Ga naar de inhoud

Nieuwe tik voor 3x3 Belgian Lions: topsportcontract van Jonas Foerts wordt niet verlengd

 di 11 juni 2024 16:39
Jonas Foerts
Jonas Foerts

Na het mislopen van de Olympische Spelen en het EK moeten de 3x3 Belgian Lions opnieuw een mentale tik incasseren: het topsportcontract van Jonas Foerts bij Sport Vlaanderen wordt na half juli niet verlengd.

Jonas Foerts maakte vorig jaar ietwat verrassend de overstap van 5x5, waar hij de kleuren van Kangoeroes Mechelen verdedigde, naar het 3x3 basketbal.

 

Foerts werd gerekruteerd door het toenmalige Team Antwerp, nu Team Riffa. In het 3x3 ontpopte de scherpschutter zich in geen tijd tot een van de smaakmakers. Met Team Antwerp won hij vorige zomer onder meer de WorldTour-manche in Lausanne, waar hij verkozen werd tot MVP.

 

De 27-jarige forward, de huidige nummer 10 van de wereld op de individuele 3x3-ranking, droomde net als zijn ploegmaats ook van de Olympische Spelen.

 

Maar vorige maand liep het mis voor de 3x3 Belgian Lions op het olympisch kwalificatietoernooi in Debrecen, waar de Belgen zich niet konden plaatsen voor Parijs. Op de koop toe grepen de Lions afgelopen weekend ook nog eens naast een ticket voor het EK.

 

De 3x3-Belgen zitten dus in de hoek waar de klappen vallen en daar komt nu nog eens bovenop dat Foerts vanaf half juli geen steun meer krijgt van Sport Vlaanderen. Zijn topsportcontract dat afloopt op 15 juli wordt niet verlengd.

 

Het is op dit moment nog niet duidelijk welke gevolgen dit heeft voor Foerts' toekomst bij Team Riffa en de nationale ploeg. De topsportcontracten van de andere 3x3-Belgen (Caspar Augustijnen, Bryan De Valck, Dennis Donkor en Thibaut Vervoort) lopen wel nog voort, tot januari 2025.

Top acht

Om in aanmerking te komen voor topsportcontracten van Sport Vlaanderen moeten atleten aantonen dat ze een voldoende hoog potentieel hebben om een mondiale top-8 prestaties neer te zetten, of top 3 op een EK. Toegekende contracten worden jaarlijks geëvalueerd door Sport Vlaanderen.

 

Door het mislopen van de Olympische Spelen en het EK hebben de 3x3 Belgian Lions in 2024 geen kans meer om te bewijzen dat ze bij de top 8 van de wereld (of top 3 van Europa) horen, want dit jaar is er geen WK.

 

Op de huidige wereldranking is België de nummer 9 bij de mannen.