Europees Kampioenschap
speeldag 1

"Het voetbal heeft vandaag gewonnen" - Dat is fussball juicht Spanje toe als finalist en twijfelt aan lot Deschamps

 wo 10 juli 2024 00:11

Spanje heeft Frankrijk ontmaskerd - vraag dat maar aan Kylian Mbappé. Deze keer geen Franse stellingenoorlog, wel een Spaanse storm in de halve finales van het EK. In dat is fussball zagen Hannah Eurlings, Frank Boeckx en Ilias El Kostit het voetbal zo voor eens en voor altijd triomferen in Duitsland. En samen vroegen ze zich luidop af: is dit het einde van het tijdperk-Deschamps? Bekijk de analyse hieronder.

"Voor mij heet voetbal vandaag gewonnen", opent Hannah Eurlings de debatten in Dat is fussball. "Spanje verdient om door te gaan, Mbappé en Frankrijk om eruit te gaan."

 

Op papier had Frankrijk meer dan namen genoeg om het Spanje moeilijk te maken. Waar liep het mis volgens Frank Boeckx?

 

"Als team heb je altijd een plan nodig. Hoe ga je om met balbezit, maar ook: hoe ga je de bal veroveren? Die pressing zag ik niet bij Frankrijk, ondanks alle krachtige spelers op het middenveld", oppert onze analist.

 

"Ik denk dat ze Mbappé gewoon niet ver genoeg kregen om "vuile meters" te maken. Daarom moesten ze maar inzakken en op de counter spelen. Zo konden ze niemand bij de keel grijpen."

Ik denk dat Didier Deschamps toe is aan iets nieuws

Frank Boeckx

Betekent de EK-exit ook het afscheid van bondscoach Didier Deschamps?

 

"Hoelang kan je blijven zitten op die positie?", vraagt Boeckx zich luidop af. "Als hij zegt dat hij wil blijven, zullen ze hem dat nog toelaten. Maar ik denk dat hij toe is aan iets nieuws."


Waarop Ilias El Kostit inpikt: "Het lijkt me niet makkelijk om die Franse ploeg te trainen. Ze hebben verschillende en moeilijke karakters."

 

"Zo was er toch Griezmann die Deschamps op de bank moest houden", knikt Boeckx. "Hij speelde geen goed EK, maar heeft al zoveel betekend voor de nationale ploeg. Je moet het maar doen."

 

Al blijft de vraag: wil Deschamps in de toekomst nog dat soort knopen doorhakken?

"Never meet your heroes? Ik heb nochtans al sigaretje gerookt met Pepe Reina"
Spanje heeft Frankrijk ontmaskerd - vraag dat maar aan Kylian Mbappé. Deze keer geen Franse stellingenoorlog, wel een Spaanse storm in de halve finales van het EK. In dat is Fussball zagen Hannah Eurlings, Frank Boeckx en Ilias El Kostit het voetbal zo voor eens en voor altijd triomferen in Duitsland. Het panel loofde ook één hemelbestormer in het bijzonder: "Het stond in de sterren geschreven", klonk het.
dinsdag 09/0736 min
Gerelateerd: