UEFA breidt communicatieregel tussen kapitein en scheidsrechter uit naar alle Europese competities

 vr 5 juli 2024 15:30
De regel dat enkel aanvoerders om uitleg mochten vragen bij de scheidsrechter werd dit EK al toegepast.

De regel die voorschrijft dat enkel aanvoerders tijdens de wedstrijd met scheidsrechters mogen communiceren, wordt vanaf het nieuwe clubvoetbalseizoen uitgebreid naar alle Europese competities. Dat heeft de Europese voetbalbond (UEFA) vrijdag aangekondigd.

Geen situaties meer waarbij de scheidsrechter bestookt wordt door een kudde ontevreden spelers. Vanaf komend seizoen mag in alle Europese voetbalcompetities enkel de aanvoerder nog communiceren met de scheidsrechter.

 

Die regel was al van kracht op het EK in Duitsland, maar wordt door de UEFA nu dus verder uitgebreid.

 

"De nieuwe aanpak werd tijdens het EK goed onthaald en ook de publieke opinie omarmt de regel als een onmiskenbare vooruitgang voor het imago van het voetbal. Dat versterkt ons vertrouwen dat we de juiste weg zijn ingeslagen", zegt de UEFA.

 

"Scheidsrechters hebben nu een open dialoog met teams om belangrijke beslissingen toe te lichten, inclusief die waarbij de VAR betrokken is. Die uitleg wordt alleen gegeven aan de kapiteins, die als enige spelers het recht hebben om met de scheidsrechter te praten en om op een respectvolle manier om opheldering te vragen", aldus de UEFA.

 

Als de doelman de kapiteinsband draagt, moet er een veldspeler aangewezen worden die bevoegd is om met de scheidsrechter te spreken en uitleg te krijgen, omdat de keeper meestal te ver van de actie staat.

 

"Spelers die zich niet aan deze regel houden en de scheidsrechter benaderen om hun onvrede te uiten of zich respectloos te gedragen, zullen een waarschuwing krijgen", concludeert de UEFA. 

 

De aanvoerdersregel werd voor het EK ook al toegepast bij de finales van de Champions League, Europa League en Conference League.