Spanje wervelt in 5 dolle minuten voorbij Frankrijk naar EK-finale, wonderkind Yamal uitblinker in geweldig duel

 di 9 juli 2024 23:30
 1. 9' - Doelpunt - Randal Kolo Muani (0 - 1)
 2. 14' - Geel - Jesús Navas
 3. 21' - Doelpunt - Lamine Yamal (1 - 1)
 4. 25' - Doelpunt - Dani Olmo (2 - 1)
 1. 58' - Verv. Jesús Navas door Dani Vivian
 2. 60' - Geel - Aurélien Tchouaméni
 3. 62' - Verv. Adrien Rabiot door Eduardo Camavinga
 4. 62' - Verv. N'Golo Kanté door Antoine Griezmann
 5. 63' - Verv. Randal Kolo Muani door Bradley Barcola
 6. 76' - Verv. Dani Olmo door Mikel Merino
 7. 79' - Verv. Ousmane Dembélé door Olivier Giroud
 8. 89' - Geel - Eduardo Camavinga
 9. 90+1' - Geel - Lamine Yamal
 10. 90+3' - Verv. Lamine Yamal door Ferran Torres
 11. 90+4' - Verv. Nico Williams door Martín Zubimendi
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 09/07/24 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
9'
Randal Kolo Muani
0 - 1
Randal Kolo Muani
9'
21'
Lamine Yamal
21'
Lamine Yamal
1 - 1
25'
Dani Olmo
25'
Dani Olmo
2 - 1

Vijf dolle minuten waren genoeg om de muur te slopen. Spanje is de eerste EK-finalist na een geweldige strijd tegen Frankrijk. Les Bleus kwamen nochtans op voorsprong via Kolo Muani, maar nog voor rust keerde Spanje de situatie om. Eerst scoorde het 16-jarige toptalent Yamal een wondermooie goal, Olmo duwde een tweede tegen de netten. Een maskerloze Mbappé zocht nadien tevergeefs naar een gelijkmaker. Treft Spanje straks Nederland of Engeland in de finale?

Highlights Spanje - Frankrijk
9 video's
Spanje - Frankrijk in een notendop
 1. Man van de match
  We mogen hem nog geen ster noemen, maar wat moet je nog zeggen als Lamine Yamal zo blijft presteren? Met zijn ploeg in nood nam hij met een geweldige krul zelf de wedstrijd in handen en zorgt er zo voor dat hij zaterdag zijn zeventiende verjaardag (!) in Duitsland kan vieren.
 2. Sleutelmoment
  Yamal bracht Spanje langszij, Olmo trapte het land amper vijf minuten later op voorsprong. Een prachtige kap en een vlammende trap, die Koundé alleen maar meer het net in kon helpen. Frankrijk kwam nog in de buurt, maar onder andere Mbappé liet een gelijkmaker liggen.
 3. Statistiek
  We wachten er al een tijdje op, maar u mag Johan Vonlanthen vergeten. Niet die Zwitser, maar wel Lamine Yamal is de jongste doelpuntenmaker op een EK.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

We zouden een clash der stijlen gaan krijgen. Kort samengevat: de saaie Fransen tegen de toffe Spanjaarden.

 

Maar zoals vaker in voetbal, moesten we onze verwachtingen bijstellen. Frankrijk ging, zonder Griezmann én zonder Mbappé-masker, vol op zoek. Nadat Ruiz aan de ene kant een subtiele voorzet van Yamal onbenut liet, toonde Kolo Muani op aangeven van Mbappé hoe het wel moet.

 

Frankrijk leek met de eerste veldgoal van het toernooi te hebben wat het wou. Metselwerken Deschamps werd opgestart.

 

Maar wedstrijdplannen houden geen rekening met wonderkinderen. Voor de fans: 20:16 is de tijdscode van Yamal. Een veins naar rechts, een tik naar links en dan een aaitje in de linkerbovenhoek. Doelman Maignan voegde met zijn duik toe aan de schoonheid.

 

Onze ogen hadden het doelpunt amper verwerkt, of Dani Olmo duwde de Fransen kopje onder. Met twee magistrale baltoetsen in de lucht stuurde hij Tchouameni naar links en ging zelf rechtsaf. Een staalhard schot volgde, Koundé kon niet meer verwerken.

Een kind

De Fransen hebben talent in de ploeg, bakken vol, maar toonden het absoluut nog niet dit toernooi. In de halve finale is het misschien te laat om mooi of aanvallend te beginnen voetballen. 

 

De eerste Franse achterstand van dit EK werd zo meteen de laatste. Voor rust zat er nog gif in de Franse aanvallen, die steeds minder dynamisch werden.

 

Na rust werd de Franse onmacht helemaal duidelijk, al bracht Barcola wel wat snelheid. Kansjes volgden, maar volwaardige kansen zeker niet. Bijna had het geluk een voorzet voorbij Simon geholpen, maar de doelman lette goed op.

 

Met nog enkele minuten te spelen, liet Kylian Mbappé nog dé kans liggen na goede voorbereiding van Barcola. Zonder beheersing schoot de kapitein ruim over.

 

Zonder kansen geen doelpunt en dus geen Fransen in de finale. Wel een hoop briljante Spanjaarden, aangevoerd door die ene briljant. "Yamal is een jongen, een kind dat een halve finale heeft beslist", aldus onze commentator Filip Joos.

Gerelateerd:

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+6'

Spanje naar de finale!

De Spaanse bank staat al minuten klaar en stormt het veld op. Geweldige halve finale van La Roja en bij uitstek van die ene jongeling uit de wijken van Barcelona. Frankrijk deed er alles aan, maar kon Yamal en co niet tegenhouden. De finale zondag is al half bepaald.

90+6'

Griezmann kopt, wil een corner die hij niet krijgt

90+5'

Frankrijk krijgt nog één kans, tikt de bal achterin rond op zoek naar dé cruciale voorzet. Griezmann kopt, wil een corner die hij niet krijgt. 

90+4'

Luis de la Fuente gunt Lamine Yamal een applausvervanging. Wat voor wedstrijd heeft die jongen gespeeld, twee minuten moet Spanje nog volhouden. 

90+3'
90+1'

Blijven liggen

Mikel Merino blijft na een elleboogje liggen in de eigen zestien. Tijdrekken, een koekje van eigen deeg voor de Fransen.

90+1'
90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'

Met nog vijf minuten extra tijd te spelen maakt Lamine Yamal een professioneel foutje. Theo Hernandez leek ontsnapt, maar de tiener gaat eraan hangen. Ook dat kan hij dus.

89'
87'

Bij Frankrijk is de aanval te bot om echt gevaar te creëren, een uitgeputte Rodri brengt de bal weer maar eens in veiligheid. Camavinga werkt zijn frustratie uit op Cucurella en krijgt verdient geel.

87'

Mbappé schiet totaal onbeheerst en wild over de kooi van Simon

87'

Het is niet de wedstrijd van Mbappé. Barcola zet hem met een schitterende actie op weg, maar dé man bij Frankrijk schiet totaal onbeheerst en wild over de kooi van Simon. Van hem verwacht je beter.

85'

Mbappé heeft nog een masker liggen.

Filip Joos
83'

Bonk

Het is zeker niet de bedoeling, maar Giroud schoudert Laporte een bloedneus. Het is eerder omgekeerd: Laporte loopt tegen de schouder van de Fransman aan. De dokters van Spanje hebben er hun werk mee. Een tweede gebroken neus?

82'

Yamal wil het nog eens doen! Net over, net naast