Zelfs voor de wereldrecordhouder is het nipt: wat maakt olympische kwalificatie voor tienkamp zo moeilijk?

 wo 12 juni 2024 17:13
Kevin Mayer, de wereldrecordhouder, bemachtigde op het EK maar net zijn ticket.

"Een kutsysteem", bestempelde een ontgoochelde Thomas Van der Plaetsen het op het EK. Door een reeks veranderingen is het moeilijker dan ooit om een olympisch ticket te bemachtigen voor de tienkamp. "Het is gewoon een grap."

Het zal bij twee olympische deelnames blijven voor Thomas Van der Plaetsen. Op het EK kon de tienkamper geen olympisch ticket bemachtigen. "Ik heb het zelf verkloot", was hij streng.

 

Van der Plaetsen haalde de olympische limiet niet en ook zijn 31e plek op de wereldranglijst volstaat niet om deze zomer naar Parijs af te zakken. En net daar wringt het schoentje voor de Belgische meerkamper.

 

Waren er in 2016 nog 32 olympische tickets voor de tienkampers, dan werd het deelnemersveld voor de Spelen in Tokio en Parijs verkleind tot 24 atleten. Geen enkele atletiekdiscipline heeft minder deelnemers. Ter vergelijking: voor bijvoorbeeld de 100 meter sprint zijn er 56 atleten welkom.

 

Bovendien werd de olympische limiet voor een rechtstreeks ticket fors opgetrokken. Van 8.100 punten in Rio, naar 8.350 in Tokio en nu zelfs 8.460 punten voor Parijs. 

 

Een pittige uitdaging, als je weet dat het persoonlijke record van Van der Plaetsen op 8.430 punten staat. 17 atleten haalden tussen begin 2023 en nu die strakke limiet. Zelfs wereldrecordhouder Kevin Mayer sprong op het EK in Rome maar nipt over die limiet.

Vroeger kon je duidelijkheid verkrijgen door de limiet te scoren, maar nu zit iedereen te krasselen om rankingpunten te verzamelen.

Thomas Van der Plaetsen

Met de olympische limiet zijn 17 van de 24 tickets al verdeeld. Voor de overige plekjes is het vechten via de olympische ranking. "Een kutsysteem", bestempelde Van der Plaetsen het.

 

"Vroeger kon je duidelijkheid verkrijgen door de limiet te scoren, maar nu zit iedereen te krasselen om rankingpunten te verzamelen, waardoor je al vermoeid naar de grote kampioenschappen trekt", zei hij.

 

Om in aanmerking te komen voor de Spelen via de olympische ranking, moet je zo veel mogelijk punten sprokkelen. Op de grote kampioenschappen vallen extra punten te verdienen.

 

"Op de Afrikaanse en Aziatische kampioenschappen vallen veel gemakkelijker punten te verdienen door de mindere tegenstand", stelt Michael Van der Plaetsen, de broer van Thomas en coach van Nafi Thiam, nog een probleem aan de kaak.

 

Op het EK is een hoge eindnotering dan weer een pak moeilijker. 14 van de 24 olympische tickets zijn op dit moment voor Europeanen. 

Hogere wiskunde

Het puntensysteem van de wereldranking krijgt dan ook heel wat kritiek te verduren. "Vroeger kon je je puur op een resultaat plaatsen, nu heb je wat geluk nodig met het deelnemersveld", stelt Michael Van der Plaetsen.

 

Een atleet die met 7.500 punten een kleiner toernooi wint, kan meer punten verdienen dan een atleet die met 8.000 punten naast het podium valt tegen een moeilijk deelnemersveld. "Dat is gewoon niet correct", aldus Van der Plaetsen.

 

Om het allemaal uit te dokteren, lijk je ook al een diploma hogere wiskunde nodig te hebben. "Voor de eindscore van een meerkamp is al een gecompliceerde berekening nodig. En nu hebben ze nog eens een extra puntensysteem bedacht voor de wereldranking. Dat is gewoon een grap."

 

"Thomas had het EK kunnen overslaan om zich bijvoorbeeld op een meeting in Duitsland nog te plaatsen voor de Spelen. Daar had hij misschien hoger kunnen scoren op de wereldranking, maar dan laat hij zijn laatste grote kampioenschap liggen."

Bij een blessure word je bijna verplicht om bepaalde wedstrijden mee te doen die je anders niet zou meedoen.

Michael Van der Plaetsen

Zeker bij een blessure spat een olympische droom al snel uit elkaar. Bij een lagere olympische limiet volstond één piekprestatie voor een ticket. Nu zijn twee resultaten nodig voor de olympische ranking.

 

"Bij een blessure word je bijna verplicht om bepaalde wedstrijden mee te doen die je anders niet zou meedoen", aldus Michael Van der Plaetsen. "En je kan ook geen twee meerkampen doen en dan nog eens pieken op een groot kampioenschap."

 

"Je kan gewoon niet elke maand een tienkamp doen. Dat is zoals een marathon, het heeft een enorme impact op het lichaam."

 

Wereldrecordhouder Kevin Mayer, die sukkelde met blessures, greep op het EK in Rome een van zijn laatste kansen, met dank aan een wildcard.

 

"Veel mensen hadden al tickets gekocht om me aan het werk te zien op de Spelen. Ik kon het dus niet maken om me niet te plaatsen", zei hij aan de Franse televisie.

Nog kans voor Hauttekeete?

Is er een oplossing mogelijk? "Gewoon teruggaan naar het normale systeem", stelt Michael Van der Plaetsen. "Er was eigenlijk niets verkeerds aan. 24 deelnemers is echt heel weinig."

 

Ook Jente Hauttekeete, bij zijn debuut meteen 8e op het EK, zou gebaat zijn bij een ruimer deelnemersveld. 

 

De 22-jarige meerkamper staat nu 26e op de "Road to Paris"-ranglijst. Hij moet dus al rekenen op twee afvallers om alsnog naar Parijs te gaan.

 

Of hij moet nog punten sprokkelen op de meerkamp in Ratingen (22-23 juni) of Hexham (29-30 juni). Maar zo kort na het EK is dat een haast onmogelijke opdracht.

 

Thomas Van der Plaetsen rekent niet meer op Parijs. "Ik ga geen laatste poging meer wagen. Mijn lichaam heeft meer dan 2 weken nodig om hiervan te recupereren."

Gerelateerd: