zorgen of de wedstrijden wel zullen doorgaan", zei Pierre Rabadan, een medewerker van de burgemeester van Parijs, vrijdag aan Radio France Internationale (RFI)

 

Sinds begin juni moeten het stadsbestuur en de prefectuur elke vrijdag de resultaten van het recente onderzoek naar de waterkwaliteit van de rivier bekendmaken. De afgelopen twaalf dagen voldeed de waterkwaliteit "elf of tien dagen" aan de normen.

Ik kan niet zeggen dat we erg gerust zijn gezien het weer, maar we maken ons geen zorgen over het al dan niet houden van de wedstrijden.

Medewerker burgemeester Parijs

"Desnoods voeren we aanpassingen door om de competities te laten plaatsvinden", aldus de medewerker van burgemeester Anne Hidalgo die verantwoordelijk is voor de Olympische Spelen en de Seine.


"Ik kan niet zeggen dat we erg gerust zijn gezien het weer, maar we maken ons geen zorgen over het al dan niet houden van de wedstrijden."    


Vooral hevige regenval en afvalwater dat daardoor in de rivier terechtkomt, kunnen roet in het eten gooien. In dat geval kan de organisatie de wedstrijden enkele dagen uitstellen of uitwijken naar de reservelocatie Vaires-sur-Marne.   


Het uur van de waarheid nadert voor de organisatie. Na de openingsceremonie (26 juli), moet de Seine het decor worden voor de triatloncompetities (30 en 31 juli en 5 augustus), het openwaterzwemmen (8 en 9 augustus) en de paratriatlon (1 en 2 september).

Gerelateerd: