Schuilt in Cody Gakpo een potentiële topschutter voor dit EK? "Hij is onze nieuwe Arjen Robben"

 wo 3 juli 2024 11:55
Cody Gakpo zit al aan 3 goals.

Een goudhaantje in oranje veren. Cody Gakpo (25) blinkt uit op dit EK en staat na gisteren - weliswaar gedeeld - bovenaan in de topschuttersstand. Lonkt eeuwige glorie voor de flankaanvaller? "Iedereen weet wat hij gaat doen en toch schuift hij de bal zo binnen", zag de Nederlandse presentatrice Sanne van Dongen in Dat is fussball.

Grote toernooien lijken wel de speeltuin van Cody Gakpo.

 

Op het WK in Qatar scoorde hij 3 keer, ook in Duitsland staan intussen 3 streepjes achter zijn naam. Dat laatste is momenteel zelfs goed voor een plekje bovenaan in de topschuttersstand. Niet slecht voor een vleugelspeler.

 

En als we er snel even de Nederlandse tabellen bijnemen, zien we de Liverpool-speler ook daar grote sprongen maken. De topschutter aller tijden van Oranje op grote toernooien is Dennis Bergkamp met 10 stuks. Zou hij de hete adem van Gakpo (6) stilaan beginnen te voelen?

 

Toch is de vergelijking met een andere Nederlandse vedette veel treffender. "Hij is onze nieuwe Arjen Robben", stelde presentatrice Sanne van Dongen zonder verpinken in Dat is fussball.

 

"Hij vertrekt van links en kruipt naar binnen. Iedereen weet wat hij gaat doen, net als bij Arjen Robben vroeger altijd het geval was. Toch schuift hij de bal zo binnen."

Iedereen voorspelde vooraf al wel dat hij onze topschutter zou worden.

Sanne van Dongen

Een straffe vergelijking van Van Dongen, al is het niet zo dat de goals van Gakpo als een verrassing komen.

 

"Iedereen voorspelde vooraf al wel dat hij onze topschutter zou worden", verklaarde de Nederlandse. "Hij heeft echt een "kneiterhard" schot en hij heeft heel weinig tijd nodig om zijn schoten in de hoek te krijgen."

Sierlijk staal

Sierlijke dribbels en stalen dijen: kwaliteiten die 2 winters geleden ook Liverpool waren opgevallen.

 

Na 5 jaar in de hoofdmacht van zijn favoriete club PSV - een kleine Gakpo zat er als kind steevast op de tribunes - haalden The Reds hem naar de Premier League.

 

Terecht, want als Speler van het Jaar was de winger de Eredivisie toen eigenlijk al ontgroeid. De eindbalans in Nederlandse loondienst? 55 goals en 50 assists in 159 wedstrijden.

 

En ook tussen de wereldsterren in Engeland paste Gakpo zich snel aan. Met zijn 1,93m en zijn neus voor goals toonde hij zich er opnieuw veel meer dan een vleugelspeler.

 

De cijfers liegen niet: zijn teller staat na anderhalf seizoen op 23 goals voor Liverpool.

 

En het moet gezegd, Cody Gakpo heeft ook een bijzonder grote troef ten opzichte van de vedette waar we hem daarnet mee vergeleken. Links of rechts? Het maakt de Nederlander niet veel uit.

 

Terwijl Robben alles met zijn geweldige linker deed, kan Gakpo meerdere kanten uit. In het afgelopen Premier League-seizoen prikte hij 3 keer met het hoofd, 7 keer met rechts en 5 keer met links.

 

Voldoende kwaliteiten om straks te kraaien met een topschutterstitel en beker?

Voorlopige topschuttersstand:

Topschutter
1. Gakpo (Ned) 3 goals 1 assist
1. Mikautadze (Geo) 3 1
3. Musiala (Dui) 3 0
3. Schranz (Svk) 3 0
5. Fabian Ruiz (Spa) 2 2
6. Havertz (Dui) 2 1
7. Bellingham (Eng) 2 0
7. Demiral (Tur) 2 0
7. Fullkrug (Dui) 2 0
7.  Kane (Eng) 2 0
7. Malen (Ned) 2 0
7.  R. Marin (Roe) 2 0
Gerelateerd: