Van F3 naar F1 in drie jaar tijd: supertalent Ollie Bearman (19) krijgt zitje bij Haas

 do 4 juli 2024 11:43
Ollie Bearman verving in maart de zieke Carlos Sainz voor Ferrari.

Het Britse toptalent Oliver "Ollie" Bearman (19) heeft een meerjarig contract getekend bij Haas en maakt zo de overstap van de Formule 2 naar de Formule 1. Dat heeft het raceteam bekendgemaakt naar aanloop van zijn thuisrace in Silverstone dit weekend. "Het is moeilijk te beschrijven hoeveel dit voor me betekent."

De Britse tiener maakte in maart al zijn debuut in de Formule 1 als reserverijder, toen hij de zieke Carlos Sainz bij Ferrari mocht vervangen in de GP van Saudi-Arabië. Hij verbaasde toen vriend en vijand en eindigde zevende.

 

Daardoor werd hij de derde jongste Formule 1-rijder in de geschiedenis. Bearman zat sinds november 2021 in de opleidingsacademie van Ferrari. In 2022 debuteerde hij in de F3, een jaar later deed hij mee aan het F2-kampioenschap.

 

Opnieuw een jaar later volgt nu dus de stap naar de koningsklasse. "Het is moeilijk te beschrijven hoeveel dit voor mij betekent", zegt de 19-jarige Brit.

 

"Om te kunnen zeggen dat ik Formule 1-rijder zal zijn, maakt me zo trots. Om een van de weinigen te zijn die mogen doen waarvan ze altijd gedroomd hadden, is geweldig."

"Heel volwassen rijder"

Haas-teambaas Ayao Komatsu zegt dat Bearman is uitgegroeid tot "een heel volwassen rijder", die de wereld heeft leren kennen in Saudi-Arabië, toen hij op het laatste moment werd opgeroepen.


"Oliver heeft bewezen dat hij klaar is voor het grote werk. Dat hebben we de voorbije twee seizoenen gezien tijdens de vrije trainingen in onze auto's."


Met Bearman zullen er volgend jaar vier Britten in de felbegeerde zitjes van de Formule-1 rijden. McLarens Lando Norris, Mercedes' George Russell en toekomstig Ferrari-rijder Lewis Hamilton gingen hem al voor.


Wie het tweede Haas-zitje zal wegkapen, is nog niet bekend. Niko Hulkenberg vertrekt volgend seizoen naar het Zwitserse F1-team Sauber. Het contract van Kevin Magnussen loopt op het einde van dit seizoen af. Er is nog geen duidelijkheid of dat verlengd zal worden of niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: