Oude verkrachtingszaak van olympische beachvolleyballer zorgt voor internationale ophef

 wo 26 juni 2024 18:42

De Nederlander Steven van de Velde maakt over een maand normaal gezien zijn olympische debuut, maar op veel applaus zal hij wellicht niet hoeven te rekenen. De buitenlandse pers heeft er lucht van gekregen dat de beachvolleyballer een veroordeelde seksuele delinquent is en begrijpt niet dat Nederland hem naar Parijs wil sturen.

In verschillende buitenlandse media is verontwaardiging ontstaan omdat Nederland een beachvolleyballer naar de Olympische Spelen stuurt die ooit een gevangenisstraf uitzat voor seks met een minderjarige.

Steven van de Velde was een 19-jarige talentvolle beachvolleyballer toen hij via Facebook contact maakte met een Engels meisje van 12 jaar.

Na wat berichtjes besliste hij om vanuit Amsterdam naar Milton Keynes te reizen om daar seks te hebben met het meisje, waarvan hij wist dat ze minderjarig was.

De autoriteiten kwamen hierop uit toen het meisje kort erna naar het ziekenhuis ging. In de rechtbank werd Van de Velde veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar, maar Nederland liet hem al na 1 jaar vrij.

Van de Velde pikte het beachvolleybal opnieuw op en kon zich nu, 10 jaar na de feiten, voor het eerst plaatsen voor de Olympische Spelen, samen met zijn landgenoot Matthew Immers.

Het is de grootste fout van mijn leven. Ik moet er de gevolgen van dragen.

Steven van de Velde

Enkele jaren geleden probeerde Van de Velde in enkele interviews in het reine te komen met zijn verleden. "Ik heb gedaan wat ik heb gedaan. Ik kan het niet terugdraaien en moet dus de gevolgen dragen."

 

"Het is de grootste fout van mijn leven, waardoor ik nu een seksmonster, een pedofiel word genoemd. Maar dan ben ik niet."

 

Helemaal officieel is de olympische selectie van Van de Velde nog niet, want in principe moet de Nederlandse federatie het licht nog op groen zetten. Zullen ze alsnog zwichten voor de internationale druk?