Vanhaezebrouck en Vandenbempt onthullen hun topfavoriet in 2e deel van grote EK-preview: "De helft van die kern is nieuw"

 wo 12 juni 2024 16:21

Geen grote EK-voorbeschouwing zonder boude voorspellingen van onze commentator Peter Vandenbempt. Deze keer kruist hij de degens met Hein "Nostradamus" Vanhaezebrouck, die zijn comeback maakt als analist. Beide voetbaldieren overlopen alle topfavorieten en kiezen er in het tweede deel van de Sporza Daily EK-special ook elk zelf eentje uit. "Al zullen ze wel een déclic moeten maken", klinkt het bij de ex-coach van Gent.

EK Special deel 2: wie is de grote favoriet voor eindwinst?
Na Het Grote Debat rond de Rode Duivels maken we in onze podcaststudio ruimte voor een rondje namen noemen. Wie is de grote favoriet om het EK te winnen volgens Peter Vandenbempt en Hein Vanhaezebrouck? Engeland met posterboy Jude Bellingham, Frankrijk met gloednieuwe Galactico Kylian Mbappé, Portugal met oudgediende Cristiano Ronaldo of thuisland Duitsland met - vooraf door Peter al opgetild tot "speler van het toernooi" - Jamal Musiala? Alle antwoorden in Sporza Daily!
woensdag 12/0637 min

Wie wint het EK?

 

Het is dezer dagen waarschijnlijk de meest gestelde vraag onder voetballiefhebbers, maar het houdt ook onze commentatoren en analisten bezig in de volle voorbereiding op het toernooi.

 

Zo gelooft Peter Vandenbempt sterk in het wederoptreden van thuisland Duitsland, maar schuift hij finaal toch een andere topfavoriet naar voren in de Sporza Daily EK-special.

 

"Torenhoog favoriet zijn ze niet, maar ik ga toch voor Engeland", klinkt het bij onze commentator die de komende weken in Duitsland vertoeft.

 

"Weet je wat ik straf vind? De helft van de selectie vanop het WK is er nu niet meer bij. Southgate heeft zowaar 13 van de 26 spelers thuisgelaten. Onder meer Grealish, Rashford en Henderson moesten eraan geloven."

 

"Hij zet nu echt in op de vorm van het moment en de jonge sensaties. Hij durft toch te gokken."

Kan Southgate het dan toch eens meenemen naar huis?

Al gaat het voorlopig toch niet zonder slag of stoot bij de Engelsen.

 

"Je moet maar eens de lokale kranten lezen ... Er is toch weer heel wat onzekerheid rond de ploeg. Die 2-2 tegen België was al niet geweldig, ook nog verloren tegen Brazilië (0-1) en vorige week nog een angstaanjagende flashback gekregen naar het EK van 2016 toen het met 0-1 de boot inging tegen voormalige boeman IJsland."

 

"En zo is bondscoach Gareth Southgate - ondanks dat ik vind dat hij het uitstekend doet - voor de zoveelste keer kop van Jut. Terwijl - al klinkt het misschien wat dwaas - het uitvallen van Harry Maguire eigenlijk hun enige tegenslag is op dit moment. Na Harry Kane is hij de man die het vaakst speelde onder Southgate, namelijk: altijd."

 

"Maar goed, kijk maar naar de rest van die kern ... Ik kan niet eens beginnen met de vele supersterren op te noemen."

Ik vrees dat een minibreak nu niet meteen de allerbeste Bellingham weer naar boven zal brengen.

Hein Vanhaezebrouck

En met Jude Bellingham heeft Engeland dé revelatie van het voorbije seizoen in zijn gelederen.

 

"Pas op, ik geloof niet dat hij de ster van het toernooi zal worden", vertelt Vanhaezebrouck. "Hij was ontembaar voor nieuwjaar, maar ik heb toch de indruk dat hij de laatste weken wat op zijn tandvlees zit. Hij werkte nog steeds hard, maar was veel minder bepalend. En ik vrees dat een minibreak nu niet meteen de allerbeste Bellingham weer naar boven zal brengen."

 

Daarnaast ziet het duo nog twee vraagstukken voor de Engelsen.

 

Vandenbempt: "Wie zal er centraal op het middenveld naast Declan Rice spelen? Lang leek dat de jonge Kobbie Mainoo (19) van Manchester United - die het ook uitstekend deed tegen de Belgen - te worden, maar de laatste twee wedstrijden verliepen toch moeizamer. Daarom hebben ze daar nu ook al enkele keren Trent Alexander-Arnold opgeworpen."

 

"En ook achterin zijn ze er nog niet helemaal uit. Je hebt nog John Stones - al is die nu ook licht geblesseerd -, maar daaronder klinken de namen toch wat minder fraai. Komt daar nog bij: op de linksachter hebben ze eigenlijk niemand. Shaw heeft door een blessure nog niet veel gespeeld en wordt daarom vaak vervangen door Trippier, maar die staat dan tegen zijn voet."

 

Je hoort het: Engeland is favoriet, maar niet zonder zorgen.

 

"En toch denk ik dat het nu eens zal gebeuren voor de Engelsen. Het is al te vaak net niet geweest. Ze hebben alvast de kwaliteit om het nu wel te laten lukken."

Kan Bellinghem zijn wonderseizoen bekronen met een Europese titel?

Nonchalance

En ook Hein Vanhaezebrouck kiest een favoriet, maar niet zonder ook de zwakheden van de ploeg bloot te leggen.

 

"Ik zeg al een tweetal jaar dat het internationale voetbal eigenlijk mee zal worden gedomineerd door Frankrijk en Portugal. Dat zijn de twee landen die de meeste kwaliteiten hebben en de overgang naar de nieuwe jeugd het best hebben overleefd. Kijk maar naar Duitsland, Nederland of Italië ... Die hebben toch veel harder moeten proberen."

 

"En als ik deze keer dan toch moet kiezen tussen die twee? Dan ga ik voor Frankrijk. Dat blijft toch de breedste kern, waar intrinsiek de meeste kwaliteit rondloopt."

Door de vele recente successen en het feit dat ze altijd naar voren worden geschoven als de topfavoriet, zou er toch weer wat nonchalance en overmoed in de Franse ploeg kunnen sluipen.

Hein Vanhaezebrouck

Toch zou Vanhaezebrouck Vanhaezebrouck niet zijn als er geen "maar" aan het verhaal gekoppeld zou zijn.

 

"Ik moet toch twee bedenkingen maken", glimlacht hij. "Door de vele recente successen en het feit dat ze altijd naar voren worden geschoven als de topfavoriet, zou er toch weer wat nonchalance en overmoed in de ploeg kunnen sluipen."

 

"Mbappé is voor mij het toonbeeld van deze vaststelling. Hij voelde zich dit seizoen toch vaak wat belangrijker dan de rest van zijn ploeg, zelfs na het seizoen dat hij 'maar' gespeeld heeft. De vraag blijft ook: hoe gaan ze hem uitspelen? Want hij wil vaak liever op de flank spelen en niet in de spits. Dan zullen ze weer in functie van hem moeten schuiven. Hij blijft voor mij het grootste vraagteken."

 

Het mogelijke je-m’en-foutisme van de Franse sterrenselectie kan twee kanten opgaan. En zo ook in het voordeel van de Belgen - die normaal gezien de degens in de kwartfinale kruisen - spelen.

 

"Kijk, wanneer de Fransen al in de poulefase met hun neus op de feiten zouden worden gedrukt, kunnen ze nog een déclic maken en zullen ze moeilijk af te stoppen zijn. Maar als de nonchalance echt begint te sluimeren, dan kunnen de Rode Duivels daar toch van profiteren."

 

"Maar goed, zelfs als Deschamps 11 nieuwe namen zet, kunnen ze het toernooi nog steeds winnen. En je moet het hem geven, als je Pogba achter Hazard kan laten hollen of Griezmann kan laten zweten, dan kun je toch wat teweegbrengen bij je spelers."

Wat kan Kylian Mbappé in Duitsland?

Bekijk de EK-special van Sporza Daily

EK special met Peter Vandenbempt en Hein Vanhaezebrouck
Hein Vanhaezebrouck en Peter Vandenbempt blikken uitgebreid vooruit op het EK voetbal 2024 in Duitsland.
woensdag 12/0691 min
Gerelateerd: