Ga naar de inhoud

Sneller dan Pogacar op La Redoute: wie is Baby Giro-winnaar Jarno Widar? "Enorm potentieel"

 ma 17 juni 2024 11:58

Groot is hij niet, groots wel. Als eerste Belgische winnaar ooit van de Giro Next Gen lijkt de 18-jarige Jarno Widar een mooie toekomst beschoren. Zelfs de vergelijking met Tadej Pogacar wordt al getrokken, ook al huivert hij daar zelf van. "Dit doet toch het beste verhopen", klinkt het bij Lotto-Dstny.

Marco Pantani, Tom Pidcock, Juan Ayuso, Aleksandr Vlasov... 

 

Het is geen lijstje met bescheiden namen waar de 1,66 meter grote Jarno Widar tussen prijkt. Allemaal wonnen ze de Giro Next Gen, allemaal schraapten ze daarna een mooi palmares bijeen.

 

Of Widar ook dat voorbeeld kan volgen, moet nog blijken. "Maar dit doet toch het allerbeste verhopen voor de toekomst", zegt Kurt Van de Wouwer, sportief manager van Lotto - Dstny.

 

Met overwinningen in de Ronde van Limburg en de Alpes Isère Tour toonde de eerstejaarsbelofte al zijn talent, na de Giro Next Gen zijn de schijnwerpers nog wat meer gericht op de Limburgse klimmer.

Zonder mijn ploegmaats was ik mijn roze trui waarschijnlijk kwijt.

Jarno Widar

Jarno Widar fladderde in de eerste bergrit in Italië naar de leiderstrui en die gaf het diamantje uit de kweekvijver van Lotto-Dstny niet meer af. 

 

Zorgeloos? Niet helemaal. "De laatste twee dagen was hij wat ziek aan het worden, dus er was wel wat ongerustheid", vertelt Van de Wouwer. "We zijn tevreden dat het voorbij is."

 

"De ziekte begon wat te wegen op het einde, maar in de eerste dagen was hij duidelijk de beste bergop. Als je zijn demarrage bekijkt op vrijdag, dat was heel indrukwekkend."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vrijdag deed Widar er een tweede ritzege bij op de tweede aankomst bergop. Nochtans speelde hij even met de gedachte om op te geven, maar met een kopbeurt van 50 kilometer van ploegmaat en goede vriend Milan Donie kwam hij weer boven water.


Bij zijn eindzege wist Widar dan ook meteen wie hij moest bedanken. "Zonder mijn ploegmaats was ik mijn roze trui waarschijnlijk kwijt", zei hij. "Ik weet niet hoe ik hen kan bedanken, ik heb er geen woorden voor."


Een gebaar zegt meer dan duizend woorden. Na de slotrit vielen Widar en Donie elkaar in de armen: een stevige knuffel, een traantje van geluk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Introvert, maar ambitieus

Dat ze een goudklompje in handen hebben met Widar, hadden ze bij Lotto-Dstny al snel door. Hij had voor zijn overstap onder meer de Ronde van Vlaanderen, Kuurne-Brussel-Kuurne en het BK al gewonnen bij de junioren.

 

Maar dat hij zo snel op de grote poort zou kloppen...

 

"We wisten dat de Giro Next Gen binnen zijn potentieel lag", aldus Van de Wouwer. "Maar als eerstejaarsbelofte dachten we dat hij op een gebrek aan ervaring zou botsen."

 

"Hij heeft enorm veel potentieel. Op de erelijst van de Giro Next Gen staan ook veel grote namen. Of hij hen achterna gaat? Bij de profs is het niveau nog hoger. Het is dus zaak om de voeten op de grond te houden en te blijven werken."

Jarno is een stillere jongen, maar hij ligt wel goed in de groep. Zijn ploegmaats zien hem graag en gaan voor hem door het vuur.

Kurt Van de Wouwer, Lotto-Dstny

En werkpuntjes zijn er nog. "Er is nog wat werk aan zijn positionering in het peloton", weet Van de Wouwer. "Het wringen is een zwakker punt. Dat is nog voor verbetering vatbaar."

Van de Wouwer formuleert het nog tactvol. In een interview met "The Young Peloton" beschrijft goede vriend Milan Donie het iets plastischer.

 

"Als je plots hoort: "Schuif toch op, godverdomme. Jullie zijn echt slecht, waarom rijden jullie in mijn weg?". Dan weet je dat Jarno in de buurt is."

 

Het is Widar ten voeten uit. Brandend ambitieus, maar ook zenuwachtig en soms mentaal nog wat fragiel. Een brulboei is de Limburger evenwel niet. "Hij is eerder een introverte jongen", zegt Van de Wouwer.

 

"Het is een stillere jongen, maar hij ligt wel goed in de groep. Zijn ploegmaats zien hem graag en gaan voor hem door het vuur." 

 

"Hij doet soms ook uitspraken, zoals "ik koers alleen om te winnen". Hij meent dat ook, maar hij staat wel met beide voetjes op de grond."

Het verschil met Pogacar? 1 seconde

Wat zegt de Baby Giro over de toekomst van Jarno Widar? Kan de Limburgse klimmer ooit in de voetsporen van Giro-winnaar Tadej Pogacar treden?

 

Het is in elk geval niet de eerste keer dat de Belgische belofte in één adem wordt genoemd met de Sloveen. "Het is de renner bij wie Jarno het dichtst in de buurt komt", stelde Milan Donie zelfs. "Ik ben er zeker van dat hij zelfs nog explosiever is dan Tadej."

 

Geen kleine vergelijking, maar ook niet volledig van de pot gerukt. Op de beklimming van La Redoute is het verschil volgens Strava amper één seconde... Volgens het ene segment in het voordeel van Widar, volgens het andere in het voordeel van Pogacar.

 

Toch gruwt het Lotto-talent van de vergelijking. "Maar Pogacar is wel een goed voorbeeld dat de combinatie van klassiekers en rittenkoersen mogelijk is", zei hij bij Het Nieuwsblad.

Pogacar is de renner bij wie Jarno het dichtst in de buurt komt. Ik ben er zeker van dat hij zelfs nog explosiever is dan Tadej.

Milan Donie, ploegmaat Widar

En dat is ook de toekomst die ze bij het ontwikkelingsteam van Lotto-Dstny voor ogen hebben.

 

"Jarno is eerder een puncher voor de langere beklimmingen en kan zeker ook rittenkoersen aan", aldus Van de Wouwer. "Zijn demarrage is indrukwekkend."

 

Halen ze de eerstejaarsbelofte vroeger dan verwacht naar de hoofdmacht? "Er lag een plan, maar dat zullen we de komende weken en maanden herbekijken."

 

"Er volgt nu een rustperiode en daarna staat de Ronde van Aosta op het programma. En ook daar start hij toch met ambitie."

 

Het is duidelijk: de zoon van een daklegger heeft zijn plafond nog niet bereikt.

Gerelateerd: