Opnieuw Frankrijk boven in NBA Draft met 1st pick Zaccharie Risacher, Ajay Mitchell (nog) niet gekozen

 do 27 juni 2024 08:45
NBA-topman Adam Silver poseert met first pick Zaccharie Risacher.

Na Victor Wembanyama is de eerste keuze in de jaarlijkse NBA Draft voor het tweede jaar op een rij op een Fransman gevallen. Zaccharie Risacher (19) werd door de Atlanta Hawks gekozen als first pick. Het werd helemaal een Frans feestje in New York, want ook nummers 2 en 6 waren Frans. Onze landgenoot Ajay Mitchell werd niet gekozen in de eerste ronde, hij hoopt vannacht in ronde twee wel op een NBA-ticket.

Alle ogen in de NBA waren afgelopen nacht gericht op het Barclays Center in New York. Daar verzamelde 's werelds grootste basketbaltalenten voor de NBA Draft, het jaarlijkse selectie-event voor NBA-teams. 

 

Nochtans werd er op voorhand smalend gedaan over de 'draft class' van 2024. In tegenstelling tot de voorbije jaren, waar er met Victor Wembanyama, Cade Cunningham of Anthony Edwards vaak gehypete spelers hun opwachting maakten, waren het nu vooral onbekende namen.

 

Maar in elke draft komen er uiteindelijk altijd wel diamanten naar boven. De Atlanta Hawks hopen met forward Zaccharie Risacher er zo eentje gevonden te hebben. De Hawks kozen de 19-jarige Fransman als first pick, Risacher wordt zo een ploegmaat van sterspeler Trae Young.

 

Wat volgde was een Frans feestje in Brooklyn. Met Alexandre Sarr werd ook de tweede pick een Fransman, zijn landgenoot Tidjane Salaün werd gekozen als zesde. Uiteindelijk werden er vier Fransmannen gekozen in de eerste ronde, met ook nog Pacôme Dadiet (25ste).

 

Ook Bronny James, de oudste zoon van NBA-legende LeBron James, zit dit jaar in de talententrommel. De 19-jarige guard werd evenwel - naar verwachting - nog niet gekozen in de eerste ronde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nog geen Mitchell

Met Ajay Mitchell hoopt er ook opnieuw een jonge Belg zijn plekje te bemachtigen in de NBA. Maar de 22-jarige Luikenaar, die afgelopen seizoen uitblonk in het collegebasketbal bij Santa Barbara, werd in de eerste ronde (met picks 1 tot 30) nog niet gekozen. 


Komende nacht vindt de tweede ronde plaats (voor het eerst wordt de draft over twee dagen georganiseerd) en daarin maakt Mitchell een goede kans om wel gekozen te worden. In de belangrijkste 'mock drafts' (de draftvoorspellingen van sportmedia) prijkte onze landgenoot steevast tussen plekken 30 en 55.


Mitchell kan de tweede actieve Belg in de NBA worden. Toumani Camara werd vorig jaar als 52ste gekozen in de draft door Phoenix Suns, maar verkaste diezelfde zomer nog naar Portland Trail Blazers. Daar ontpopte hij zich tot revelatie en basisspeler.

 

Met landgenoot Thijs De Ridder had er nog een tweede landgenoot zich kandidaat gesteld in de draft, maar hij trok zich finaal terug.

Gerelateerd: