Sha'Carri Richardson knalt probleemloos naar winst op 100m van olympische trials in VS met snelste tijd van 2024

 zo 23 juni 2024 10:10
" "
Haar 10"71 afgelopen nacht was de snelste 100m dit seizoen bij de vrouwen outdoor.

Sha'Carri Richardson heeft haar eerste horde op weg naar haar olympische revanche met brio genomen. De wereldkampioene op de 100 meter won met overmacht ook de hectometer op de Amerikaanse selectiewedstrijden voor de Spelen in Parijs. Haar 10"71 was de snelste tijd van 2024.

De 24-jarige Richardson is een buitenbeentje in de atletiek. Ze miste de vorige Spelen in 2021 in Tokio na een positieve test op marihuana. Ze heeft dus iets recht te zetten.

Vrijdag in de reeksen in Eugene leek het even opnieuw mis te gaan. De Amerikaanse miste haar start door een slechtzittende schoen. Ze kon de scheve situatie nog rechttrekken en won uiteindelijk in 10"88.

Enkel de top 3 van de finale mag naar de Spelen. Ze vloerde met 10"71 haar trainingspartners Melissa Jefferson (10"80) en Twanisha Terry (10"89).

Vorig jaar kroonde Richardson zich in Boedapest tot wereldkampioene op de 100 meter in een snelle 10.65. Ze werd daarmee de op 4 na snelste vrouw ooit. De Amerikaanse pakte in de Hongaarse hoofdstad ook brons op de 200 meter.

Op die afstand komt ze volgende week nog in actie tijdens de trials.

(lees voort onder foto)

Snelle Lyles

Eerder op de avond won Noah Lyles zijn reeks op de 100 meter in 9"92. Zondag wachten voor hem de halve finales en finale.

Tweevoudig olympisch kampioen en wereldrecordhouder Ryan Crouser plaatste zich in het kogelstoten makkelijk voor Parijs. Hij kwam zaterdag tot 22,84m en zal in Parijs vergezeld worden door tweevoudig vice-olympisch kampioen Joe Kovacs (22,43m).

Heath Baldwin won de tienkamp, met 8.625 punten. Jasmine Moore was de beste in het hink-stap-springen (14,26m).