Europees Kampioenschap
speeldag 1

86 schoten zonder goal en Portugese hoop voor Nederland: de opvallendste statistiek van elke halvefinalist

 ma 8 juli 2024 22:49

Het is moneytime op het EK. Alle halvefinalisten zijn 5 wedstrijden ver en hebben dus meer dan tijd genoeg gehad om zich een opvallende statistiek toe te eigenen. Voor de ene al wat positiever dan de andere.

Frankrijk op zoek naar goals

Twee owngoals en een strafschop van Mbappé. Zelfs zonder velddoelpunt heeft Frankrijk het tot de halve finales van het EK geschopt.

 

En dat komt niet door een gebrek aan pogingen. Ondanks 86 schoten op doel kon Frankrijk nog niet scoren. "We moeten efficiënter zijn", was de nogal voorspelbare opmerking van bondscoach Didier Deschamps.

 

Frankrijk hoeft ook niet veel te scoren, want het slikt ook amper tegendoelpunten. Vraag dat maar aan de Rode Duivels. Alleen Polen en Robert Lewandowski konden Mike Maignan al verschalken met een strafschop.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Spanje teert op zegereeks

Spanje heeft genoeg redenen om met vertrouwen aan zijn halve finale tegen Frankrijk te beginnen. En dat komt niet alleen omdat het in de 37 eerdere confrontaties vaker aan het langste eind trok (16-13).

 

Het mag zich ook het meest aanvallende land noemen met de meeste goals op dit EK (11). Maar misschien moet het zich vooral optrekken aan zijn reeks van 11 overwinningen op een rij. 

 

Spanje is het enige land dat zijn eerste 5 matchen kon winnen op dit EK. Alleen Frankrijk (1984) en Italië (2021) slaagden daar eerder al in. Niet toevallig wonnen zij later ook het toernooi...

Onzichtbare Foden

Er is al veel inkt gevloeid over het saaie spel van Engeland op het EK. Het traagste voetbal, het minste schoten van alle halvefinalisten...

 

Maar misschien is een blik op sterspeler Phil Foden tegen Zwitserland nog het meest veelzeggend: geen goal, geen assist, geen schot op doel en amper één kans gecreëerd. Bovendien raakte hij wel 19 keer de bal kwijt in 115 minuten.

 

Toch was Gareth Southgate nog positief: "Hij speelde een van zijn beste wedstrijden. Hij zag er heel vrij uit." Foden kon wel wat lange passes versturen, maar zal toch beslissender moeten zijn tegen Nederland.

Portugese hoop voor Nederland

Een nederlaag kan Nederland misschien wat hoop geven. Oranje is de enige halvefinalist die al een wedstrijd verloor op dit EK. In de laatste groepswedstrijd ging het met 2-3 onderuit tegen Oostenrijk.

 

Een drama? Niet echt, want vanaf de 3e plek stootte Nederland alsnog door naar de halve finales. Het is nog maar het tweede land dat daarin slaagt. Voorganger Portugal kroonde zich in 2016 zelfs tot Europees kampioen. Als voorbeeld kan het tellen.

Gerelateerd: